Tutilescu explica de ce sunt reintroduse controale la granitele interne ale Schengen

Vineri, 08 Iunie 2012, ora 21:07
3709 citiri
Tutilescu explica de ce sunt reintroduse controale la granitele interne ale Schengen
Foto: mai.gov.ro

Seful Departamentului Schengen din Guvernul Romaniei, chestorul Marian Tutilescu, a explicat de ce este luata in considerare reintroducerea controalelor temporare la granitele statelor membre Schengen.

Potrivit lui Tutilescu, "spatiul Schengen este caracterizat si prin securitate, nu numai prin mobilitate", prin urmare se va mari securitatea, prin reintroducerea acestor controale.

Chestorul a mai spus, vineri seara, intr-o emisiune la TVR Info, ca aceasta masura se refera numai la cetatenii din statele terte, respectiv cele care nu fac parte din Uniunea Europeana, si nu la cei din afara spatiului Schengen, printre care si romanii.

Cu toate acestea, masura discutata joi, in Luxemburg, reprezinta cu certitudine un avantaj pentru Romania, crede oficialul roman.

Vorbind despre sansele Romaniei de a adera la spatiul Schengen, Tutilescu crede ca "avem sanse mai mari ca altadata", tara noastra putand profita de contextul politic dificil din Olanda.

Astfel, partidul lui Geert Wilders, PVV, nu se mai afla la guvernare, acesta putand fi un avantaj pentru Romania. PVV a fost partidul care, in 2010, a pus o conditie a aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, respectiv progresele inregistrate in domeniul justitiei.

Nu in ultimul rand, Marian Tutilescu a apreciat ca, pentru tara noastra, marele castig va fi odata cu desfiintarea controalelor la granitele terestre, care ar urma sa aiba loc dupa ce Romania va adera la spatiul Schengen cu granitele aeriene si cele maritime.

"Exista o ingrijorare in randul statelor membre Schengen ca, odata cu ridicarea controalelor de la frontierele terestre ale Romaniei si Bulgariei, respectiv frontierele Bulgariei cu Grecia, valul de migranti din Grecia va afecta major statele membre Schengen. Veti intelege de ce s-a propus aceasta varianta de aderare in doi pasi a Romaniei si Bulgariei, prima data cu frontierele maritime si aeriene, decizia urmand a fi luata in septembrie", a declarat oficialul MAI.

Statele membre Schengen ar putea restabili temporar controalele la granitele interne

Statele membre ale Spatiului Schengen au convenit joi, la Luxemburg, asupra posibilitatii de a restabili, temporar, controalele la frontierele interne in caz de presiune migratorie incontrolabila asupra uneia dintre frontierele lor externe, a anuntat presedintia daneza a Uniunii Europene.

Textul acordului prevede posibilitatea pentru statele membre Schengen sa introduca din nou controale la frontierele lor nationale "pentru o perioada de sase luni care poate fi prelungita timp de alte sase luni" in cazul in care "controlul asupra unei frontiere externe a spatiului (Schengen) nu mai este asigurat din cauza unor circumstante exceptionale".

Este vorba "de o masura extrema, a carei aplicare este supusa unor conditii extrem de stricte", au insistat liderii francez si german, care au cerut aceasta prevedere.

Statele au deja posibilitatea sa restabileasca temporar controale la frontierele lor nationale din motive de securitate sau legate de ordinea publica. Polonia va face acest lucru pentru Campionatul European de fotbal din aceasta vara.

Romania pune conditii in cazul reformelor din Spatiul Schengen

Romania pune conditii in cazul reformelor din Spatiul Schengen, tara noastra fiind impotriva ocolirii unui vot al Parlamentului European in aceasta problema. Bucurestiul considera ca nu trebuie ocolit Parlamentul European intr-un dosar atat de important, atitudinea PE fiind intotdeauna favorabila Romaniei.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#reintroducere controale granite Schengen, #Tutilescu controale granite Schengen, #Tutilescu Romania aderare Schengen, #Romania aderare spatiul Schengen , #Schengen