Se arata noi modele de lideri in 2012 (Opinii)

Luni, 26 Decembrie 2011, ora 08:23
8393 citiri
Se arata noi modele de lideri in 2012 (Opinii)
Foto: Arhiva

Ultimele evolutii politice europene si americane tind sa schimbe radical idealurile si conceptiile actuale despre leadership, aceleasi de la Jean Jacques Rousseau incoace.

Conducatorii carismatici, salvatorii cu aura romantica protapiti in fruntea popoarelor, atotstiutorii, autoritarii, traitorii din notorietate si imagine se pregatesc sa cedeze intaietatea managerilor pragmatici, tehnocratilor. Trendul a devenit (pre)vizibil dupa evenimentele din Grecia si Italia, iar alegerile din 2012 il vor confirma.

Criza si recesiunea prin care trece omenirea li se datoreaza in primul rand lor, apoi pietelor tot mai greu de reglementat, bancilor prea avide de profit, dar si crearii unor asteptari uriase in randul maselor prin promisiuni de bunastare si fericire.

Caderea idolilor

Ajunsi la putere pe fondul cresterilor economice, cat reale, cat induse, ale ultimelor 6 decenii, au promovat politici de ridicare peste posibilitati a standardelor de viata, mai putin de munca, au sustinut orbeste sporirea puterilor statului concomitent cu a costurilor actului de guvernare, iar spectrul falimentului sistemic pare a-i readuce cu picioarele pe pamant.

Pare si nu prea. Reluarea unor obiceiuri paguboase ale trezoreriilor celor puternici, fie SUA, fie UE, dar mai pot fi mentionati si altii, de a iesi din recesiune prin inmultirea zero-urilor sau cu ajutorul tiparnitei de bancnote, arata fara tagada ca joaca de-a finantele inca nu le miroase a nenorocire. Caci pentru un asemenea stil de conducere, puterea inseamna inca bani. Multi bani.

Aproape fara exceptii, le-a placut aura publicitara in jurul personalitatii lor si a partidelor, uneori intretinuta pe bani grei. Cocheteaza cu ecranele televiziunilor, se afla mereu in treaba prin vizite ici si acolo, plang delicat pe umarul celor in necaz, intretin o viata publica impanata cu discursuri pompoase, iesiri in multime si aplauze, ceea ce le-a creat o anume dependenta, astfel ca nu prea mai ramane timp pentru actul propriu-zis de guvernare.

Unii se lipisera atat de tare de functii, ca n-au fost in stare sa se desparta de ele nici in al XII-lea ceas, fiind nevoie de rascoale, revolutii, interventii "manu militari" si chiar plutonul de executie.

Manageri noi - obiceiuri vechi

Anul 2012 este an electoral in majoritatea democratiilor care conteaza. Vine vremea bilanturilor, a intrebarilor si a evaluarilor, americanii le zic "check and balance", cand isi verifica starea natiunii, isi limiteaza pierderile (planificate) si isi (re)echilibreaza sistemele politice, puterile in stat.

Deja mizele uriase urca vizibil cota nervozitatii caci politicienii, in loc sa-si recunoasca greselile, acuza doctrinele economice pe care le considera vinovate de starea actuala, inclusiv BM, FMI si alte institutii mondiale de profil, la gramada cu innobelatul Stiglitz, iar economistii, finantistii, specialistii diverselor domenii, la randul lor, scot in evidenta pacatele politice generatoare de datorii suverane, deficite structurale si bugetare impovaratoare pentru populatie.

Omenirea nu-i mai crede pe cuvant

E clar, leadership-ul iresponsabil si personalizat si-a trait traiul. A sosit era stiintelor politice si a artei bunei guvernari. Nu se mai poate fara conducatori profesionisti, competenti si experti in management public.

Indivizi ambitiosi, avizi de putere care nasesc dupa pofta destinele natiilor vor ramane amintiri ale unor timpuri vetuste. Va creste rolul deciziei de grup, iar statele cu sectoare de cercetare in astfel de domenii vor fi avantajate.

Unde ne aflam noi si Romania in acest proces?

La coada cozii lumii democratice si civilizate. Ca pretutindeni, avem un cadru formal constitutional-democratic, dar institutiile statului de drept sunt slabe, functionand dupa umorile politicului la varf, iar cele trei puteri sunt controlate prin diverse metode de procurori, servicii secrete si presedintie.

In ultimii 2-3 ani nici nu se poate macar vorbi de dialog intre Putere si Opozitie, intre Executiv si sindicate, disparute total din peisaj, iar Parlamentul, pierzandu-si principala sa atributie de depozitar al suveranitatii si for al negocierilor politice, legifereaza doar prin asumarea raspunderii, parlamentarii nebeneficiind de libertate.

Profesionisti, tehnicieni, competente, expertiza... doar in vise. Se cere doar loialitate fata de conducatorul iubit si oamenii sai.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Manager politic tehnocrat, #Romania Parlament Executiv Presedinte, #democratie stat de drept , #politica externa