PDL - razboi intre generatii? (Opinii)

Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 09:18
3188 citiri
PDL - razboi intre generatii? (Opinii)
Foto: Arhiva

Despre conflict intre generatii s-a vorbit dupa inlaturarea greilor Blaga, Berceanu si Videanu din posturile detinute in guvern deoarece inlocuitorii lor n-au venit cu cine stie ce competente si expertize suplimentare, ba din contra.

Pentru ca, atunci cand varsta este singurul criteriu al reformei de personal, valoarea, meritele individuale nici nu mai conteaza. Este si una din cauzele situatiei critice a leadership-ului PDL, una corespunzatoare celor 14-18% in sondaje. De demonstrat.

Criterii de personal?

Ca nu s-a aplicat vreun criteriu meritocratic in selectia la varf se vede din importanta data in continuare unor figuri destul de sifonate ca Ioan Oltean, Gh. Stefan, Gh. Falca, Gh. Seculici, G. Scripcaru, T. Baconschi etc. Sfada s-a reaprins dupa alegerea lui Blaga la Senat, de aceea Guvernul Ungureanu a renuntat la toata garnitura veche a PDL in favoarea alteia complet noi, a carei medie de varsta e sub 35 ani.

Iar, cand Berceanu e.g. nu s-a regasit pe viitoarele liste de candidati, razboiul se poate considera ca si declansat. Cel putin in spatiul public.

Din pacate, varsta mica nu tine loc de diploma, nici de competenta, nefiind un atu sine qua non al reusitei. Si apoi cu studiile nu stau deloc rau, tinand cont de publicitatea gratuita in jurul diplomelor, a masteratelor la universitati celebre. Insa au mai fost titrati si in guvernele anterioare, iar rezultatele lor n-au ramas in istorie.

Clone si surogate

In plus, echipa lui MRU nu poate fi banuita de independenta de moment ce presa haina i-a si catalogat pe tineri drept "clone", "surogate", "inlocuitori" etc., fiind posibil ca poreclele sa vina din interiorul PDL, mare mester la astfel de etichetari.

Situatia a aparut ca urmare a promovarii adjunctilor, secretarilor, sefilor de birouri din ministerele conduse de fostele superstaruri pedeliste Udrea, Barbu, Boagiu...

Imediat dupa investirea noului Executiv, formatorii de opinii au incercat sa creeze un cap de pod mediatic in avantajul Coalitiei de la putere. De obicei, noile guverne acumuleaza puncte prin aderenta populara la tintele propuse, dar programul Guvernului MRU nici macar n-a fost stabilit, drept dovada, UDMR se plange ca nu l-a semnat inca.

Atacuri si tinte ratate

In schimb, iuresul atacurilor a pornit din nou asupra Opozitiei, a grupului Iliescu-Nastase-Voiculescu, iar ofensiva se va accentua cu cat se apropie campania electorala. Daca batalia vizeaza aceiasi dusmani din 2008-2009, e clar ca vom avea vot negativ, iar noile reforme nu vor putea fi bine explicate si receptate, criza si inapoierea producandu-ne mai departe dureri de cap.

Conflictul intre generatii insa e vechi de cand lumea. El s-a reaprins cu patima si cu numeroase victime pe vremea Hitlerjugend, materializata la 18 ani dupa infiintare in "SS Panzer Division Hitlerjugend". Legionarii romani le-au copiat pana si tinuta colegilor germani, nu doar comportamentul.

Fenomenul merita atentie fiindca si atunci se ajunsese la alungarea profesorilor varstnici din universitati si scoli, nu numai evrei, si chiar a medicilor din spitale. Asa a fost ucis si profanat cel mai mare istoric al romanilor, Nicolae Iorga. Marii reformatori din educatie si sanatate n-au avut vreme sa mediteze la dramele provocate de o idee grabita.

Legea pensionarii si juventinismul

Or tarile nordice stiu ca, fortand pensionarea la o anumita varsta, numarul tinerilor valorosi nu creste, iar productia, productivitatea, profitul si motivatia muncii scad. De aceea, acolo legile pensionarii sunt in functie de capacitati, competente, expertize, iar varsta este aleatorie, fiecare lucrand cat da randament. Mai ales ca, intr-o serie de discipline, valoarea maxima survine peste 60 de ani.

De juventinism se vorbeste de ani buni in arta si sport, iar despre implicatiile sale politice si sloganul "Toata puterea, tinerilor!" se poate afirma ca aduc oarece castig de imagine si lanseaza cateva personalitati necesare unui partid aflat in criza de personal, dar genereaza dispute inutile si segregare.

Ca sa nu-si risipeasca membrii fauritori de brand politic, s-a spus ca greilor PDL le revine organizarea campaniei electorale, ceea ce e greu de crezut de moment ce coalitia de guvernamant are angajate firme celebre de peste ocean, dar si cativa specialisti romani intrati in PR cu bocanci cazoni, plini de glod. Q.e.d.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#PDL conflict generatii, #PDL Berceanu Blaga Videanu, #tripleta PDL , #Vasile Blaga