Parlamentul de la Chișinău vrea interzicerea candidaturii ”anumitor persoane” la alegerile locale. Vizați sunt membrii partidului ȘOR

Miercuri, 04 Octombrie 2023, ora 19:36
1317 citiri
Parlamentul de la Chișinău vrea interzicerea candidaturii ”anumitor persoane” la alegerile locale. Vizați sunt membrii partidului ȘOR
Parlamentul de la Chiținău vrea să interzică accesul membrilor ȘOR la alegeri FOTO Facebook

Parlamentul Republicii Moldova a început miercuri, 4 octombrie, să ia măsuri pentru a-i împiedica pe membrii partidului pro-rus ŞOR, scos în afara legii, să candideze în alegerile locale pentru alte partide sau în calitate de candidaţi independenţi, după ce Curtea Constituţională a decis cu o zi înainte că au acest drept.

Curtea Constituţională a declarat partidul de opoziţie neconstituţional în iunie, dar a decis marţi că membrii săi au dreptul să candideze la alegerile locale din 5 noiembrie dacă nu reprezintă partidul interzis.

Într-o acţiune îndreptată împotriva membrilor partidului ŞOR, parlamentul de la Chişinău a aprobat marţi în primă şi a doua lectură un amendament la Codul Electoral care interzice accesul "anumitor persoane" la alegerile locale.

Este vorba despre persoanele „bănuite, învinuite sau inculpate de săvârşirea infracţiunilor care au fost menţionate ca argument la declararea neconstituţională a partidului politic” sau care „au realizat nemijlocit acţiuni are au constituit argumente reţinute în hotărârea Curţii Constituţionale de declarare neconstituţională a partidului politic”, precizează NewsMaker.

Amendamentul prevede ca agenţiile de aplicare a legii să prezinte o listă cu astfel de persoane Comisiei Electorale Centrale, care va întocmi o listă finală. Potrivit preşedintei Comisiei juridice, prevederile vor afecta aproximativ de 60-70 de persoane.

O comisie guvernamentală pentru situaţii de urgenţă, condusă de premierul Dorin Recean, a ordonat miercuri întocmirea unei astfel de liste "pentru a asigura procesele democratice la viitoarele alegeri şi pentru a elimina pericolul pentru stat".

"Kremlinul vrea ca oligarhul său (Ilan Şor - n.r.) să ajungă la putere în Moldova pentru a scăpa de toate dosarele penale, să danseze după cum îi cântă Kremlinul şi să bage cuţitul în spatele Ucrainei. Noi nu vom permite acest lucru", a declarat vicepreşedintele parlamentului, Mihai Popşoi.

Partidul, condus de omul de afaceri fugar Ilan Şor, a incitat luni de zile la proteste împotriva preşedintei Maia Sandu şi a guvernului său prooccidental pe motivul creşterii preţurilor. Sandu l-a acuzat atât pe Şor, cât şi Rusia că încearcă să destabilizeze Republica Moldova de la invazia Moscovei în Ucraina.

Ilan Şor, care s-a refugiat în Israel, a fost condamnat în absenţă la 15 ani de închisoare în aprilie în scandalul bancar „furtul miliardului” şi pentru spălare de bani, iar Statele Unite şi Uniunea Europeană l-au pus pe lista sancţiunilor.

Amendamentul la Codul Electoral a fost votat miercuri în parlament cu o majoritate de 58 de deputaţi. Deputaţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor au părăsit şedinţa Parlamentului.

Restricţia dată durează o perioadă de 3 ani de la data pronunţării hotărârii Curţii Constituţionale privind declararea neconstituţionalităţii unui partid politic. Modificările legislative vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Va candida Marcel Ciolacu la prezidențiale? „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga. Vedem după 9 iunie”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că va decide dacă va candida sau nu la scrutinul prezidenţial în funcţie de rezultatul alegerilor comasate - locale şi europarlamentare - din 9 iunie....
Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Marcel Ciolacu: Clotilde Armand a făcut praf Sectorul 1, e plin de mizerie, de şobolani, scandaluri. Nu se pricepe la administraţie
Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a afirmat despre Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, că are o atitudine de tipul “noi suntem proşti şi dânsa e deşteaptă”. El...
#Parlament Chisinau, #interzicere alegeri OR, #partidul OR, #Republica Moldova alegeri , #Republica Moldova