Demisia premierului olandez nu va grabi aderarea Romaniei la Schengen - expert

Marti, 24 Aprilie 2012, ora 13:52
2857 citiri
Demisia premierului olandez nu va grabi aderarea Romaniei la Schengen - expert

Romania si Bulgaria nu prea au motive sa creada ca demisia premierului olandez va grabi acceptarea lor in Schengen.

Conform directorului adjunct al Institutului Olandez pentru Relatii Internationale, Adriaan Schout, citat de agentia bulgara Novinite, Olanda nu va lua nicio decizie in privinta celor doua tari inainte de alegerile anticipate din toamna. In cazul in care se va forma un guvern interimar, chiar si o evolutie pozitiva a Romaniei si Bulgariei in privinta indeplinirii solicitarilor olandeze nu va grabi acceptarea in Schengen.

Premierul Mark Rutte a demisionat luni in urma negocierilor esuate cu liderul extremei drepte, Geert Wilders, al carui partid face parte din coalitia de guvernare.

Olanda este acum singurul stat care blocheaza accesul Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen.

Razboiul rece dintre Olanda si Romania

Refuzul Olandei de a-si da acordul pentru aderarea Romaniei la Schengen a determinat o reactie dura a oficialitatilor romane. In septembrie 2011, la doar o zi de la votul negativ al Olandei, tiruri cu flori si carne sunt blocate la vama romaneasca. Oficialitatile invoca descoperirea unor bacterii periculoase.

In martie 2012 iese la bataie insusi presedintele Traian Basescu, care declara ca Olanda "face un abuz fara limite legat de un stat membru". El a subliniat ca intre conditiile pentru aderarea la Schengen nu se regasesc si solicitarile Olandei privind functionarea statului de drept. In acelasi timp, Traian Basescu refuza acreditarea ambasadorului Olandei la Bucuresti, situatie care se prelungeste si astazi.

O luna mai apoi, este randul europarlamentarului Elena Basescu sa ia atitudine fata de opozitia Olandei. Ea declara in plenul Parlamentului European ca aceasta tara nu este in masura sa aduca critici Romaniei in privinta combaterii coruptiei si fraudelor. "O incarcatura de 40 de milioane de tigari de contrabanda, in valoare de 15 milioane de euro, a stationat patru zile, fara a fi descoperita, in portul Rotterdam din Olanda, tara membra Schengen. Acest lucru ar fi fost imposibil in portul Constanta", a sustinut Elena Basescu.

In replica, guvernul de la Haga a ramas intrasigent: Romania si Bulgaria inca nu sunt pregatite sa adere la Schengen pentru ca nu ar combate eficient coruptia si infractionalitatea organizata.

Citeste si:
A fost numit purtătorul de cuvânt al Guvernului. Cine este Dan Cărbunaru
A fost numit purtătorul de cuvânt al Guvernului. Cine este Dan Cărbunaru
Jurnalistul Dan Cărbunaru a fost numit marţi, 7 decembrie, în funcţia de secretar de stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului şi purtător de cuvânt al Guvernului. Anunţul a fost...
Abrogarea pensiilor speciale pentru aleşii locali va ajunge la Senat, dupa adoptarea tacită în Camera Deputaților
Abrogarea pensiilor speciale pentru aleşii locali va ajunge la Senat, dupa adoptarea tacită în Camera Deputaților
Proiectul USR pentru abrogarea pensiilor speciale pentru aleşii locali a fost adoptat tacit marţi, 7 decembrie, de Camera Deputaţilor, fiind depăşit termenul de dezbatere şi vot....