Gunter Verheugen: Romania este tratata incorect

Duminica, 05 Decembrie 2010, ora 22:11
2911 citiri
Gunter Verheugen: Romania este tratata incorect
Foto: Wikipedia

Mecanismul de Cooperare si Verificare impus Romaniei nu este corect, dand impresia ca Romania este singura tara cu probleme in sistemul judiciar, cu coruptie si crima organizata, a declarat fostul comisar european Gunter Verheugen.

Pe de alta parte, fostul comisar a spus, intr-un interviu pentru Mediafax, ca acest mecanism a fost necesar pentru a intruni unanimitatea de care era nevoie pentru admiterii Romaniei in Uniunea Europeana.

Totusi, Verheugen a explicat ca, initial, a crezut ca acest mecanism va insemna ca institutiile europene vor sustine si ajuta Romania, nu ca vor fi un "observator neutru", care monitorizeaza si apoi scriu un raport negativ.

"Parerea mea a fost intotdeauna ca trebuie sa fii foarte clar si sa spui unde sunt punctele slabe. Pe de alta parte, trebuie sa intelegi si sa incerci sa ajuti. Nu este rolul institutiilor europene sa invinovateasca alte state, ci, daca sunt puncte slabe, sa ajute. Si eu nu sunt multumit de modul in care acest lucru a fost facut in anii de dupa aderare", a explicat Verheugen.

Potrivit spuselor sale, problemele pe care le are in Romania exista si in alte state, care nu sunt monitorizate, insa fara mecanism mai multe state, inclusiv Germania, nu ar fi fost de acord cu intrarea Romaniei in UE.

Totusi, fostul comisar european sustine ca exista o problema mult mai ampla, legata de indecizia tarilor membre de a extinde uniunea, aparuta in 2005, dupa ce in referendumul din Franta si Olanda s-a votat impotriva Constitutiei europene.

"Cel mai convenabil tap ispasitor a fost extinderea, despre care au spus ca s-a produs prea repede, intr-o prea mare masura, ca a fost prea generoasa si nu suficient de stricta. Iar acest lucru a influentat deja modul de comportament cu Romania si Bulgaria. Data aderarii era deja promisa atunci si nu am vrut schimbarea sa", a spus Verheugen.

"Sentimentul meu la acel moment a fost ca Romania si Bulgaria nu au fost create ca membre noi ale familiei, care beneficiaza de incredere si respect, ci ca au fost un fel de rude sarace, pe care trebuie, cumva, sa le ascunzi", a adaugat el.

Referitor la intrarea Romaniei in spatiul Schengen, fostul comisar european este de parere ca cea mai importanta cerinta, a securitatii frontierei externe, este indeplinita in mod clar, insa mai exista probleme, cum ar fi administratia slaba, crima organizata si coruptia.

Cu toate acestea, opinia sa este ca, in primul semestru din anul viitor, Romania va intra in spatiul Schengen.

Fostul comisar european a comentat si la adresa documentelor publicate de WikiLeaks, in care un alt fost comisar, Chris Patten, a descris Romania drept o tara de saltabatici. Potrivit lui Verheugen, Patten, un apropiat prieten de-al sau, nu ar fi avut niciodata o opinie negativa despre Romania, fiind chiar un sustinator al cauzei Romaniei.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Gunter Verheugen Romania, #mecanism cooperare verificare , #stiri politice