Profesorul șpăgar de la Poli care-i storcea de bani pe doctoranzi, dojenit de judecători: „Studenții și-au plasat încrederea şi viitoarea carieră în mâinile inculpatului” MOTIVARE

Miercuri, 06 Decembrie 2023, ora 21:05
5571 citiri
Profesorul șpăgar de la Poli care-i storcea de bani pe doctoranzi, dojenit de judecători: „Studenții și-au plasat încrederea şi viitoarea carieră în mâinile inculpatului” MOTIVARE
Profesorul universitar Cristian Florian Dincă a luat 34 de șpăgi în valoarea totală de 160.000 de lei. FOTO: Facebook / Cristian Dincă

Profesorul universitar șpăgar de la Universitatea Politehnica București (UPB) care a luat mită de 34 de ori de la doi studenți, primind lunar sume cuprinse între 1.000 și 6.000 de lei, a scăpat de o condamnare cu executare numai pentru că a recunoscut faptele, beneficiind de reducerea pedepsei cu o treime. În motivarea condamnării lui Florian Cristian Dincă, judecătorii de la Tribunalul București notează că faptele acestuia sunt grave, deoarece a înțeles să pretindă bani de la doctoranzi care „şi-au plasat încrederea şi viitoarea carieră în mâinile inculpatului”.

Tribunalul București l-a condamnat pe Florian Cristian Dincă la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru cele 31 de șpăgi în cuantum de 155.370 lei, iar Curtea de Apel București va pronunța decizia definitivă pe data de 08.01.2024.

Cele 34 de șpăgi au fost luate de profesorul universitar Florian Cristian Dincă în perioada august 2020 – februarie 2023 de la doi doctoranzi de la Universitatea Politehnică București, cărora acesta le spunea că sunt pentru „un fond de cercetare”. Fondul trebuia alimentat lunar din banii doctoranzilor.

La un moment dat, martorii au realizat că acel fond nu există, deoarece Florian Cristian Dincă le-a spus că „nu mai sunt bani de proiecte”, aspect care intra în contradicție cu justificarea profesorului pentru existența respectivului fond, așa că aceștia au sesizat DNA.

Motivare: „Funcționarii publici nu trebuie să vândă beneficiul statutului lor”

Iată ce reține Tribunalul București în motivarea condamnării profesorului șpăgar:

  • „În concret faptele inculpatului (Dincă Cristian Florian – n.r.), în calitate de profesor universitar, de a pretinde și primi în mod repetat sume importante de la numita (…) în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu ca responsabil de proiect, relevă atitudinea profund negativă a acestuia şi lipsa totală a respectului său faţă de valorile sociale ce protejează relațiile de serviciu, faptele fiind comise de către inculpat în vederea procurării de mijloace financiare într-un mod total dezonorant.
  • Situaţia de fapt descrisă în actul de sesizare a instanţei şi reţinută de către instanţa de judecată rezultă din probele administrate în faza de urmărire penală, precum şi din pledoaria de vinovăţie a inculpatului (Dincă Cristian Florian – n.r.) prin care acesta a recunoscut săvârşirea faptelor pentru care s-a dispus trimiterea sa în judecată.
  • Având în vedere ansamblul probator administrat în cauză şi procedând la evaluarea acestuia (…), instanţa apreciază că faptele pentru care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului (Dincă Cristian Florian – n.r.) există şi au fost săvârşite de acesta cu vinovăţia prevăzută de lege, împrejurare care a fost dovedită dincolo de orice îndoială rezonabilă, astfel încât prezumţia de nevinovăţie a fost răsturnată.
  • Din punctul de vedere al gravităţii infracţiunilor deduse judecăţii, instanţa reţine că ansamblul faptic de care este acuzat inculpatul prezintă în concret o gravitate ridicată având în vedere pe de o parte cuantumul considerabil al sumelor de bani pretinse şi primite din derularea activităţii infracţionale, iar pe de altă parte caracterul repetat al acesteia.
  • Instanţa nu identifică date obiective care să justifice reţinerea vreunei circumstanţe atenuante judiciare, iar împrejurarea că inculpatul (deţinător al unei funcţii publice, profesor universitar în cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti şi director al Departamentului de Producere şi Utilizarea Energiei din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti) a înţeles să pretindă sume de bani în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu de la persoane care îi erau doctoranzi - şi care prin ipoteză, şi-au plasat încrederea şi viitoarea carieră în mâinile inculpatului -, creează o stare de insecuritate socială şi reclamă o reacţie a organelor judiciare pentru a se restabili încrederea cetăţenilor în persoanele ce desfăşoară atribuţii de serviciu similare celor desfăşurate de inculpat.
  • Totodată, din înscrisurile depuse la dosar rezultă că este apreciat de colegii săi de la universitate şi de alte persoane ce activează sau au activat în acelaşi domeniu de cercetare ca fiind un profesionist desăvârşit în domeniul său de activitate, având o carieră ştiinţifică impresionantă (deţinând, inter alia, calitatea de membru asociat al Academiei Oamenlor de Ştiinţă din România) şi, la rândul, contribuind cu succes la formarea altor tineri (studenţi) care în prezent desfăşoară la rândul lor activităţi ca profesori universitari, cercetători ştiinţifici şi ingineri energeticieni.
  • Având în vedere că inculpatul a săvârşit infracţiuni ale căror limite speciale de pedeapsă cu închisoarea sunt 3 ani - 10 ani, ca urmare a aplicării art. 396 alin. 10 Cod pr.pen. (reducerea cu 1/3 a pedepsei în caz de recunoaștere a faptelor), aplicarea pedepsei cu închisoarea se va face între limitele 2 ani - 6 ani şi 8 luni.
  • Infracţiunea de luare de mită este o infracţiune de pericol menită să protejeze relaţiile sociale referitoare la normala activitate a autorităţilor, instituţiilor publice, a operatorilor economici sau persoanelor juridice cu capital majoritar sau integral de stat, a persoanelor care exercită un serviciu de interes public sau a oricărei persoane juridice.
  • În doctrină s-a arătat că valoarea socială protejată prin incriminarea infracţiunii de luare de mită este onestitatea funcţionarilor statului, care nu trebuie să solicite sau să primească niciun beneficiu suplimentar pentru exerciţiul funcţiei publice şi nici nu trebuie să vândă beneficiul statutului lor celor care sunt interesaţi.
  • Prevenţia specială presupune o adaptare a pedepsei atât la periculozitatea faptei, cât şi la persoana inculpatului. Fără a tăgădui gradul de pericol social concret al infracţiunilor de luare de mită săvârşite de inculpat, instanţa valorifică şi criteriul legat de comportamentul procesual al inculpatului, respectiv conduita în cursul procesului penal ce s-a înscris în parametrii de recunoaştere totală a infracţiunilor reţinute în sarcina sa, având o atitudine sinceră şi cooperantă, asumându-şi responsabilitatea faptelor comise.
  • În concluzie, având în vedere criteriile generale de individualizare a pedepsei analizate în paragrafele anterioare, instanţa apreciază că se impune punerea în balanţă a gravităţii concrete a faptelor - privite atât prin prisma numărului de acte materiale cât şi prin durata în timp a activităţii infracţionale - pe de o parte, iar pe de altă persoana inculpatului, persoană bine intregrată social, având o situaţie familială stabilă, studii superioare şi cu siguranţă un grad ridicat de conştientizare a situaţiei în faţa căreia se află.
  • Astfel, deliberând asupra cuantumului pedepselor cu închisoarea ce vor fi aplicate inculpatului, instanţa consideră că se poate orienta către minimul pedepsei închisorii prevăzute de lege”, se arată în motivarea instanței de fond.

Acuzațiile DNA pentru profesorul șpăgar de la Politehnică

Pe data de 3 aprilie 2023, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Cristian Florian Dincă, profesor universitar în cadrul Universității Politehnice din București și director al Departamentului de Producere și Utilizarea Energiei din cadrul aceleiași unități de învățământ, pentru comiterea a două infracțiuni de luare de mită, în formă continuată (34 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:În perioada august 2020 – februarie 2023, inculpatul Dincă Cristian-Florian, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și primit de la două persoane suma totală de 161.370 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, ca responsabil de proiect în cadrul proiectelor finanțate din fonduri nerambursabile: „Asociat-474 PED/2020”, „Hybrid Solvent”, „In-No-Plastic”, „Dezvoltarea de solvent”, „Cap soft”, derulate în cadrul Universității Politehnice din București.

Banii respectivi reprezentau aproximativ jumătate din indemnizația pe care cele două persoane ar fi primit-o în contextul menționat mai sus, în calitate de angajate în cadrul proiectelor respective.

La data de 02 martie 2023, potrivit înțelegerii anterioare, inculpatul Dincă Cristian Florian ar fi primit de la una dintre cele două persoane suma de 6.000 de lei, reprezentând tranșa aferenta salariului primit de aceasta în luna februarie 2023, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Scandal la nivel înalt în Rusia. Un ministru decorat de Putin, reținut pentru luare de mită
Scandal la nivel înalt în Rusia. Un ministru decorat de Putin, reținut pentru luare de mită
Ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Timur Ivanov, a fost reţinut sub suspiciunea de luare de mită, informează agenția TASS printr-un comunicat. "Suspectat de comiterea unei...
#profesor spaga studenti, #politehnica, #luare de mita, #doctoranzi, #condamnare, #motivare instanta, #Tribunalul Bucuresti , #justitie