„Țeapa” luată de un român care a semnat un contract pentru panouri fotovoltaice în orb: „Mi-am uitat ochelarii acasă”

Vineri, 08 Septembrie 2023, ora 22:10
5541 citiri
„Țeapa” luată de un român care a semnat un contract pentru panouri fotovoltaice în orb: „Mi-am uitat ochelarii acasă”
Un român care a plătit avansul pentru panouri fotovoltaice a cerut banii înapoi, considerându-se înșelat FOTO Pixabay

Un român care a plătit un avans de 13.500 de lei pentru instalarea unui sistem fotovoltaic, dar și-a cerut banii înapoi, susținând că nu a văzut ce a semnat, a dat în judecată firma căreia i-a plătit avansul, reclamând că a primit cu 1.200 de lei mai puțin. Judecătorul i-a dat dreptate firmei, dar sentința nu este definitivă.

Printr-un proces deschis la Judecătoria Botoșani, un bărbat care a vrut să își monteze un sistem de panouri fotovoltaice, dar s-a răzgândit a dat în judecată firma de instalații pentru că i-a reținut 1.200 de lei din avansul pe care l-a plătit, dar a cerut să îi fie restituit.

În cererea de chemare în judecată, reclamantul a arătat că „în urma unor discuţii telefonice, a convenit cu pârâta (n.r. firma de instalații) să îi monteze la casă un sistem fotovoltaic de 5 KW-ON GRID, cu sistem smart meter, garanţie la panouri de 25 ani, 10 ani la invertor, în schimbul a 27.000 lei”.

Bărbatul a arătat că în data de 26 mai 2022 a semant contractul cu un reprezentant al firmei „în maşină, pe încredere, deoarece şi-a uitat ochelarii acasă”.

În aceeași zi, clientul a virat firmei care instalează panouri fotovoltaice suma de 13.500 de lei. Bărbatul susține că atunci când a ajuns acasă „şi-a dat seama că este înşelat pentru că în contract lipseau elemente esenţiale din promisiunile verbale făcute”.

Concret, bărbatul susține că „se scrie în contract că se va monta un sistem fotovoltaic de 5 KW, în realitate se pun panouri doar pentru 4 KW, în niciun articol al contractului nu se prevede montarea unui dispozitiv smart meter, aşa cum i s-a promis verbal, garanţiile nu sunt prevăzute în contract, nici modalităţile de implementare a lor, câţi ani are garanţie fiecare dispozitiv sau sistem, cine execută eventualele defecţiuni, în cât timp se remediază, număr de telefon etc., aşa cum scrie în orice contract”.

Reclamantul a mai arătat că „deși i s-a spus verbal că panourile solare au garanţie 25 ani, iar invertorul 10 ani, ulterior, după ce şi-a dat seama că a fost înşelat şi a cerut ofertă scrisă, i s-a trimis pe Whatsapp că panourile au garanţie de 12 ani”.

Fiind convins că „a fost înșelat”, bărbatul a cerut să îi fie restituit avansul de 13.500 de lei. După 46 de zile a primit banii înapoi, dar cu 1.200 de lei mai puțin. Firma a arătat că i-a reținut suma de 1.200 de lei pentru deplasare şi măsurători (300 lei+TVA), consultanţă în prezentarea produselor (500 lei+TVA), pregătire şi lansare comandă furnizori (200 lei+TVA).

„Aceste motive sunt minciuni şi nu au necesitat această sumă. În contract nu există niciun fel de clauză de plată a unor daune în caz de retragere. Nu s-a prezentat nimeni special la casa din Adăşeni pentru măsurători, ci un lucrător al firmei se afla la casa părintească din Adăşeni, ocazie cu care a făcut poze la casă și a întrebat ce dimensiune are acoperişul”,a arătat bărbatul în instanță.

Judecătoria Botoșani i-a dat dreptate firmei care a reținut o parte din avans arătând că firma a făcut dovada că „din cauza faptului că produsele contractate au fost lansate în comandă fermă și plătite către furnizori, a fost nevoită să emită un decont cu cheltuielile care au avut loc pentru încheierea și buna demarare a contractului”.

„Ssolicitarea reclamantului de obligare a pârâtei la returnarea întregii sume, inclusiv a diferenței de 1.190 lei, apare ca neîntemeiată și echivalează cu o invocare în favoarea sa a propriei culpe, de vreme ce reclamantul a încălcat dispozițiile contractuale anterior citate, modificând în mod unilateral contractul intervenit între părți. Cu toate acestea, pârâta a fost de acord cu stornarea facturii de plată a avansului și, în mod îndreptățit, a facturat serviciile prestate reclamantului, în cuantum de 1.190 lei”, se arată în sentința Judecătoriei Botoșani, care nu este definitivă.

Singura metodă prin care judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu se poate retrage din dosar. Avocat: „E o presupunere”
Singura metodă prin care judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu se poate retrage din dosar. Avocat: „E o presupunere”
Procesul lui Vlad Pascu va continua cu aceeași judecătoare, joi, 9 mai, la Judecătoria Mangalia. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu, cerere...
Procesul fraților Tate poate începe. Ce a decis Tribunalul București cu privire la ancheta DIICOT
Procesul fraților Tate poate începe. Ce a decis Tribunalul București cu privire la ancheta DIICOT
Tribunalul Bucureşti a dispus, vineri, 26 aprilie, începerea procesului în dosarul în care fraţii Tristan și Andrew Tate sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat,...
#panouri fotovoltaice, #proces, #recuperare bani , #justitie