Nou conflict între Polonia și Bruxelles. Tribunalul Constituțional anulează pedepsele Curții de Justiție a UE

Luni, 11 Decembrie 2023, ora 17:56
4870 citiri
Nou conflict între Polonia și Bruxelles. Tribunalul Constituțional anulează pedepsele Curții de Justiție a UE
Steagurile statelor UE FOTO Facebook/European Commission

Tribunalul Constituţional din Polonia a decis luni, 11 decembrie, că pedepsele impuse de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) înainte de luarea unei decizii finale, cunoscute drept măsuri interimare, nu sunt compatibile cu Constituţia țării, transmite Reuters.

Decizia intervine după ce Partidul Lege şi Justiţie (PiS), care a fost implicat în numeroase dispute cu Comisia Europeană după ajungerea la putere în 2015, şi-a pierdut majoritatea în parlament în urma alegerilor legislative din 15 octombrie.

Partidele proeuropene sunt decise să formeze o coaliţie guvernamentală la Varşovia şi au promis că vor îmbunătăţi relaţiile cu UE.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că Polonia ar trebui să plătească amenzi de milioane de euro în două dosare unde CJUE a impus măsuri interimare - unul referitor la un diferend cu Republica Cehă privind exploatarea minieră de la Turow şi celălalt legat de camera disciplinară pentru judecători.

Tribunalul Constituţional polonez a intrat în dispută cu Comisia Europeană în 2021, atunci când a decis că părţi din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituţia Poloniei. În urma sesizării Comisiei Europene, CJUE a impus Varşoviei în octombrie 2021 o ”amendă” de un milion de euro pe zi pentru neaplicarea unei decizii a CJUE asupra noului regim disciplinar al judecătorilor polonezi, dar guvernul de la Varşovia nu a plătit nimic şi a precizat că nici nu intenţionează să plătească respectiva amendă redusă între timp la jumătate.

Între timp, în urma tratativelor cu Bruxellesul, guvernul de la Varşovia a acceptat să dizolve noua cameră disciplinară pentru judecători, instituţia ce făcea obiectul controverselor în cazul înaintat CJUE de către Comisia Europeană. Respectiva cameră disciplinară a fost înlocuită cu un nou organism, dar hotărârea de desfiinţare a celei dintâi încă aşteaptă aprobarea Tribunalului Constituţional.

Un acord convenit în iunie anul trecut între guvernul polonez şi Comisia Europeană prevede desfiinţarea camerei disciplinare pentru judecători şi aprobarea în schimb de către executivul comunitar a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al Poloniei, în cadrul programului european de relansare post-pandemie prin care Varşovia poate accesa peste 35 de miliarde de euro.

Totuşi, Comisia Europeană menţine blocate aceste fonduri. Bruxellesul a acuzat guvernul PiS că încalcă statul de drept prin limitarea drepturilor comunităţii LGBT, reformele mai largi din justiţie sau contestarea primatului dreptului european şi a deciziilor CJUE în faţa dreptului naţional.

Polonia le-a pus gând rău fugarilor ucraineni. Varșovia vrea să-i repatrieze pe bărbaţii care pot fi trimiși pe front VIDEO
Polonia le-a pus gând rău fugarilor ucraineni. Varșovia vrea să-i repatrieze pe bărbaţii care pot fi trimiși pe front VIDEO
Polonia anunță că este pregătită să ajute Ucraina să aducă înapoi bărbaţii aflați la vârsta la care pot lupta şi au fugit de război. Decizia a fost luată după ce diplomaţia...
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Pentagonul a pregătit de luni de zile pachete de arme și muniții pentru Ucraina. Sunt disponibile livrări prin Polonia și prin centrele logistice ale armatei americane din Germania. Acum...
#Polonia, #conflict, #Bruxelles, #Curte Justitie UE, #pedepse, #constitutie , #Polonia