Frunda: Oricine ar fi aprobat inchisorile CIA ar trebui sa raspunda penal

Joi, 13 August 2009, ora 13:34
1133 citiri
Frunda: Oricine ar fi aprobat inchisorile CIA ar trebui sa raspunda penal

Dupa ce fostul sef al principalei baze de aprovizionare a CIA din Europa, Kyle D. Foggo, a dezvaluit ca in Romania, chiar in Capitala, ar fi existat o inchisoare secreta a CIA, intrebarea care se pune automat este cine a putut aproba acest lucru fara ca nimeni sa nu afle nimic.

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat, la Realitatea Fm, ca oricine ar fi aprobat un centru de detentie secret strain pe teritoriul tarii noastre va raspunde atat politic, cat si penal, pentru ca acest lucru reprezinta un atac la siguranta nationala a tarii.

"Dick Marty este fost procuror si este deputat elvetian, a fost raportorul Consiliului Europei pe problema inchisorilor secrete ale CIA. El cu consecventa a sustinut ca in Romania ar fi existat centre de detentie secrete, a amintit si Bucurestiul dar focusul a fost pe Kogalniceanu-Constanta.

La acea vreme, toate autoritatile Romaniei, de la presedintie, trecand prin Guvern, la Servicii Secrete au negat existenta acestor centre de detentie secrete, dar toate autoritatile, in mod onest, au recunoscut ca au existat zboruri ale CIA deasupra teritoriului romaniei si in unele cazuri cu aterizari pentru realimentare pe teritoriul Romaniei, dar, conform conventiilor internationale, autoritatile Romaniei nu au stiut ce sau cine a fost transportat la bordul acestor nave", a amintit Frunda cum a inceput scandalul inchisorilor CIA.

El avertizeaza, insa, ca daca de data aceasta acuzatiile se dovedesc adevarate, Romania isi va pierde total credibilitatea in fata Uniunii Europene, motiv pentru care persoanele responsabile vor plati atat politic, cat si penal.

"Vroiam sa va spun ca aceste rapoarte nu sunt definitive, ele isi vor urma cursul pentru ca nu doar Romania este in aceasta situatie, mai este de exemplu Polonia sau Italia, si in situatia in care s-ar descoperi ca au existat centre de detentie pe teritoriul Romaniei, acesta ar fi un lucru deosebit de grav, cu urmari politice si juridice.

Politic ar fi ca cel care a fost de acord, pentru ca nu poti sa infiintezi un centru de detentie secret pe teritoriul Romaniei fara ca cineva sa stie, ori persoana care stia trebuia sa aiba acordul ministerului de resort si Parlamentul trebuia instiintat de acest lucru", a explicat Frunda, la Realitatea FM.

Senatorul UDMR a spus ca este vorba de atentat la siguranta nationala si ca acest lucru nu se poate lasa fara consecinte penale.

"Este o problema de siguranta nationala, potrivit legii romanesti trebuia sa fie un accept al CSAT-ului, ori daca cineva si-a asumat raspunderea ca la solicitarea CIA, la cel mai inalt nivel daca vreti, sa infiinteze un centru de detentie fara sa fi informat CSAT-ul, exista o raspundere politica cum spuneam, dar si o consecinta penala grava, pentru ca aceasta inseamna intr-adevar atentat la siguranta nationala", a mai spus Frunda.

El a mai declarat ca, desi ar trebui sa verifice mai intai legislatia, nu crede ca CSAT-ul are voie sa aprobe asa ceva fara instiintarea Parlamentului.

"CSAT-ul nu cred ca poate aproba infiintarea unor centre de detentie pentru straini fara sa informeze Parlamentul, ar fi neconstitutional si ar incalca legea", a mai spus Frunda.

O cladire renovata de pe o strada aglomerata din Bucuresti a servit drept inchisoare secreta a CIA, amenajata pentru a gazdui sase detinuti, a declarat fostul sef al principalei baze de aprovizionare a CIA din Europa, Kyle D. Foggo.

Kyle D. Foggo a declarat ca in martie 2003 doi oficiali CIA i-au cerut sa-i ajute sa amenajeze inchisori secrete pentru a-i detine aici pe unii dintre cei mai periculosi teroristi. Foggo, poreclit Dusty, avea faima de a fi o persoana care putea obtine oriunde in lume orice avea nevoie CIA.

A.S.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Gyorgy Frunda, #inchisori secrete CIA Romania, #raspundere politica, #raspundere penala, #CSAT Parlament , #stiri politice