Politica celui mai tare (Opinii)

Marti, 22 Mai 2012, ora 23:46
2954 citiri
Politica celui mai tare (Opinii)
Foto: wordpress.com

De tanar imi placea sa citesc Constitutii, ale noastre si ale altora. Desi textele imi pareau de o claritate olimpiana, apareau ici-acolo conflicte constitutionale. Dupa '89, conflictele s-au itit si in Romania caci ce e clar pentru toata lumea e complicat pentru politicieni. Si nu pentru ca nu ar intelege textul legii supreme, ci ca nu vor sa accepte consecintele.

In mintea lor, doar cetatenii trebuie sa se supuna legilor, diriguitorii se mai gandesc, se mai cearta ori castiga in justitie. Fiind supusi si rabdatori, fara a ne revendica drepturile, suntem mereu o prada usoara pentru politicieni. De la origini pana in prezent.

La razboi ca la razboi

Nenorocirile cu legea fundamentala au inceput imediat dupa razboi: Constitutia din 1923 a fost abrogata de o putere straina, dupa care abuzurile nu s-au mai oprit: un partid a castigat alegerile, altul a venit la putere, regele a fost fortat sa abdice sub amenintarea armatei de ocupatie, s-a instaurat un fel de Republica in care domnea bunul plac al comisarilor sovietici, apoi al cozilor lor de topor, Marea Adunare Nationala aproba orice ii zicea PCR, iar democratie si libertate erau cuvinte prohibite.

Dupa '89, abuzurile s-au diminuat la varful puterii, cele din vazul lumii, dar au continuat in spatele primei scene si in straturile inferioare ale deciziei politice. Astfel, destui baroni locali, primari de municipii dispun discretionar de putere asemeni fostilor primi secretari de judet, singurul lor model politic. In cartierele marginase, legea o fac clanurile de diverse coloraturi si factiuni de interlopi, iar cetatenii, necunoscandu-si drepturile, rabda. Cum au rabdat de cand se stiu.

Romania neguvernabila?

Cativa sociologi sustin ca Romania e neguvernabila. Haida-de! O populatie docila e mai usor de dus de nas si de supus decat alta pe picior pe razmerita. Vezi cazul Greciei, vezi revoltele multimilor inteligente din Paris, celebrele "riots" din marile aglomerari urbane englezesti, ori miscarea indignatilor, Spania.

Din nefericire, organele coercitive si institutiile statului nostru n-au reusit sa introneze legea in paturile superioare ale societatii. Marii mahari arareori sunt tulburati in activitatea lor abuziva si infractionala: au jefuit banci, au inselat si saracit milioane de romani, au praduit averea poporului.

Azi ei insisi ori prin interpusi dicteaza ce si cum in principalele zone ale deciziei politice si economice. Toti sunt specializati in contracte cu statul. Desi nu ne vine a crede, sunt la fel de bugetari ca medicii, profesorii, functionarii... Doar castigurile nu se compara.

Baietii destepti sunt legali

Ceea ce nu mai poate fi tolerat e accesul la procesul legislativ: baietii destepti din energie, imobiliare, finante, transporturi, comert angro... sunt aparati de astfel de legi. Acestea au lasat portite numai de ei stiute ca o companie de stat care are serviciu de aprovizionare sa angajeze legal alta firma, una capusa, sa-i faca treaba; ca unele firme sa incaseze TVA, chiar daca au exportat doar hartii; ca altele sa nu-si achite darile la stat niciodata; desi are compartiment juridic, sa angajeze firmele de avocatura ale ideologului "de dreapta" PDL Valeriu Stoica...

Iaca asa bate falimentul la usa Postei Romane atat de draga dlui Basescu si la portile mai tuturor firmelor de stat romanesti. Asa s-au pradat industriile romanesti si domeniile statului. Inclusiv mandra flota.

Conflictul actual la varful puterii intre cele doua parti constituente ale Executivului, presedintie si prim ministeriat, se inscrie in aceleasi coordonate. Insa partea rusinoasa a disputei politice a reprezentat-o scandalul public oferit cu ocazia summit-ului NATO de la Chicago. S-a putut "admira" lipsa de responsabilitate, de demnitate si mandrie nationala in reprezentarea Romaniei si a poporului roman in fata lumii intregi. Si nu e exclus ca la viitoarele intruniri ale UE rusinea sa se repete.

Colectivism ori lucru in echipa?

Ceea ce nu vor sa inteleaga inaltii diriguitori e ca actuala Constitutie, in dulcele stil iliesco-fesenist, statueaza lucrul in echipa, de nu cumva colectivismul, de aceea rolurile nu sunt irevocabil precizate.

Acum se cere interventia Parlamentului. Sa-i forteze sa lucreze in echipa? In fine, dupa ani si ani de angajari si asumari ale raspunderii, vom asista la dezbateri parlamentare. Daca unii se vor crampona de Cotroceni iar altii de Palatul Victoria, nu de ce e mai bine pentru Romania, e clar ca sperantele ne sunt desarte.

500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
#Constitutie confict putere politica, #presedintie prim ministru, #NATO UE reprezentare , #constitutie