Pas important pentru liberalizarea ”pilulei de a doua zi” într-o țară catolică. Accesul la pastilă, limitat de conservatori

Joi, 22 Februarie 2024, ora 19:50
2041 citiri
Pas important pentru liberalizarea ”pilulei de a doua zi” într-o țară catolică. Accesul la pastilă, limitat de conservatori
Polonia vrea să legalizeze și avortul FOTO Unsplash

Camera inferioară a Parlamentului polonez a adoptat joi, 22 februarie, o lege ce liberalizează ”pilula de a doua zi”, a cărei utilizare fusese limitată de precedentul guvern populist conservator, informează AFP.

Legea, care mai trebuie dezbătută în Senat şi promulgată de preşedintele conservator Andrzej Duda, a fost votată de 224 de deputaţi în faţa a 196 de voturi contra şi autorizează această pilulă începând cu vârsta de 15 ani, fără reţetă.

În 2017, precedentul guvern a limitat accesul la pilula de a doua zi, care nu mai era disponibilă decât pe bază de reţetă.

Liberalizarea accesului la această pilulă a fost unul dintre elementele programului coaliţiei pro-europene care şi-a format guvernul pe 13 decembrie anul trecut.

Poziţia preşedintelui Andrzej Duda, un aliat al opoziţiei conservatoare, rămâne incertă în faţa noii legi, consilierii săi evocând rezervele sale cu privire la vârsta de acces la pilula de a doua zi, considerată prea scăzută.

În afară de aceasta, Polonia, ţară cu o puternică tradiţie catolică, dispune în continuare de o lege asupra avortului printre cele mai restrictive în Europa, întreruperea voluntară a sarcinii nefiind autorizată decât în caz de viol sau incest, sau atunci când viaţa mamei este în pericol.

În 2020, Curtea Constituţională s-a plasat de partea guvernului precedent, declarând întreruperile voluntare ale sarcinii din cauză de malformaţie fetală drept ”neconstituţionale”.

Platforma Civică, membră a actualei majorităţi proeuropene, a depus recent o propunere de lege ce liberalizează întreruperea voluntară a sarcinii de până în 12 săptămâni, însă adoptarea ei rămâne incertă, date fiind rezervele altor formaţiuni din cadrul coaliţiei.

În 2022, doar 161 de avorturi legale au fost practicate, comparativ cu circa 2.000 înainte de înăsprirea legii în 2020.

Potrivit unor organizaţii feministe, 100.000 de femei poloneze fac întrerupere de sarcină în fiecare an, recurgând la pastile ce provoacă avortul, interzise în Polonia, sau mergând în străinătate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Contract important în domeniul Apărării semnat între Coreea de Sud și România. Angajamentul lui Klaus Iohannis
Contract important în domeniul Apărării semnat între Coreea de Sud și România. Angajamentul lui Klaus Iohannis
Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol și președintele României Klaus Iohannis s-au angajat marţi, 23 aprilie, să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă...
Tragedie la un exerciţiu NATO din Polonia. Un caporal a fost ucis accidental
Tragedie la un exerciţiu NATO din Polonia. Un caporal a fost ucis accidental
Un militar spaniol a murit în mod accidental în timpul unui ”exerciţiu istoric cu gloanţe reale”, în cursul unor manevre NATO în Polonia, a anunțat luni, 22 aprilie, armata spaniolă....
#Polonia, #pilula a doua zi, #avort , #Polonia