Proteste pro-palestiniene în aproape toate colțurile lumii. Ce țări au interzis manifestațiile

Duminica, 15 Octombrie 2023, ora 16:41
4460 citiri
Proteste pro-palestiniene în aproape toate colțurile lumii. Ce țări au interzis manifestațiile
Un elicopter al poliţiei a survolat la joasă înălţime evenimentul din Hyde Park FOTO X

Mii de australieni s-au alăturat duminică, 15 orctombrie, mitingurilor pro-palestiniene, în pofida ameninţărilor poliţiei de a le limita, pe fondul tensiunilor intercomunitare apărute după incursiunea sângeroasă a Hamas în Israel în urmă cu opt zile.

Statele din întreaga lume dezvoltată iau măsuri drastice împotriva acestor proteste, de teamă că acest conflict ar putea declanşa violenţe acasă, unde au comunităţi puternice musulmane şi evreieşti. Franţa a interzis chiar manifestaţiile, pe motiv că ar putea tulbura ordinea publică.

Protestatarii de la Sydney au fluturat duminică steaguri palestiniene şi au scandat "Eliberaţi Palestina", în timp ce sute de poliţişti au patrulat în jurul unuia dintre cele mai ample mitinguri din capitala celui mai populat stat australian, New South Wales.

Un elicopter al poliţiei a survolat la joasă înălţime evenimentul din Hyde Park.

Aproximativ 5.000 de persoane au participat, susţin organizatorii, Palestine Action Group, în timp ce un martor al Reuters a estimat numărul la aproximativ 2.000 de persoane.

Mitingul a fost "paşnic până în prezent", a declarat un purtător de cuvânt al grupului, Amal Naser, adăugând că poliţia nu a recurs la prerogative speciale pentru a opri şi percheziţiona protestatarii, o măsură pe care a luat-o în considerare pentru prima dată în aproape două decenii.

Ayah, o palestiniană care locuieşte în Sydney, a declarat că a participat la miting pentru pace şi pentru a-şi susţine ţara.

Un alt protestatar, Mustafa, al cărui tată a părăsit Gaza în 1976, a venit împreună cu cei trei copii ai săi. "Nu suntem împotriva poporului evreu", a spus el. "Ei sunt în Palestina de mult timp, alături de musulmani şi creştini, suntem cu toţii palestinieni. Noi suntem împotriva sioniştilor", a declarat el.

Organizatorii mitingului au spus că intenţionează să mărşăluiască prin centrul oraşului Sydney la sfârşitul săptămânii viitoare.

Mii de persoane au participat, de asemenea, la mitinguri pro-Palestina în Adelaide, capitala Australiei de Sud, şi în capitala statului Victoria, Melbourne.

Un oficial al unui grup evreiesc, Consiliul Executiv al Evreilor Australieni, a condamnat mitingurile, care au loc "la doar câteva zile" după atacul asupra Israelului. Alex Ryvchin, co-director executiv al Consiliului, a declarat că unii protestatari "scandau eufemisme prin care cereau distrugerea Israelului".

Vineri, poliţia din Sydney a arestat trei bărbaţi care au făcut salutul nazist în faţa Muzeului Evreiesc din Australia.

Şeful serviciului de informaţii al Australiei a îndemnat oamenii să îşi atenueze retorica care ar putea inflama tensiunile.

MAnifestații au avut loc și în Malaezia.

Și în Rabat, capitala Marocului, oamenii au ieși în stadă într-un număr mare.

Fiul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan a participat sâmbătă la un marş pro-palestinian la Istanbul.

Mulţimea de peste 1.000 de persoane care a manifestat la Istanbul a fluturat steaguri palestiniene şi turceşti şi a scandat sloganuri critice la adresa Israelului şi Statelor Unite.

Condiția Hamas pentru a lăsa armele jos. Manevră de PR sau gruparea militară islamistă s-a mai domolit. „Încearcă să arate că ei sunt băieții buni”
Condiția Hamas pentru a lăsa armele jos. Manevră de PR sau gruparea militară islamistă s-a mai domolit. „Încearcă să arate că ei sunt băieții buni”
Oficiali Hamas afirmă că gruparea este dispusă să se dezarmeze dacă va fi creat un stat palestinian Unii oficiali Hamas dau de înâeles că gruparea militantă ar putea renunța la lupta...
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
#Palestina, #proteste, #Israel, #Israel Hamas Gaza , #Israel Palestina