Schengen: Cum si-a aparat Romania pozitia in Consiliul JAI

Joi, 22 Septembrie 2011, ora 15:19
3191 citiri
Schengen: Cum si-a aparat Romania pozitia in Consiliul JAI

Ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, a prezentat, in discursul tinut in fata Consiliului Justitie si Afaceri Interne al UE, pozitia Romaniei privind aderarea la Schengen.

Igas a amintit ca Romania a indeplinit toate conditiile tehnice, ca a facut eforturi mari, inclusiv financiare, pentru a securiza frontierele, dar si ca aderarea Romaniei la Schengen e o obligatie juridica asumata de toate statele UE, prin tratatul de aderare.

"Aderarea Romaniei la spatiul Schengen este o obligatie derivata din Tratatul de Aderare al Romaniei la UE, obiectiv acceptat ca atare de toate statele membre cu ocazia ratificarii acestui document.

Cadrul juridic de aderare la spatiul Schengen contine reguli foarte clare, asumate in totalitate de Romania la momentul inceperii procesului de pregatire a aderarii.

Intotdeauna am privit aderarea la spatiul Schengen ca pe un parteneriat intre egali. Romania si-a indeplinit toate responsabilitatile asumate si in mod firesc si pornind de la premisa unei cooperari loiale intre toate statele membre, avem aceleasi asteptari si de la partenerii nostri.

Am acceptat la Consiliul JAI din iunie sa lasam un timp de reflectie pana la acest Consiliu, sperand ca vom putea ajunge la o solutie constructiva, in spiritul intelegerii politice pe care liderii nostri au avut-o in cadrul Consiliului European din iunie.

Imi exprim convingerea ca discutiile de astazi pe marginea proiectului de Decizie vor fi productive, deschise si constructive", a spus Igas in fata omologilor sai europeni si ai oficialilor UE.

Igas a mai spus ca intelege reticentele statelor membre, astfel ca ar fi de acord cu o aderare in etape a Romaniei si Bulgariei la UE, ca o solutie de compromis.

"Am acceptat propunerea de aplicare etapizata, a acquis-ului Schengen in privinta frontierelor aeriene si maritime in octombrie 2011 si ulterior cu frontierele terestre, pentru a respecta si raspunde sensibilitatilor unor state membre critice fata de extinderea Schengen.

Intelegem complexitatea contextului european actual si doresc sa va asigur ca vom sprijini activ toate initiativele care vor conduce la intarirea securitatii spatiului de libertate, securitate si justitie si implicit a cetatenilor europeni.

Nu cred ca principiile care stau la baza Uniunii Europene si crearii spatiului de libertate, securitate si justitie trebuie lasate sa fie umbrite de anumite sensibilitati interne.

Fundamentul unei decizii obiective si corecte privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen trebuie sa ramana indeplinirea criteriilor din acquis-ul Schengen.

Consideram inacceptabila crearea unui precedent nefericit, in care anumite state impun conditionari si criterii suplimentare subiective, care anuleaza valoarea unor angajamente politice asumate", a mai declarat ministrul de Interne.

L.L.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Igas discurs JAI, #Igas discurs aderare Schengen , #Schengen