SUA au mai executat doi deținuți. Acuzațiile pentru care au fost condamnați la moarte

Vineri, 17 Noiembrie 2023, ora 13:56
3284 citiri
SUA au mai executat doi deținuți. Acuzațiile pentru care au fost condamnați la moarte
Cei doi au fost acuzați de crimă FOTO Pixabay

Doi deţinuţi condamnaţi la moarte au fost executaţi joi în Alabama şi Texas, în sudul Statelor Unite,, potrivit AFP.

În Alabama, Casey McWhorter, în vârstă de 49 de ani, a fost executat pentru uciderea tatălui unui prieten atunci când avea doar 18 ani. El a fost condamnat la moarte în 1994 pentru uciderea prin împuşcare în anul precedent a lui Edward Lee Williams, care i-a găsit pe el, pe fiul său şi pe un alt adolescent răscolindu-i casa. Ceilalţi doi tineri, în vârstă de 16 şi 15 ani, nu au fost condamnaţi la moarte, deoarece erau minori la momentul săvârşirii infracţiunii.Condamnarea la moarte a fost pronunţată de zece juraţi, în timp ce doi s-au opus. Unanimitatea juriului nu este necesară în Alabama. Acest stat şi statul vecin Florida sunt singurele din SUA unde o persoană poate fi condamnată la moarte fără un verdict unanim.Casey McWhorter a fost declarat mort joi la ora locală 18:56, conform autorităţilor statului.

În Texas, David Renteria, în vârstă de 53 de ani, a fost executat pentru răpirea şi uciderea unei fetiţe de cinci ani în 2001. La proces, el a negat că ar fi ucigaşul fetei, Alexandra Flores, care a fost răpită în faţa unui supermarket unde făcea cumpărături de Crăciun cu părinţii ei. El a spus că a fost forţat sub ameninţarea armei de către o bandă să scape de cadavrul copilului, care a fost găsit ars a doua zi după răpirea sa. Înainte de execuţia sa, David Renteria a cerut iertare de la rudele fetei. El a fost declarat mort joi, la ora locală 19:11, conform unui comunicat al autorităţilor din Texas.

Aceste două decese ridică la 23 numărul execuţiilor care au avut loc în SUA în 2023, toate efectuate prin injecţie letală, în cinci state americane.

Texas este statul cu cele mai multe execuţii, opt în acest an, urmat de Alabama, unde au fost executate două persoane.

Alabama şi-a anunţat intenţia de a executa un condamnat, Kenneth Smith, în ianuarie 2024, prin inhalare de azot, ceea ce ar fi o premieră mondială. În acest tip de execuţie, moartea este cauzată de hipoxie (epuizarea oxigenului).

Conform unui sondaj Gallup recent, 53% dintre americani sunt în favoarea pedepsei cu moartea pentru cei condamnaţi pentru crimă, cel mai scăzut nivel din 1972, când Curtea Supremă a blocat execuţiile în Statele Unite, până când acestea au fost restabilite patru ani mai târziu.

Pedeapsa capitală a fost abolită în 23 de state americane, în timp ce alte trei, California (vest), Oregon (nord-vest) şi Pennsylvania (nord-est), respectă un moratoriu privind utilizarea acesteia.

Crimă odioasă comisă de un român: ”Recunosc. L-am bătut până l-am omorât”. Criminalul va sta după gratii 30 de ani
Crimă odioasă comisă de un român: ”Recunosc. L-am bătut până l-am omorât”. Criminalul va sta după gratii 30 de ani
Daniel Ispas, un român în vârstă de 45 de ani, stabilit în Italia, a fost condamnat la 30 de ani de închisoare după ce l-a ucis pe Mario Piozzi, managerul unei săli de jocuri de noroc din...
O tânără de 18 ani a murit după ce a fost împușcată într-un cămin din SUA FOTO/VIDEO
O tânără de 18 ani a murit după ce a fost împușcată într-un cămin din SUA FOTO/VIDEO
Autoritățile americane au anunțat că o tânără de 18 ani a murit după ce a fost împușcată duminică, 21 aprilie, în campusul Universității de Stat din Delaware. Conform ABC News,...
#pedeapsa capitala SUA, #detinuti, #executie, #crima , #SUA