Român amendat de Poliție după ce a reclamat că i-a fost călcată pisica de o mașină. Cum a fost tranșat cazul în justiție

Autor: Paul Nedelcu - Redactor
Sambata, 18 Noiembrie 2023, ora 04:00
8377 citiri
Român amendat de Poliție după ce a reclamat că i-a fost călcată pisica de o mașină. Cum a fost tranșat cazul în justiție
Pisica a fost călcată de o mașină FOTO / Pixabay

Un bărbat care a reclamat la Poliție că o mașină i-a călcat pisica ieșită în stradă a fost amendat pentru că a lăsat animalul nesupravegheat și pentru că a apelat serviciul de urgență nejustificat.

Totul a început în mai 2022. Întors acasă, cetățeanul a găsit „una din pisicile cărora le mai punea mâncare în curte paralizată și cu sânge pe corp”. Verificând camerele de supraveghere, bărbatul a constatat că pisica a fost lovită de o mașină.

„Întrucât la postul de poliție nu se afla nimeni”, bărbatul a anunțat fapta la 112. Echipajul de Poliție ajuns la fața locului l-a informat că o să îl amendeze pentru că a lăsat animalul nesupravegheat. Considerându-se nedreptățit, bărbatul a refuzat să semneze procesul verbal, iar polițiștii i-au trimis acasă două amenzi. Una de 100 de lei pentru că nu supravegheat pisica și una de 1.000 de lei pentru că a apelat abuziv numărul de urgență 112.

În procesul prin care a contestat amenda pentru lăsarea pisicii nesupravegheate, bărbatul a arătat că „este o persoană care respectă legile țării și solicită să fie exonerat de plata amenzii”.

De ce a fost anulată amenda

Judecătoria Focșani, unde s-a judecat procesul, a constatat că proprietarul pisicii a fost amendat în baza articolului de lege care prevede că lăsarea în libertate ori fără supraveghere a animalelor care pot prezenta pericol pentru persoane sau bunuri constituie contravenție. Judecătorul a dispus anularea amenzii, considerând că pisica lăsată nesupravegheată nu a reprezentat un pericol.

„Instanța reține că, potrivit susținerilor petentului, animalul de companie era o pisică ce a fost lovită de un autoturism în timp ce aceasta stătea pe marginea drumului. Totodată, instanța reține că petentul a fost cel care a sesizat organele de poliție pentru a reclama fapta conducătorului auto care a lovit pisica. Instanța reține că fapta, astfel cum a fost descrisă în procesul-verbal, nu atestă împrejurarea că pisica petentului a reprezentat un pericol pentru vreo persoană sau bun, respectiv pentru autoturismul care a lovit-o”, se arată în sentința Judecătoriei Focșani, care nu este definitivă.

Judecătorul a mai arătat că „nu s-a dovedit în cauză faptul că pisica ar fi pus în vreun fel în pericol autoturismul, petentul susținând că pisica stătea pe marginea drumului atunci când a fost lovită”.

„Fapta de a deține o pisică în curte, care are libertatea de a ieși în stradă și care poate fi lovită accidental de un autoturism sau chiar de o persoană care nu a observat-o nu reprezintă un pericol concret pentru persoane sau bunuri, pentru a putea fi încadrată în contravenția reținută în sarcina petentului, instanța apreciind că încadrarea faptei petentului în contravenția prevăzută de art. 2 pct. 17 este excesivă și nejustificată. În aceste condiții, instanța nu poate reține că petentul a săvârșit contravenția reținută în sarcina sa, motiv pentru care apreciază că plângerea formulată de petent este întemeiată, urmând a o admite cu consecința anulării procesului-verbal”, se mai arată în sentința Judecătoriei Focșani.

Un cuplu din SUA și-a expediat din greșeală pisica într-un colet poștal. Cum a fost găsită felina
Un cuplu din SUA și-a expediat din greșeală pisica într-un colet poștal. Cum a fost găsită felina
Un cuplu din SUA și-a expediat într-un moment de neatenție pisica într-un colet al companiei Amazon. Dispariția felinei a fost observată abia pe 10 aprilie, când proprietarii au devenit...
Lecția de viață a unei românce care îi va pune pe mulți pe gânduri. "Vedeți dacă nu cumva aveți chiar tot ce vă trebuie"
Lecția de viață a unei românce care îi va pune pe mulți pe gânduri. "Vedeți dacă nu cumva aveți chiar tot ce vă trebuie"
Majoritatea oamenilor se află într-o alergătură continuă, din dorința de a avea mereu mai mult. Adesea ne comparăm cu cei din jur și avem o stare de insatisfacție legată de viață. Unii...
#pisica, #masina, #calcata, #proprietar, #amendat , #justitie