Cultura plagiatului în politica românească. Cele mai celebre cazuri, de la premier la primar de sector

Marti, 26 Iulie 2022, ora 21:50
4978 citiri
Cultura plagiatului în politica românească. Cele mai celebre cazuri, de la premier la primar de sector
Numeroși politicieni au fost implicați în ultimii ani în scandaluri de plagiat FOTO Colaj Ziare.com / Facebook

Un nou proiect de lege inițiat de ministrul Educației Sorin Cîmpeanu le-ar putea oferi „amnistie” celor prinși că și-au copiat teza de doctorat prin renunțarea la titlul de doctor. Asta l-ar putea ajuta pe premierul Nicolae Ciucă, însă o scurtă privire în trecut dezvăluie că mulți dintre politicienii români au fost implicați în scandaluri de plagiat.

Inițiativa lui Cîmpeanu face parte dintr-un proiect al Legii Învățămntului Superior, care vine în contextul pachetului de legi formate în jurul programului „România Educată”, inițiat de către Klaus Iohannis în 2016.

În noul proiect al lui Cîmpeanu se prevede la articolul 73 ca titularii titlului de doctor să poată renunța la el „prin act unilateral de voință”, fără să invoce vreun motiv și fără să plătească vreo despăgubire. Această metodă a fost „testată” cu succes în trecut de către actualul judecător CCR Bogdan Licu, care a cerut în instanță renunțarea la titlul de doctor după ce asupra sa au apărut suspiciuni că și-ar fi plagiat teza de doctorat inspirându-se de la Cristi Dănileț. Mai mult decât atât, proiectul lui Cîmpeanu prevede și desființarea Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), instituție cheie în analizarea plagiatelor, în plin scandal asupra suspiciunilor de plagiat în teza premierului Nicolae Ciucă.

Fabrică de plagiate

Unul dintre cele mai flagrante cazuri de plagiat îi aparține fostului ministru de interne și vicepremier Gabriel Oprea. Înainte să fie prins, acesta a coordonat la rândul său zeci de lucrări de doctorat, dovedindu-se ulterior că aproape jumătate dintre ele au fost plagiate. Printre lucrările coordonate de Oprea și dovedite apoi plagiate s-a regăsit și teza lui Bogdan Licu. În 2016 Oprea rămâne fără titlul de doctor după ce CNATDCU analizează lucrarea și dă un verdict în acest sens, susținând că zeci de pagini au fost „copiate integral”.

Cel mai cunoscut probabil caz de plagiat îi aparține fostului premier Victor Ponta. Scandalul a pornit în 2012, după ce revista Nature a publicat un articol în care l-a acuzat pe Ponta că și-a copiat mai bine de jumătate din teza de 432 de pagini, citând informații primite de la o sursă anonimă. Ulterior, autoritățile din România s-au mobilizat patru ani mai târziu, iar în august 2016 CNATDCU confirma că Ponta și-a plagiat teza. Câteva zile mai târziu, ministrul Educației de la acea vreme, Mircea Dumitru, semna ordinul de retragere a titlului de doctor al lui Ponta. Fostul premier n-a vrut însă să renunțe atât de ușor la titulatură și a descis două procese în instanță în care a cerut suspendarea, respectiv anularea ordinului ministrului. În iulie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) respingea definitiv cerearea lui Ponta, punând astfel capăt poveștii începute cu 8 ani în urmă.

Premieri, primari și miniștri

În 2016 a rămas fără titlul de doctor și actualul primar al Sectorului 3 Robert Negoiță după ce Comisia de etică a Academiei de Poliție "Alexandru Ioan Cuza" constata la acea dată că lucrarea sa este un plagiat. Teza care i-a adus lui Negoiță titlul de doctor în Științe Juridice este plagiată de la prima până la ultima frază, fiind copiată integral din surse care sunt disponibile, majoritatea, pe Internet, scria jurnalista Emilia Șercan într-un articol pe PressOne. Progresul academic al lui Negoiță a fost unul fuminant, acesta absolvind liceul în 2003, la vârsta de 31 de ani, pentru ca doar 9 ani mai târziu să ajungă doctor.

Într-un scandal de plagiat a fost implicat și fostul premier PSD Mihai Tudose, care, în 2015, era acuzat de Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație (CRJI) că a copiat „cuvânt cu cuvânt” circa 50 de pagini. În iulie 2017, la o lună după ce era desemnat premier, Tudose era reclamat la CNATDCU pentru plagiat. Ulterior, Comisia de Etică a Academiei SRI a dat și ea verdict de plagiat în teza lui Tudose și a propus retragerea titlului de doctor. Pentru a evita titulatura de plagiator, Tudose a depus apoi două solicitări la ministerul Educației de a renunța la titlul de doctor, prima în 2016 iar a doua în noiembrie 2018.

O altă „victimă” a jurnalistei de investigații Emiliei Șercan a fost fostul ministru al Digitalizării Florin Roman, acuzat la finalul lui 2021 într-un articol publicat de PressOne că și-ar fi plagiat teza de doctorat. Totodată, Libertatea a dezvăluit că Roman și-a trecut în CV faptul că este licențiat în Științe Economice la Universitatea Babeș-Bolyau (UBB) din Cluj-Napoca, însă rectorul instituției spune că liberalul nu a urmat niciodată cursurile universității. Deși în spațiul public a respins acuzațiile de plagiat, Roman a demisionat din funcția de ministru al Digitalizării, la doar câteva săptămâni după ce a fost numit. În mod ironic, demisia lui Roman a venit după ce premierul Ciucă i-ar fi cerut să facă acest lucru, conform unor surse politice, în caz contrar Roman ar fi fost remaniat.

Alte scandaluri de plagiat, mai puțin sonore, i-a avut în prim plan pe fostul ministru al Educației Ioan Mang, confirmat în 2015 că și-a copiat teza de doctorat, actualul președinte AEP Constantin-Florin Mitulețu-Buică, fostul primar al Sectorului 2 Neculai Onțanu (a cărui teză a fost coordonată de Gabriel Oprea), Florentin Pandele (soțul actualului ministru al Familiei Gabriela Firea) sau fostul ministru de Interne Petre Tobă (rămas fără titlu în 2017).

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#plagiat, #plagiat ciuca, #plagiat Ponta, #scandal plagiat, #Romania Educata, #CNATDCU , #plagiat ciuca