Cei care au donat pentru Cumintenia Pamantului si s-au razgandit isi pot cere banii inapoi

Vineri, 18 Noiembrie 2016, ora 19:52
3703 citiri
Cei care au donat pentru Cumintenia Pamantului si s-au razgandit isi pot cere banii inapoi
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul a reglementat in sedinta de miercuri posibilitatea celor care au dat bani pentru opera de arta "Cumintenia Pamantului" de a solicita in scris Ministerului Culturii restituirea sumelor donate, in termen de 40 de zile de la intrarea in vigoare a legii de aprobare a ordonantei care vizeaza achizitionarea lucrarii lui Constantin Brancusi.

De asemenea, Executivul anunta ca un acord cu proprietarii "Cuminteniei Pamantului" stabileste un nou termen de incheiere a contractului de vanzare-cumparare pentru data de 20 decembrie 2016.

Potrivit unui comunicat al Guvernului transmis vineri AGERPRES, s-a reglementat si situatia in care nu vor putea fi identificati toti donatorii sau in care acestia nu isi vor exercita optiunea privind restituirea sumelor donate.

Totodata, Executivul a stabilit si felul in care se va constitui Fondul 'Brancusi', care va fi gestionat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN), in vederea achizitionarii de opere de arta contemporana si bunuri culturale apartinand patrimoniului cultural national mobil.

Prin decizia Executivului, au fost stabilite, totodata, si sursele de venituri pentru Fondul 'Brancusi', a destinatiei acestora si a mecanismelor referitoare la parteneriatele cu alte persoane juridice care doresc sa sprijine demersul AFCN.

Conform Guvernului, aceste amendamente au fost formulate de Ministerul Culturii "la proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr.10/2016 privind stabilirea masurilor necesare in vederea asigurarii resurselor financiare pentru achizitionarea 'Cuminteniei Pamantului'", proiect adoptat tacit de Senat si aflat in dezbaterea Comisiei pentru cultura si a Comisiei pentru buget de la Camera pentru elaborarea raportului comun.

"Dupa acest raport, procedural, singura etapa ramasa este votul in plen. Curtea Constitutionala a decis in mai multe randuri ca, in momentul in care un proiect de lege se afla in proces de legiferare la camera decizionala, Guvernul nu poate folosi modalitati extraordinare de legiferare delegata, ci trebuie sa staruie pentru finalizarea proiectului din Parlament.

In contextul in care proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 10/2016 se afla intr-o etapa atat de avansata in camera decizionala si tinand seama de jurisprudenta relevanta a Curtii Constitutionale, s-a stabilit ca propunerea de amendamente la legea de aprobare a OUG nr. 10/2016 sa fie elaborata de Ministerul Culturii, aprobata ulterior de Guvern si inaintata Camerei Deputatilor (ceea ce s-a intamplat in aceasta dimineata) ", explica Guvernul.

Amendamentele au fost insotite de o scrisoare adresata Camerei Deputatilor, cu solicitarea de a adopta cu celeritate legea, avandu-se in vedere termenul agreat de catre proprietari, dar si amendamentul din Comisia de cultura, in sensul achizitionarii operei.

Guvernul mai informeaza, de asemenea, ca in contextul finalizarii campaniei de subscriptie publica, in urma careia nu s-a strans suma necesara cumpararii operei de arta, s-au purtat discutii cu proprietarii in vederea prelungirii termenului de finalizare a aceste proceduri.

Acordul proprietarilor stabileste un nou termen de incheiere a contractului de vanzare-cumparare pentru data de 20 decembrie 2016, mai anunta Executivul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Cumintenia Pamantului achizitie, #lege Cumintenia Pamantului , #guvern