Tinerii romani prefera USL, dar nu au incredere in Guvern si partide - sondaj

Joi, 20 Decembrie 2012, ora 23:26

   

Tinerii romani prefera USL, dar nu au incredere in Guvern si partide - sondaj
Tinerii din Romania sustin ca USL le reprezinta cel mai bine interesele, iar institutiile in care au cea mai putina incredere sunt Guvernul, partidele parlamentare si Presedintia, potrivit unui sondaj comandat de Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret.

In general, tinerii din Romania tind sa aiba incredere la nivel mediu in celelalte institutii: organizatii neguvernamentele (26%), scoala (28%), primarie (29%), politie (30%), armata (27%), justitie (27%) si mass-media (29%), se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Un aspect interesant reiesit in urma analizei datelor este procentul de incredere foarte mare acordat Bisericii (27%).

La polul opus se afla Guvernul Romaniei, care prezinta neincredere pentru 48% dintre cei intervievati, partidele politice (50%), Parlamentul Romaniei (46%) si Presedintia (43%).La capitolul interes fata de viata politica, rezultatele indica apatia tinerilor fata de aceasta. Atat la nivel local, cat si la nivel national tinerii se declara deloc interesati de viata politica (39%). Nici viata politica la nivel european nu le suscita interesul tinerilor, cei mai multi dintre acestia (44%), manifestandu-si dezinteresul total pentru aceasta.

Totusi, acestia se declara interesati intr-o oarecare masura de hotararile luate atat de autoritatile locale (35%), cat si de catre autoritatile centrale (30%). De asemenea, atat pentru localitatea de provenienta, cat si pentru intreaga tara, cei mai multi tineri se declara interesati intr-o mica masura de viata politica (28%).

Cei mai multi dintre tinerii chestionati se declara nici multumiti, nici nemultumiti atat de activitatea primariei (38%), cat si de activitatea institutiilor centrale ale statului (40%).

O diferenta seminificativa apare intre cei care spun ca voteaza mai degraba persoana care candideaza (47%) decat partidul din care face parte (28%), insa mai mult de jumatate dintre subiecti sunt de parere ca, in prezent, nu exista vreun partid politic care sa le apere interesele. Totusi, daca ar trebui sa numeasca un partid, acela ar fi formatiunea USL.In ultimii ani, mai mult de jumatate dintre tinerii chestionati au participat la alegeri (65%) si la referendum (55%), insa procentul celor care s-au implicat in actiuni electorale (11%), activitati sau proiecte care au implicat tineri din alte tari (5%), actiuni civice organizate de ONG-uri (5%), sau activitati de voluntariat (13%) este seminificativ mai redus.

La sondaj au participat 1.205 persoane din grupa de varsta 18-35 ani. Esantionul este reprezentativ la nivel national pentru populatia din grupa de varsta 18-35 ani, a Romaniei, cu o eroare tolerata de +/- 2,8%. Cercetarea "Barometrul de opinie publica - tineret 2012" a fost realizata in perioada 30 noiembrie - 10 decembrie de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie.

C.P.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de3341 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
RETARDER
rank 5
Pt cine a citit cu atentie...ONG 26%, media 29%, biserica 27%
Ce pot spune despre tinerii astia?
Ca sint dusi cu pluta si nu stiu pe ce lume traiesc.
Inculti si la limita analfabetismului, cu mari probleme in a trece bacalaureatul si cu ore record in fata televizorului.
Primarie 29%? Justiei 27%?
Astia sint genratia de miine? Naivi pina la limita de sus a prostiei. Viitorul arata negru cu tineretul asta...
Mos bazil
rank 5
au participat..........
.......cu numarul de la pantofi intre 36...42 ....pe vechi.
IQ in marja de eroare 18..35 .....asta-i.. viata bate tvul.
Anuca
rank 2
Era de asteptat, tinerii acestia habar nu au pe ce lume traiesc..
Politica o fac pensionarii si analfabetii, ciobanii si alte scursuri cu diplome degeaba...Tot asa era si in comunism...cei merituosi erau marginalizati...
Kalle
rank 1
Si merituoasii aia cine sunt ?
Sa fie portocaliii care au taiat salariile si pensiile ? Voi chiar nu vedeti ca nicio categorie sociala din tara asta nu mai vrea PDL-ul si nici pe Chior ? Pana acum ziceati ca doar pemnsionarii sunt cu USL, acum vad ca si tinerii spun clar si raspicat ca nu va vor . Mai e cineva uin tara asta care, dezinteresat, sa vrea sa revina la vremea lui Boc ?
oetzi
rank 5
Din pacate ..nu te ambala ca o sa-ti taie is usl-ul aripile
in curind.Eu recunosc ca si Base a dat cu bita in balta si la lectiile de diplomatie a lipsit dar intre el si adormila nu asi ezita o clipa,pe cine sa aleg.Ca a fost austritate e clar..dar stii tu ca si in US salariile au fost inghetate..taiate..intrebarea mea este mai Kalle..de unde iti va da usl-ul?..daca nu-i de unde?daca nr parlamentarilor este de 588 mai multi ca in USA?Care ce fac?Tu rabzi ,te zbati ,speri,votezi dar ce primesti?Cu ce imi garantezi tu ca o vei duce mai bine? Pina nu exista un amendament la Constituie ca toti cei care au calcat legea pot fi destituiti,nealesi sau condamnati..nu mergem nicaieri..uita-te la penalii de acum in parlament! Si africanii rid de noi.Tinerii sint influentati de mass media controlata de usl/antena 3 etc..ce stiu ei daca si adultii viseaza cai verzi pe ..?In patru ani va fi dreapta f puternica si sper ca toti penalii indiferent de pozitie s-o ia la vale..in doi ani incepind de-acum diaspora trebuie sa se organizeze si sa finanteze un candidat al dreptei care sa-l surclaseze pe cacarau iar incompetentii sa ia drumul spre Scilla si Caribda..!
RETARDER
rank 5
Daca nu taiau salariile si nu mareau TVA
acum eram in faliment.
PDL a incercat sa faca ce trebuia in momentul ala, chiar daca proletariatul se simte furat in pensii. Dar eu care tin in spate 2 pensionari si 10 ajutoare sociale, cum m-oi simti cind vine acum socialismul si in baga 40% impozit pe salariu ca sa va dea voua mai mult?
Solutia mea e simpla, trec la negru, voi? muriti de foame.
Emigrantul-Anonim
rank 5
"diaspora trebuie sa finanteze..." da, de ce?
"diaspora trebuie sa finanteze un candidat al dreptei" Cum ai ajuns la concluzia asta? Adica am plecat sa muncim ca sa finantam familiile ramase in tara si ulterior sa-i aducem si pe ei cu noi sau......"sa finantam candidati"? Diaspora Greciei nu trimite un cent pt. "finantari" si e de citeva ori mai numerosa decit populatia neoasa....
oetzi
rank 5
Eu stiam ca usl=psd+pnl..si atunci ce mai apar cele 2 independente?
O fi vreo premonitie?
sanziana
rank 5
Tinerii romani nu le stiu pe toate...
Mai ales nu siu ce este USL, cine o compun si de ce au fost in stare membrii ei.
Au prostit poporul cu televizorul.
Dar tinerii romani folosesc rar oglinda sa se poata autoevalua...
sevastian
rank 1
Tinerii romani prefera USL, dar nu au incredere in Guvern si partide
Sa le spuna cineva acestor tineri ca USL-ul e la guvernare.Cu asa tineret ne mai ia 200 de ani sa ajungem la nivelul economic al UE.Bine spunea cineva ca scoala romaneasca scoate mai multi tampiti.
Kalle
rank 1
Tu unde ai facut scoala ?
Cumva tot in Romania ? Dca ma uit pe comentariile tale, pot sa afirm ca scoala romaneasca mai scoate din cand in cand si tampiti.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor