Un fost ofițer antidrog cere după două decenii revizuirea condamnării. Cum scăpau baronii drogurilor pe mâna BCCO în anii 2000

Marti, 19 Decembrie 2023, ora 03:00
6268 citiri
Un fost ofițer antidrog cere după două decenii revizuirea condamnării. Cum scăpau baronii drogurilor pe mâna BCCO în anii 2000
Fostul polițist BCCO a fost condamnat într-unul dintre primele dosare de corupție judiciară. FOTO: Ionuț Mureșan

Un fost ofițer antidrog din București care în anii 2000 l-a „acoperit” pe Abbas Mafi, baronul iranian al stupefiantelor din Capitală, cere la Curtea de Apel București revizuirea pedepsei pronunțată pe numele lui acum aproape două decenii, într-unul dintre primele dosare de corupție judiciară din România.

Dacă instanța îi va da câștig de cauză, Marian Puiu Tudor ar putea obține plata salariilor din 2005 până la zi.

Marian Puiu Tudor este un fost polițist de la Biroului de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog (BCCOA) al Poliţiei Sectorului 3 Bucureşti, condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual și favorizarea infractorului.

În aceeași cauză - printre primele dosare de corupție judiciară din România - au mai fost condamnat procurorul Andrei Lazăr (1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare) și avocata Elena Carmen Lazăr (2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare).

Procesul de revizuire al polițistului a avut primul termen pe 26.06.2023, dar de atunci cauza se tot amână din lipsa unui complet de judecată. Dacă Marian Puiu Tudor obține admiterea în principiu a cererii de revizuire și anularea condamnării, cauza se va rejudeca, iar de această hotărâre vor beneficia și ceilalți doi condamnați din dosar. Noul termen al procesului a fost stabilit pentru data de 02.02.2024.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Reamintim că tot pe rolul Curții de Apel București apărarea lui Puiu Popoviciu a reușit, pe 26 mai, să obțină revizuirea deciziei definitive de condamnare, făcând referire la un document nou, necunoscut instanțelor de judecată la data pronunțării pedepsei, care ar demonstra că terenurile UASMV nu erau în proprietatea statului, ci a Universității.

Afaceristul fusese condamnat definitiv la 7 ani de închisoare.

Primii „clienți” ai DNA, în solda unui baron al drogurilor

Informații despre procesul în care au fost condamnați soții Lazăr și polițistul Marian Puiu Tudor se regăsesc în bilanțul DNA pe anul 2006.

Prin sentinţa penală nr.69/2005, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, Secţia I penală, în dosarul nr. 4001/2004 (rămasă definitivă prin decizia penală nr.1669 din 15 martie 2006 a Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie) au fost condamnați inculpaţii:

  • Lazăr Carmen Elena a fost condamnată la 2 ani şi 6 luni închisoare,
  • Lazăr Andrei a fost condamnat la 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei
  • Tudor Puiu Marian a fost condamnat la 1 an închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei.

Inculpata Lazăr Carmen Elena, în calitate de avocat în cadrul Baroului Bucureşti, la data de 27 mai 2003, a pretins suma de 20.000 USD (din care a primit suma de 11.000 USD) de la cetăţeanul iranian Mafi Abbas (arestat preventiv şi trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri) şi de la soţia sa, afirmând că are influenţă asupra unor lucrători de poliţie şi a unor judecători (de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie), în vederea întocmirii unor acte de urmărire penală (denunţuri fictive privind alţi traficanţi de droguri etc.) şi reţinerii în sarcina celui judecat a art.16 din Legea nr.143/2000, în temeiul căruia să beneficieze de o reducere a pedepsei aplicate.

Aceeaşi inculpată, la data de 3 iunie 2003, cu intenţie, a determinat-o pe Mafi Mihaela să întocmească un denunţ fals (referitor la alte persoane care traficau droguri), iar la data de 29 octombrie 2003, cu intenţie, l-a determinat pe martorul Enache Cristinel să menţioneze o dată fictivă pe denunţul întocmit în numele lui Mafi Abbas şi a instigat-o pe Mafi Mihaela să contrafacă semnătura lui Mafi Abbas din acest denunţ.

Procurorul a falsificat probele, soția lui urma să influențeze instanța

Urmare instigării, a fost emisă adresa nr.5110/P/2003 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, care a fost depusă în dosarul nr.159/2003 al Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, spre a-l ajuta pe denunţătorul Mafi Abbas să zădărnicească judecata, rețin procurorii DNA.

Inculpata Lazăr Carmen Elena, în calitate de avocat în cadrul Baroului Bucureşti, în luna septembrie 2003, a pretins suma de 10.000 USD (din care a primit suma de 7.500 USD) de la cetăţeanul turc Alma Sehmus (arestat preventiv pentru comiterea infracţiunii de trafic de droguri), afirmând că are influenţă asupra judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti, pentru a-l pune în libertate.

Inculpatul Lazăr Andrei, în calitate de procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în mod repetat şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, cu prilejul întocmirii declaraţiei de martor a lui Mafi Abbas din 10 noiembrie 2003 şi a comunicării nr.5110/P/2003, a atestat împrejurări necorespunzătoare adevărului, cu referire la calitatea de denunţător a lui Mafi Abbas, în scopul de a ascunde infracţiunea de trafic de influenţă săvârşită de către inculpata Lazăr Carmen Elena.

Acelaşi inculpat, cu prilejul întocmirii declaraţiei de martor şi a comunicării, a făcut menţiuni necorespunzătoare adevărului, modalitate prin care l-a ajutat pe denunţătorul Mafi Abbas.

Inculpatul Tudor Puiu Marian, în calitate de ofiţer de poliţie la Biroul de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog al Poliţiei sectorului 3 Bucureşti, cu ocazia întocmirii procesului-verbal de constatare a infracţiunii flagrante din 28 octombrie 2003, a făcut menţiuni necorespunzătoare adevărului, cu privire la faptul că Mafi Abbas ar fi făcut un denunţ împotriva cetăţeanului turc Yildiz Mehmet Nuri (care s-ar ocupa cu traficul de droguri), ajutându-l, astfel, pe inculpatul Mafi Abbas să zădărnicească judecata.

Răsturnare de situație în cazul ministrului ucrainean al Agriculturii. Reținut pentru corupție, Mîkola Solski a fost eliberat și reinstalat în funcție
Răsturnare de situație în cazul ministrului ucrainean al Agriculturii. Reținut pentru corupție, Mîkola Solski a fost eliberat și reinstalat în funcție
Mîkola Solski, ministrul ucrainean al Agriculturii, plasat în detenţie vineri, 26 aprilie, cu privire la acuzaţii de corupţie de dinaintea intrării în Guvern, a fost eliberat aproape...
Un tribunal din Ucraina a dispus arestarea preventivă a ministrului agriculturii. Acuzațiile grave la adresa sa
Un tribunal din Ucraina a dispus arestarea preventivă a ministrului agriculturii. Acuzațiile grave la adresa sa
Un tribunal din Ucraina a decis vineri, 26 aprilie, ca ministrul agriculturii, Mîkola Solski, care îşi anunţase joi demisia, să fie plasat în arest preventiv. Decizia a fost luată în...
#politisti corupti, #revizuire, #coruptie, #condamnare, #procuror trimis judecata, #avocat trafic influenta, #curtea de apel bucuresti , #justitie