Critică pe Facebook, pedeapsă la cont: Un bărbat din Vaslui s-a trezit cu poprire după un comentariu la adresa primăriei

Sambata, 10 Februarie 2024, ora 21:11
3014 citiri
Critică pe Facebook, pedeapsă la cont: Un bărbat din Vaslui s-a trezit cu poprire după un comentariu la adresa primăriei
FOTO Pixabay

Un bărbat din Pădureni, județul Vaslui, a avut surpriza să-și găsească contul blocat după ce a criticat primăria într-un comentariu pe Facebook. În plus, tatăl său a fost bătut de polițiști în aceeași zi și a ajuns la spital.

Angajații primăriei nu au trecut cu vederea un comentariu critic făcut de Elvis la o postare pe Facebook. Chiar dacă Elvis nu mai locuia în localitate de 15 ani, autoritățile au găsit în baza de date o amendă veche de 13 ani pe numele lui, în valoare de 138 de lei. Astfel, au decis să pună poprire pe contul lui pentru a-și recupera banii.

Într-o coincidență ciudată sau nu, în aceeași zi în care Elvis s-a trezit cu poprirea pe cont, tatăl său a fost bătut de polițiști în secția de poliție. Bătaia a fost atât de brutală încât a fost nevoie să fie transportat la spitalul din Huși cu o ambulanță.

„Eu sunt plecat de câțiva ani la muncă în Constanța, dar prin intermediul rețelelor de socializare mai urmăresc ce se petrece acasă. Duminică am văzut pe un grup creat special pentru locuitorii Pădureniului, o postare despre cât de minunată e comună noastră, și cum au fost scoși locuitorii ei din sărăcie. Am lăsat următorul comentariu scurt: «Am plecat de acolo de mai bine de 15 ani și ce credeți, am fost recent și e la fel ca și atunci». Atât. Nu am înjurat, nu am jignit pe nimeni, mi-am spus doar punctul de vedere. Luni, a doua zi, în jurul orei 12:00, am primit un mesaj de la bancă cum că Primăria Pădureni mi-a pus poprire pe cont pentru o amendă de 138 de lei, luată în urmă cu 13 ani. Fusesem prins pe scuter fără a purta cască, iar polițistul m-a amendat. Deși a trecut atâta timp de atunci, angajații Primăriei Pădureni și-au adus aminte abia săptămâna asta că am de plătit acea amendă. Sunt convins că poprirea a venit ca urmare a acelui comentariu pe care l-am lăsat pe rețelele de socializare, însă am preferat să pun totul pe seama unei simple coincidenţe”, a povestit Elvis, potrivit vremeanoua.ro.

„La câteva ore după ce mi s-a pus poprirea pe cont, m-am mai trezit cu o «bucurie». Am fost sunat de acasă pentru că tata tocmai fusese bătut în secția de poliție. El trebuia să primească niște bani de la o persoană, așa că a mers la domiciliul lui. Fiind puțin băut, a bătut la altă ușă, din greșeală.

Este posibil să fi făcut și scandal pe acolo, nu neg, cert este că la ieșirea din bloc a fost așteptat de doi polițiști, care l-au luat pe sus și l-au dus la secție. Acolo a fost pus pe burtă și bătut până și-a făcut nevoile pe el. La un moment dat, o femeie a vrut să intre în acea încăpere din secție, dar când a văzut ce fac cei doi polițiști, s-a speriat și a plecat imediat.

Tata a reușit într-un final să plece acasă, dar din cauza durerilor și rănilor provocate, a fost nevoit să sune la ambulanță. A venit un echipaj medical care l-a dus la spitalul din Huși, unde a stat internat până a doua zi. Diagnosticul în momentul internării a fost agresiune fizică – traumatism toraco-abdominal.

(…) Am fost la Serviciul de Medicină Legală din Vaslui, însă cei de acolo ne-au eliberat un certificat care nu reflectă chiar tot adevărul. Au spus că tata prezintă o leziune traumatică de tipul echimozei la nivelul ochiului stâng, însă pe el îl doare și șoldul și pieptul pentru că în secția de poliție pur și simplu a fost călcat în picioare.

Ne-au zis că nu pot să treacă în certificat niște leziuni care nu se văd cu ochiul. Nu vreau să spun că se acoperă unii pe alții, că se încearcă o mușamalizare, însă totul mi se pare cusut cu ață albă. Întâi poprirea, apoi bătaia dată lui tata și totul din cauza unui comentariu lăsat pe Facebook. Asta înseamnă libertatea de exprimare în România, cu astfel de intimidări se ocupă funcționarii publici din instituțiile statului?”, a mai povestit Elvis.

Primarul din Pădureni, Temistocle Diaconu, a vorbit cu jurnaliștii de la Vremea Nouă și a spus că niciun angajat al primăriei nu ar face așa ceva ca "răzbunare", scrie gandul.ro

„Fiscul ne-a transferat nouă sarcina de a încasa aceste amenzi. Din păcate, nu ni s-a comunicat și data când au fost întocmite acele procese verbale. La noi în sistem apare doar ca debitori. Una din măsurile trasate de Curtea de Conturi chiar asta spune, să terminăm odată cu aceste amenzi. Ori le trimitem în instanță, ori colaborăm cu băncile pentru a impune popriri, ori le transformăm în zile de muncă pentru comunitate.

Printre multe altele, cei de la Contabilitate cu asta se ocupă în perioada asta, cu găsirea de soluții pentru rezolvarea problemei amenzilor. Nu le-am dat noi, dar noi ne certăm cu oamenii pentru că trebuie să le încasăm, altfel ni se impută nouă, instituției. Despre bătaia în secția de Poliție eu nu am auzit, dar refuz să cred că ar fi posibil așa ceva.

Cetățeanul respectiv a lucrat și la primărie, a fost un angajat bun, care nu a făcut probleme, nu știu în ce împrejurare a ajuns să fie bătut, dacă e adevărată această informație. Noi nu îngrădim libertatea de exprimare a nimănui, fiecare e liber să scrie ce vrea, vă asigur că nu ne răzbunăm pe cei care lasă comentarii negative la adresa instituției”, a declarat primarul din Pădureni.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
#poprire cont, #primarie, #Vaslui, #Facebook, #comentariu , #stiri sociale