Tv Ziare.com UDMR nu va sustine pragul electoral de 10%

Marti, 27 Aprilie 2010, ora 19:23
1538 citiri
Tv Ziare.com UDMR nu va sustine pragul electoral de 10%

UDMR nu sustine introducerea in Constitutie a pragului de 10% de intrare in Parlament pentru ca nu este unul corect, a declarat marti la televiziunea Ziare.com deputatul udemerist, Peter Lakatos.

"UDMR va intra in Parlament pe baza alegerilor. Noua Constitutie nu va contine nicio prevedere cu privire la pragul electoral de 10%. Nu este corect ca pragul si numarul concret sa fie stabilit de Constitutie. Din 1992 pana acum am constatat cat de greu este sa modifici Constitutia. In plus, noul sistem electoral nu corespunde intentiei si ma intreb cum vom putea modifica din nou Constitutia daca se ajunge la concluzia ca pragul electoral nu este bun", a mentionat parlamentarul.

Peter Lakatos a mai spus ca in ceea ce priveste modificarile pe care le sustine UDMR ramane impartirea Romaniei in regiuni, dar si altele.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu Peter Lakatos

"In prima faza trebuie sa lamurim ce fel de Romanie dorim: democratie parlamentara, semi parlamentara sau prezidentiala si dupa sa vedem ce masuri corespund formei respective. Nu ne lasam mituiti pe de o parte. Pe de alta parte, daca s-ar aplica procentul de 10% ar avea de castigat comunitatea maghiara din Harghita, Covasna si Mures si ar avea de piedut cea din Bihor, Arad si Satu Mare. Pragul de 10% este inacceptabil.

Se urmareste ca in Parlament sa aiba acces doua partide puternice si sa existe un schimb intre acestea cu ocazia alegerilor. Cei care nu sunt capabili de compromisuri, de conduceri prin coalitii, prefera aceasta varianta simplista. De asemenea nu corespunde realitatii formularea de stat unitar national. Faptul ca noi nu recunoastem o treaba, asta nu inseamna ca nu exista minoritati", a mai spus deputatul UDMR.

Peter Lakatos a reiterat ideea ca la ora actuala previziunile din punct de vedere economic nu sunt cele mai favorabile si se tem ca daca nu se iau masuri de relanasare ale economiei, daca se accepta ideea ca nu de noi tine iesirea din criza atunci se greseste enorm. Cat despre ANI deputatul UDMR spune ca se incearca din nou fortarea Parlamentului.

"CCR ne da voie sa modificam in 45 de zile atunci de ce stahanovismul asta (preluat din comunism - cincinalul trebuia facut in patru ani si jumate dupa aia in patru ani, n.red) de a indeplini cerintele partidului cat mai repede posibil, chiar si in termeni imposibili. Legea ANI trebuie sa fie una aplicabila, un instrument eficient si corect. De asemena ar trebui nu fie scurgeri de informatii inainte ca cel care este discutat sau cercetat sa fi fost anuntat de ANI sa isi clarifice situatia. Nu se poate ca cineva sa ajunga sa fie terfelit si improscat cu noroi pentru ce a facut ceva, dar ulterior se dovedeste ca nu e vinovat si nimeni nu ii cere scuze", a mai declarat parlamentarul UDMR.

Legea ANI sa contina si sanctiuni

Peter Lakatos spune ca daca ar fi dupa el, si daca partidul va accepta, la proiectul de lege ANI ar propune si sanctiuni.

"Daca nu putem pune sanctiuni la judecatori care dau verdicte care ulterior se dovedesc ca au fost evident gresite ce putem face? Este si el tot un bugetar, deci trebuie sanctionat atunci cand greseste. Daca nu ii aduce la cunostinta ce invinuiri i se aduc atunci celui cercetat atunci trebuie sanctionat. Greselile trebuie eliminate complet pentru ca legea nu poate fi asa de exhaustiva", a mai mentionat acesta.

Peter Lakatos a mai spus ca UDMR nu a contestat necesitatea imprumutului de la FMI acum un an, dar el personal are dubii cu privire la modul de utilizare si imi pare foarte rau ca la noi avem nevoie de cei din afara ca sa vina si sa spuna lucrurilor pe nume.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Peter Lakatos UDMR Constitutie, #legea ANI sanctiuni , #constitutie