Schimbare de putere în Polonia. Donald Tusk promite că va fi un aliat loial al SUA şi un lider în UE

Marti, 12 Decembrie 2023, ora 22:45
1810 citiri
Schimbare de putere în Polonia. Donald Tusk promite că va fi un aliat loial al SUA şi un lider în UE
Donald Tusk este noul premier al Poloniei FOTO Twitter

Noul premier polonez Donald Tusk a schiţat marţi o viziune pro-europeană în programul său de guvernare, dar a atenţionat că nu va accepta revizuiri ale tratatelor UE care să fie nefavorabile ţării sale, la o zi după ce desemnarea sa ca prim-ministru a încheiat opt ani de guvernare naţionalistă care a tensionat relaţiile Poloniei cu Bruxellesul, relatează Reuters.

În prezentarea programului său de guvernare în parlament, Tusk a promis că Polonia va fi un membru angajat în cadrul NATO, un aliat loial al SUA şi a semnalat că este decis să repare relaţiile cu Bruxellesul după cei opt ani în care Comisia Europeană s-a aflat în conflict permanent cu fostul guvern conservator condus de partidul Lege şi Justiţie (PiS) pe care l-a acuzat de încălcarea statului de drept prin reformele în justiţie, limitarea drepturilor comunităţii LGBT sau contestarea întâietății deciziilor Curţii de Justiţie a UE (CJUE) în faţa dreptului naţional.

"Polonia îşi va recâştiga poziţia de lider în UE (...) Polonia îşi va construi forţa, poziţia pe care o merită", a spus noul premier liberal, care a promis de asemenea că "va aduca înapoi milioanele de euro", referindu-se la fondurile din planul european de relansare post-pandemie pe care Comisia Europeană le-a blocat în cazul Poloniei din cauza disputei privind statul de drept.

Totuşi, în pofida poziţiei sale clar pro-UE, Donald Tusk, care a mai fost premier în perioada 2007-2014 şi apoi preşedinte al Consiliului European, a atras atenţia că se va opune oricăror schimbări ale tratatelor europene care ar dezavantaja Polonia. "Orice încercări de schimbare a tratatelor care contravin intereselor noastre sunt excluse (...) nimeni nu mă va da la o parte", a avertizat el, după ce parlamentul European a adoptat luna trecută o rezoluţie prin care cere luarea mai multor decizii în Consiliul UE prin majoritate calificată în locul unanimității. UE "are nevoie de îmbunătăţiri în numeroase domenii, dar maniera cea mai necugetată ar fi să adoptăm acest entuziasm foarte naiv pentru integrare", a avertizat atunci Donald Tusk.

Pe de altă parte, în discursul său din parlament, el a promis că guvernul său va face din apărare o prioritate şi va onora toate contractele de achiziţii de armament, după ce a cerut continuarea sprijinului neclintit pentru Ucraina în războiul cu Rusia. De când a început acest război, Polonia a încheiat numeroase contracte pentru achiziţii masive de armament, în special cu SUA şi Coreea de Sud.

Donald Tusk a format după alegerile legislative din 15 octombrie o majoritate eterogenă în care se regăsesc în total 16 partide, împărţite în trei alianţe cu orientări diferite, respectiv alianţa sa liberală Coaliţia Civică, alianţa denumită A Treia Cale, formată din două partide cu ideologii opuse - respectiv Polonia 2050, formaţiune liberal-progresistă, şi Partidul Popular Polonez (PSL), o formaţiune conservatoare - şi Stânga.

După ce Seimul, camera inferioară a parlamentului polonez, a respins luni guvernul minoritar propus de fostul premier Mateusz Morawiecki, desemnat premier de preşedintele Andrzej Duda pentru că partidul acestuia, Lege şi Justiţie (PiS), a obţinut cele mai multe voturi în alegeri, conform procedurii constituţionale a doua numire a premierului a revenit Seimului, care l-a desemnat în aceeaşi zi pe Tusk. Acesta şi-a prezentat marţi Cabinetul şi programul de guvernare în faţa legislativului înaintea votului de încredere în guvernul său, care va fi acum doar o formalitate, şi urmează să depună miercuri jurământul în faţa preşedintelui Duda.

O poziţie importantă în guvern va ocupa liderul formaţiunii PSL, Wladislaw Kosiniak-Kamysz, propus pentru postul de vicepremier şi ministru al apărării, în timp postul de ministru de externe ar urma să-i revină lui Radoslaw Sikorski, care a mai ocupat acest post între anii 2007 şi 2014, tot în guvernele conduse de Tusk, în care a mai fost şi ministru al apărării.

Polonia le-a pus gând rău fugarilor ucraineni. Varșovia vrea să-i repatrieze pe bărbaţii care pot fi trimiși pe front VIDEO
Polonia le-a pus gând rău fugarilor ucraineni. Varșovia vrea să-i repatrieze pe bărbaţii care pot fi trimiși pe front VIDEO
Polonia anunță că este pregătită să ajute Ucraina să aducă înapoi bărbaţii aflați la vârsta la care pot lupta şi au fugit de război. Decizia a fost luată după ce diplomaţia...
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Pentagonul a pregătit de luni de zile pachete de arme și muniții pentru Ucraina. Sunt disponibile livrări prin Polonia și prin centrele logistice ale armatei americane din Germania. Acum...
#Polonia, #Donald Tusk, #Polonia Comisia Europeana , #Polonia