Unul dintre cei mai tineri premieri din lume renunță la funcție pentru că „i s-a golit rezervorul”: „Este timpul. Plec”

Joi, 19 Ianuarie 2023, ora 07:41
9784 citiri
Unul dintre cei mai tineri premieri din lume renunță la funcție pentru că „i s-a golit rezervorul”: „Este timpul. Plec”
Premierul Noii Zeelande, Jacinda Arden, a anunțat că renunță la funcție FOTO Facebook/Jacinda Arden

Premierul laburist al Noii Zeelande, Jacinda Ardern, şi-a anunţat joi demisia într-un gest şocant, în condiţiile în care era considerată un lider foarte popular, inclusiv pe plan internaţional, căpătând notorietate mai ales în timpul pandemiei, prin măsurile ferme luate, relatează The Guardian.

Anunţul a fost făcut la reuniunea anuală a partidului, unde Jacinda Ardern a anunţat că "nu mai are suficient (combustibil) în rezervor" pentru a-şi face treaba, prin urmare, nu va candida pentru realegere. Alegerile sunt prevăzute mai târziu în cursul acestui an, iar Jacinda Ardern şi-a declarat convingerea că partidul său va face o figură bună şi fără ea.

"Este timpul. Plec, deoarece odată cu un rol atât de privilegiat vine şi responsabilitatea. Responsabilitatea de a şti când eşti persoana potrivită pentru a conduce şi, de asemenea, când nu eşti. Ştiu ce presupune această funcţie. Şi ştiu că nu mai am suficient în rezervor pentru a o face aşa cum trebuie. Este atât de simplu", a spus ea.

Mandatul ei de prim-ministru se va încheia cel târziu la 7 februarie.

Jacinda Ardern era lider al Partidului Laburist şi premier al Noii Zeelande din 2017.

În vârstă de 42 de ani, ea a fost una dintre cele mai tinere femei prim-ministru din lume şi chiar a devenit mamă în 2018, când era în funcţie.

Cunoscută pentru francheţea reacţiilor ei, dar şi pentru stilul non-conformist, ea şi-a câştigat simpatia publicului.

"Sunt om, politicienii sunt oameni. Dăm tot ceea ce putem cât timp putem. Şi apoi vine timpul. Iar pentru mine, este timpul", a spus ea joi. Ardern a mărturisit că a reflectat în timpul vacanţei de vară dacă mai are energia necesară pentru a continua în acest rol şi a ajuns la concluzia că nu.

Când a fost aleasă prim-ministru, în 2017, la vârsta de 37 de ani, ea devenea cea mai tânără femeie şef de guvern din lume.

A condus Noua Zeelandă în timpul pandemiei Covid-19, dar a avut de administrat şi alte crize majore, inclusiv atacul terorist asupra a două moschei din Christchurch şi erupţia vulcanică din White Island.

"Aceştia au fost cei mai împliniţi cinci ani şi jumătate din viaţa mea. Dar au avut şi provocările lor", a spus ea.

Ardern a declarat că nu are planuri de viitor, în afară de a petrece mai mult timp cu familia.

Întrebată cum ar dori ca să îşi amintească neozeelandezii de ea, Ardern a spus că "este o persoană care a încercat întotdeauna să fie bună".

"Sper că îi las pe neozeelandezi cu convingerea că poţi fi amabil, dar puternic, empatic, dar decisiv, optimist, dar concentrat. Şi că poţi fi propriul tău tip de lider - unul care ştie când este timpul să plece", a declarat Ardern.

Anunţul premierului vine în contextul în care Noua Zeelandă intră într-un an electoral foarte disputat. Sondajele de opinie din ultimele luni plasau Partidul Laburist condus de Ardern uşor în urma Partidului Naţional, de opoziţie.

Deocamdată nu e clar cine o poate înlocui pe Jacinda Ardern. Viceliderul laburist, ministrul de finanţe Grant Robertson, considerat favorit pentru acest rol, a declarat joi că nu va candida pentru această funcţie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Marcel Ciolacu explică de ce a fost creată coaliția PSD-PNL: ”Sunt convins că românii vor înţelege”
Marcel Ciolacu explică de ce a fost creată coaliția PSD-PNL: ”Sunt convins că românii vor înţelege”
Alianţa electorală PSD-PNL pentru alegerile pentru Parlamentul European are rolul de a crea stabilitate politică României şi de a bloca ascensiunea partidelor extremiste, a declarat șeful PSD...
Cătălin Cherecheș, doar 4 ani după gratii. Perioada cât a fost fugar, scăzută din condamnare
Cătălin Cherecheș, doar 4 ani după gratii. Perioada cât a fost fugar, scăzută din condamnare
O solicitare depusă de Cătălin Cherecheş a fost admisă de judecătorii Tribunalului Bucureşti vineri, 12 aprilie, şi au dispus scăderea unui an din condamnarea de cinci ani închisoare...
#premier, #Noua Zeelanda, #Jacinda Ardern , #politica externa