Avocatul Poporului a primit zece petitii pentru a sesiza CCR cu privire la Codul Administrativ

Vineri, 19 Iulie 2019, ora 13:10
3504 citiri
Avocatul Poporului a primit zece petitii pentru a sesiza CCR cu privire la Codul Administrativ
Foto: Arhiva Ziare.com

Avocatul Poporului a anuntat, vineri, ca a primit zece petitii avand ca obiect sesizarea Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul Administrativ si examineaza prevederile documentului, urmand a comunica public concluziile.

"Avocatul Poporului a primit, pana in prezent, un numar de zece petitii, atat de la persoane fizice cat si de la persoane juridice, avand ca obiect sesizarea Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ.

Avocatul Poporului examineaza constitutionalitatea actului normativ criticat, din perspectiva rolului sau constitutional de aparator al drepturilor si libertatilor persoanelor", a transmis, vineri, Avocatul Poporului.

Sursa citata a precizat ca analiza presupune parcurgerea unui act normativ complex (638 de articole prin care sunt aduse modificari consistente cadrului legal) si identificarea eventualelor vicii de constitutionalitate prin raportare la legislatia incidenta asupra careia opereaza modificari actul normativ.

"Este o activitate laborioasa, care necesita timp, cu atat mai mult cu cat presupune si analiza jurisprudentei Curtii Constitutionale si a Curtii Europene a Drepturilor Omului. Concluziile analizei de constitutionalitate vor fi comunicate atat petentilor cat si publicului", a mai transmis Avocatul Poporului.

Codul Administrativ a fost adoptat pin ordonanta de urgenta si a fost modificat la doar o saptamana, tot prin OUG.

Actul normativ a starnit critici din partea opozitiei, a unor organizatii sindicale si a unor organizatii civice.

Documentul prevede, printre altele, indemnizatii de varsta pentru primari, dar si faptul ca presedintele are la dispozitie doar zece zile pentru a raspunde in cazul remanierilor guvernamentale.

#cod administrativ CCR , #Avocatul Poporului