Cea mai mare despăgubire plătită în 2022 pe o poliță RCA: 7,1 milioane de lei. ”Un accident rutier poate avea impact major”

Luni, 11 Decembrie 2023, ora 11:09
2371 citiri
Cea mai mare despăgubire plătită în 2022 pe o poliță RCA: 7,1 milioane de lei. ”Un accident rutier poate avea impact major”
Mașină avariată Foto: Pixabay.com

Companiile de asigurări membre ale Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) au achitat în 2022, pentru primele 10 cele mai mari daune rezultate din accidente de vehicule, despăgubiri în valoare de 36,5 milioane de lei, conform unei analize realizate la nivelul asociaţiei.

Cea mai mare despăgubire plătită de asigurătorii din România anul trecut în baza poliţelor obligatorii RCA a depăşit 7,1 milioane de lei, fiind acordată în urma unui accident rutier care a cauzat vătămări grave, se arată într-un comunicat al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

Potrivit organizaţiei, despăgubirile totale plătite la nivel de piaţă în baza poliţelor RCA sunt mult mai mari în condiţiile în care, în fiecare zi calendaristică din 2022, s-au plătit despăgubiri de peste 10 milioane lei pentru cele aproximativ 400.000 de dosare de daună deschise în urma accidentelor rutiere.

În prima jumătate a acestui an, dauna medie plătită în baza poliţelor RCA a crescut cu 10%, conform datelor oficiale ale Autorităţii de Supraveghere Financiară.

"Din păcate, un accident rutier poate avea un impact major asupra unei familii - aşa cum, din păcate, am văzut şi în cazurile constant mediatizate. Mai mult, numărul accidentelor grave rămâne la un nivel alarmant. Tocmai de aceea, prevenţia în trafic trebuie să devină o responsabilitate asumată de noi toţi. Pentru că ne dorim o lume fără accidente rutiere, o ţară fără victime pe şosele, o Românie a siguranţei în trafic, am pus bazele Coaliţiei pentru Siguranţă Rutieră - un proiect de ţară, prin care ne propunem să aducem alături de noi organizaţii, oameni, companii şi autorităţi, cu un singur scop: creşterea nivelului de siguranţă pe şoselele din România şi reducerea numărului de victime ale accidentelor auto", a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte şi director general al UNSAR.

Coaliţia pentru Siguranţă Rutieră a lansat recent Carta Albă a Siguranţei Rutiere - un document strategic cu bune practici, scenarii şi obiective pentru următorii ani. Acesta reuneşte iniţiativele şi propunerile membrilor fondatori ai Coaliţiei, în linie cu obiectivele ambiţioase angajate de Guvernul României. Prin Carta Albă, Coaliţia pentru Siguranţă Rutieră se angajează, totodată, să contribuie la crearea unui cadru legal care să plaseze securitatea rutieră din România la standarde europene.

Înfiinţată în 1994, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil care deţin o pondere de aproximativ 90% din piaţa locală de asigurări. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni - Insurance Europe. Asigurătorii din România, membri ai UNSAR, plătesc despăgubiri de circa 1,8 miliarde euro pe an, ceea ce înseamnă 5 milioane euro în fiecare zi calendaristică.

Copil spulberat de o mașină pe trecerea de pietoni, la Turda. Victima se afla pe trotinetă
Copil spulberat de o mașină pe trecerea de pietoni, la Turda. Victima se afla pe trotinetă
Un adolescent de 15 ani a ajuns la spital vineri, 26 aprilie, după ce a fost lovit de o maşină pe o trecere de pietoni din municipiul clujean Turda. Băiatul traversa regulamentar strada cu...
Noi reguli privind reducerea poluării în UE. Cetățenii afectați de calitatea aerului vor putea fi despăgubiți
Noi reguli privind reducerea poluării în UE. Cetățenii afectați de calitatea aerului vor putea fi despăgubiți
Parlamentul European a adoptat miercuri, 24 aprilie, acordul politic provizoriu la care s-a ajuns cu ţările UE privind noi măsuri de îmbunătăţire a calităţii aerului în UE, astfel încât...
#polita RCA, #despagubiri, #masini, #accident rutier, #comunicat , #stiri sociale