Superministerul incompetentei nationale

Miercuri, 29 Iunie 2011, ora 13:04
3376 citiri
Superministerul incompetentei nationale

Pentru a transforma in performanta incapacitatea guvernantilor de a fi coerenti in strategia de atragere de fonduri europene nu trebuie un certificat de incompetenta, adica un nou minister care sa se puna cu burta pe carte acum - am aderat in 2007! - ci un palc de manageri fara culoare politica.

Asa cum bulgarii i-au chemat pe nemti sa le rezolve vamile si turismul, asa cum ungurii au angajat la guvern directori de multinationale si polonezii au fost pur si simplu mai destepti - la ei criza nici nu s-a simtit, datorita faptului ca si-au pus ceasul sa sune - , o ordonare a prioritatilor inca din primele clipe ale aderarii nu ne-ar fi situat acum la coada vacii - 12 la suta bani absorbiti si ghiciti ceva: tic-tac, tic-tac!

Nu ne-am priceput si suntem pe punctul sa pierdem inca niste luni pana la reorganizarea Guvernului pentru a crea noua structura, cand de fapt solutia se afla la indemana: indepartarea nestiutorilor de la butoane.

Cei care s-au chinuit cu proiectele europene stiu despre ce vorbesc. Schimbarea ghidurilor solicitantilor de cateva ori exact inainte sa se inchida sesiunea de depunere, obligarea administratiilor locale si judetene sa lucreze cu experti incompetenti, dar corecti d.p.d.v. politic, angajati de ministere cu o caruta de bani pe proiecte unde trebuie cautate acum alte solutii tehnice - vezi scandalul cu Axa 2 a Programului Operational Regional - , intesarea unitatilor de management cu fii, nepoti, neveste si amante - toate acestea ne-au adus aici.

Cine a avut curiozitatea sa citeasca modele ale unor proiecte eligibile stie ca ideea ca sunt greu de scris e un mit. O suma de tabele care trebuie completate fara greseala. Macar aici, ghidurile sunt clare.

Cu interpretarea cerintelor europene, insa, transpunerea lor in fapte, e alta poveste. Un intreprinzator care vrea sa reabiliteze o statiune balneara are la dispozitie, la minister, un numar de telefon unde poate cere ajutor. Necazul e ca de fiecare data cand intreaba, de pilda, ce inseamna mediatizarea resurselor turistice si daca poate face publicitate unei pensiuni sau numai placintei pe care o gateste bucatarul, la telefon se afla alta persoana, cu propria interpretare.

Astfel ca modifica proiectul de cate ori face cunostinta cu cate-un angajat. Pana afla ca sesiunea de depunere s-a inchis.

Si e doar un exemplu din turism. In materie de drumuri sau cladiri, nebunia e totala. Un strat de ciment care are un centimetru in plus fata de solutia tehnica intrerupe tot proiectul. De la Bucuresti vine o comisie de experti care se cearta cateva saptamani cu beneficiarul, care n-a apucat sa vada un eurocent, ca lucreaza pe banii sai pana la decontare.

In final, omul afla ca finantarea a fost oprita, comisia cere lamuriri de la Bruxelles. I se termina banii si pleaca in concediu pe termen nelimitat. Varianta fericita. In cealalta, da faliment.

Astfel ca in loc sa ofere asistenta profesionista, ministerele sunt, vorba aia, curate mecanisme de tampire. Ar putea usor sa remedieze problema, deoarece exista prin tara, prin administratiile judetene oameni care cunosc meserie, stiu ce-i impiedica pe cei ce acceseaza bani sa-si materializeze ideile. Au, ce-i drept, o mare hiba: sunt prea mici, n-au proptele politice si gresesc grav prin faptul ca le place munca. Si asta, la Bucuresti, e un pacat capital.

Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei se încinge. Gabriela Firea îl trimite pe Cristian Popescu Piedone înapoi la sectorul 5. Ea a a declarat vineri, 26 aprilie, că "ar fi o normalitate"...
#minister fonduri europene, #minister Udrea fonduri europene, #fonduri europene Romania , #minister