Mari sportivi care au intrat in politica

Duminica, 15 Ianuarie 2012, ora 19:04
2981 citiri
Mari sportivi care au intrat in politica
Foto: blogs.sacbee.com

Sportul si politica sunt doua domenii care nu au foarte multe in comun. Poate si din acest motiv, foarte putini sportivi de performanta si-au incercat norocul si chiar au reusit in politica.

Probabil cel mai mare succes pentru un sportiv in lumea politicii l-a avut fostul culturist austriac, Arnold Schwarzenegger, care a fost guvernator al Californiei timp de peste sapte ani. El figureaza in topul listei celor mai mari sportivi care au intrat in viata politica, publicat de CNN.

Schwarzenegger a castigat primul titlu de Mister Univers, la culturism, in anul 1967, la doar 20 de ani. In varsta de 64 de ani, actorul a devenit guvernator al Californiei pe 17 noiembrie 2003 si a ocupat aceasta functie pana pe 3 ianuarie 2011. Candidand din partea republicanilor, el a fost reales pentru inca un mandat in 2006, fiind al 38-lea guvernator al statului.

Fostul fotbalist francez Eric Cantona a anuntat marti ca intentioneaza sa candideze la alegerile prezidentiale din Franta, din acest an. El are nevoie de 500 de semnaturi pentru a-si inscrie candidatura la alegerile prezidentiale din 2012.

Cantona, 45 de ani, s-a retras in 1997, dupa cinci ani petrecuti la Manchester United, devenind unul dintre cei mai apreciati jucatori din istoria clubului. Totodata, el are in palmares 45 de meciuri si 20 de goluri pentru nationala Frantei si a participat la Campionatul European de fotbal din 1992.

Un fost mare fotbalist francez vrea sa-i ia locul lui Sarkozy

George Weah a candidat la presedintia Liberiei in anul 2005. El a castigat primul tur, obtinand 28,3% din totalul voturilor exprimate, dar a pierdut in turul al doilea, cu doar putin peste 40% din numarul voturilor, in fata lui Ellen Johnson Sirleaf, care este presedintele tarii in prezent.

In varsta de 45 de ani, Weah este un fost fotbalist liberian, cel mai mare al acestei tari si unul dintre cei mai mari ai Africii. A facut istorie la echipe precum AS Monaco, Paris Saint-Germain si AC Milan. Este singurul african care a castigat Balonul de Aur, in 1995, si care a fost desemnat de FIFA cel mai bun fotbalist al lumii.

Manny Pacquiao este reprezentantul provinciei Sarangani, din sudul Filipinelor, in Congresul tarii. Dupa o prima candidatura fara succes in anul 2007, el a fost ales din partea Partidului Liberal, in mai 2010, incepandu-si mandatul pe 30 iunie, in acelasi an.

In varsta de 33 de ani, Pacquiao este liderul boxului mondial, sportivul filipinez avand la activ 59 de lupte ca profesionist, castigand 54 dintre acestea, dintre care 38 prin KO.

Fostul lider al tenisului mondial in anul 2000, rusul Marat Safin, a fost ales in Parlamentul de la Moscova, din partea partidului lui Vladimir Putin, Rusia Unita.

Safin, 31 de ani, care a castigat doua turnee de Mare Slem, va ocupa unul dintre cele 450 de locuri din Duma de Stat, ca reprezentant al regiunii Nyzhny Novgorod, din partea Rusiei Unite. Este singurul rus care a castigat turneul de Mare Slam US Open, in anul 2000, care se desfasoara in SUA. Atunci, el l-a invins pe Pete Sampras, legenda tenisului mondial.

Fost lider al tenisului mondial, ales in Parlamentul rus

Fostul fotbalist brazilian Romario intentioneaza sa candideze pentru primaria orasului Rio de Janeiro, in acest an, din partea Partidului Socialist. Totodata, el a fost ales in Camera Deputatilor, la alegerile din octombrie 2010.

In varsta de 45 de ani, Romario a castigat Cupa Mondiala cu Brazilia, in anul 1994, fiind declarat cel mai bun jucator al acelui turneu. A jucat la cluburi precum FC Barcelona, PSV Eindhoven si Vasco da Gama.

Pal Schmitt, presedintele Ungariei, are doua medalii olimpice de aur, la scrima. In varsta de 69 de ani, Schmitt a castigat cele doua medalii la Jocurile Olimpice din 1968 si 1972.

Christine Lagarde, seful FMI si fost ministru de Finante al Frantei, a facut parte din echipa de inot sincron a tarii sale, cand era adolescenta.

Cum sta situatia in Romania

In Romania, doar Anghel Iordanescu a avut succes in politica, el fiind senator independent al Romaniei. Iordanescu, 61 de ani, se afla la al doilea mandat de senator de Ilfov, dupa cel de zece luni din 2008, cand a preluat functia in urma demisei lui Teodor Filipescu, in februarie 2008.

El a participat la alegerile parlamentare din toamna anului 2008, din partea PSD, din care a facut parte pana in ianuarie 2009, cand s-a retras din partid.

Cariera sportiva a lui Anghel Iordanescu se leaga de clubul Steaua, unde a activat ca junior, fotbalist si antrenor timp de 27 de ani, castigand in total 14 trofee, dintre care doua europene. Totodata, a fost numit "antrenorul secolului" in fotbalul romanesc, conducand nationala pana in sferturile Cupei Mondiale din 1994.

Mihai Leu, fost campion mondial la box, si-a dat demisia, pe 14 martie 2011, din Consiliul Local Hunedoara, unde a fost ales consilier din partea Partidului Conservator. In 2008, a candidat la primaria municipiului Hunedoara, clasandu-se pe locul al treilea, cu putin peste 20% din totalul voturilor exprimate.

Mihai Leu si-a dat demisia din Consiliul Local Hunedoara

Fostul tenisman Ilie Nastase a candidat la Primaria Capitalei, in 1996, din partea PDSR si fost invins de Victor Ciorbea atat in primul tur, cat si in al doilea, cand a obtinut 43,2% din sufragii.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#mari sportivi politica, #Arnold Schwarzenegger California, #Eric Cantona, #Anghel Iordanescu , #politica externa