Senatorii au respins ordonanta de organizare a ministerului lui Orban

Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 17:51
1980 citiri
Senatorii au respins ordonanta de organizare a ministerului lui Orban
Foto: QMagazine

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 78/2011 privind stabilirea unor masuri organizatorice in domeniul afacerilor europene nu a intrunit, miercuri, in plenul Senatului, numarul de voturi necesar adoptarii.

In lipsa mai multor parlamentari ai Puterii de la lucrarile Senatului, proiectul de lege adoptat tacit de Camera Deputatilor a primit la Senat 51 de voturi "pentru" si 46 de voturi "impotriva", numarul minim de voturi necesar adoptarii sau respingerii fiind de 69 de voturi. Textul Ordonantei de Urgenta ramane, astfel, in vigoare, proiectul de lege urmand sa fie reintrodus anul viitor pe ordinea de zi a Senatului. Senatul este camera decizionala.

"Neaplicarea masurilor cuprinse in prezenta ordonanta de urgenta ar avea consecinte grave asupra realizarii procesului de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune", se arata in ordonanta de urgenta.

Ordonanta prevede ca Ministerul Afacerilor Europene, impreuna cu Ministerul de Externe, coordoneaza procesul de gestionare a ansamblului afacerilor europene, urmareste respectarea angajamentelor europene ale Romaniei si armonizeaza legislatia romana cu cea europeana. De asemenea, Ministerul Afacerilor Europene devine autoritate de coordonare a instrumentelor structurale si se infiinteaza Comitetul de coordonare a afacerilor europene pentru coordonarea interministeriala a pozitiei nationale a Romaniei privind initiativele legislative europene.

In OUG se mai prevede ca Ministerul Afacerilor Europene preia Departamentul Afacerilor Europene, care se desfiinteaza, si mai preia Autoritatea pentru coordonarea Instrumentelor Structurale. Se infiinteaza un agent guvernamental cu rang de secretar de stat, insarcinat cu reprezentarea Romaniei in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene si a tribunalului UE. El comunica institutiilor europene pozitia Romaniei, mai spune Ordonanta de Urgenta.

"Luandu-se in considerare gradul redus de absorbtie al fondurilor structurale si de coeziune se impune ca Ministerul Afacerilor Europene sa coordoneze procesul de absorbtie a fondurilor, in scopul accelerarii acestui proces. Neaplicarea masurilor cuprinse in prezenta ordonanta de urgenta ar avea consecinte grave asupra realizarii procesului de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune. Neadoptarea de masuri imediate, prin ordonanta de urgenta, ar conduce la reale dificultati in ceea ce priveste o functionare optima a relatiei Guvernului cu structurile europene. Elementele mentionate vizeaza interesul public si constituie o situatia extraordinara, a carei reglementare nu poate fi amanata", se arata in Ordonanta Guvernului.

""Absorbtia fondurilor structurale si de coeziune reprezina una dintre prioritatile fundamentale ale Romaniei. Alocarea de fonduri din partea UE este o resursa cheie pentru dezvoltarea pe termen scurt, mediu si lung a economiei si societatii romanesti. (...) La data de 16 septembrie 2011, ne aflam in fata unui grad de absorbtie de sub 14% din punct de vedere al platilor interne catre beneficiari. Mai mult, rata de absorbtie prin prisma platilor intermediare rambursate de Comisia Europeana este de doar 3.7%.

(...) In scrisoarea din 23 iunie 2011 adresata premierului Romaniei, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso subliniaza rolul esential pe care il are coordonarea Politicii de coeziune in Romania. (...) Prin prezentul act normativ, principala modificare o reprezinta intarirea rolului de coordonare a instrumentelor structurale prin crearea noului Minister al Afacerilor Europene, condus de un ministru, astfel incat masurile cu caracter orizontal necesare pentru accelerarea absorbtiei sa poata fi implementate rapid si eficace. Aceste masuri organizatorice au ca obiectiv cresterea gradului de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune", se mai spunea in expunerea de motive a Guvernului.

Citește și:
Scandalul Bîstroe. Rezultatele surprinzătoare ale analizelor din 2005 versus retorica PSD
Scandalul Bîstroe. Rezultatele surprinzătoare ale analizelor din 2005 versus retorica PSD
În ultimele două săptămâni, opinia publică din România a fost inflamată de o informație lansată public de ministrul Sorin Grindeanu, potrivit căreia autoritățile din Ucraina ar face...
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
În ciuda promisiunilor și „urgențelor” prezentate de coaliția de guvernare PSD-PNL la finalul anului trecut, mai multe subiecte de interes public au fost amânate în repetate rânduri ori...
#ordonanta Minister Afaceri Europene, #ministerul afacerilor europene , #ordonanta