Kremlinul se pretinde nevinovat de manipulare în mass-media, după ce Europa a reclamat creșterea propagandei pro-ruse

Marti, 13 Februarie 2024, ora 15:26
1150 citiri
Kremlinul se pretinde nevinovat de manipulare în mass-media, după ce Europa a reclamat creșterea propagandei pro-ruse
Kremlinul respinge acuzațiile Occidentului că ar răspândi propagandă pro-rusă în Europa FOTO Pixabay

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins marţi, 13 ianuarie, avertismentele europene cu privire la "propaganda rusă", afirmând că orice lucru care contravine teoriilor predominante este acum etichetat drept "propagandă" de către Occident, relatează Reuters.

Peskov a fost întrebat despre întâlnirea de luni dintre miniştrii de externe ai Franţei, Germaniei şi Poloniei, în cadrul căreia aceştia au avertizat asupra unei creşteri a propagandei ruseşti în ţările europene înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie.

"Este evident acum că orice surse, mass-media sau materiale de pe internet, care nu îndeplinesc criteriile, nu operează în cadrul curentului informaţional principal şi încearcă să acopere evenimentele din diferite unghiuri, sunt identificate imediat ca fiind instrumente de propagandă", a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului. "Acest lucru este absolut contrar idealurilor unei prese libere şi demonstrează încă o dată disponibilitatea autorităţilor de a pedepsi presa care nu le place. Acest lucru se întâmplă des în Europa acum", a afirmat Peskov.

Franţa, Polonia şi Germania au acuzat luni, 12 ianuarie, Rusia că a creat o reţea elaborată de site-uri web pentru a răspândi propagandă pro-rusă şi pentru a submina guvernele occidentale, avertizând asupra unei răspândiri în masă a unui astfel de conţinut înainte de alegerile europene din iunie.

"Ne aflăm într-o perioadă de vulnerabilitate, cu alegeri europene, şi, în ceea ce priveşte Franţa, cu Jocuri Olimpice", a declarat ministrul francez de externe Stephane Sejourne într-o conferinţă de presă comună cu omologii săi polonez şi german.

Miniştrii din cele trei ţări au anunţat că au creat un mecanism comun pentru a depista şi a răspunde la eventualele atacuri ruseşti pe internet. Aceştia s-au întâlnit ca parte a eforturilor de revigorare a platformei de cooperare politică "Triunghiul de la Weimar" dintre Germania, Franţa şi Polonia, creată în 1991.

În cadrul unui briefing de presă înaintea reuniunii celor trei miniştri, surse diplomatice franceze au declarat că VIGINUM, organismul francez de supraveghere ce monitorizează interferenţele digitale străine, a identificat 193 de site-uri web care urmăreau să răspândească pe scară largă informaţii din surse pro-ruse, precum şi ale unor site-uri şi instituţii de presă ruseşti. "Obiectivul pare să fie acoperirea conflictului ruso-ucrainean prin prezentarea pozitivă a "operaţiunii militare speciale" şi denigrarea Ucrainei şi a liderilor săi", a declarat un diplomat francez.

Franţa a atras în special atenţia asupra activităţilor ruseşti în Africa, afirmând că actori legaţi de Moscova au încercat să discrediteze Parisul în Africa de Vest, saturând mass-media obişnuite şi reţelele sociale

Acest lucru a determinat Franţa să întreprindă acţiuni multiple pentru a inversa narativele anti-franceze care i-au afectat influenţa şi interesele, înfiinţând inclusiv o unitate dedicată în parte identificării şi gestionării conţinutului rău intenţionat.

Diplomaţii au declarat că, spre deosebire de campaniile anterioare de dezinformare, portalul de internet Kombat, aşa cum a fost supranumit de Franţa, urmăreşte să atragă oamenii pe aceste site-uri, unele având nume de domenii locale, astfel încât informaţiile să poată fi apoi răspândite la nivel local.

"Acestea sunt atacuri asupra democraţiei noastre", a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock, adăugând că Uniunea Europeană nu poate permite ca încrederea oamenilor să fie subminată.

Oficialii francezi au declarat că, până în prezent, site-urile în cauză au făcut puţine incursiuni. Însă îngrijorarea lor este că, având în vedere că anul acesta se împlinesc doi ani de la războiul din Ucraina, alegerile din Rusia, UE şi Statele Unite, plus Jocurile Olimpice, site-urile au fost puse la punct pentru ca, la momentul potrivit, să poată răspândi cantităţi mari de informaţii dăunătoare.

"Ne aşteptăm la o accelerare a diferitelor acţiuni ruseşti şi chiar la o răspândire pe scară largă, aşa că acesta este un motiv pentru a atrage atenţia asupra acestui lucru acum", a declarat un oficial militar francez.

Un exemplu de astfel de activitate a fost un articol apărut pe unul dintre site-uri, intitulat "Ajunge! Franţa cere măsuri radicale împotriva lui Zelenski". Articolul făcea referire la o postare pe platforma X a unui politician francez de extremă dreapta, din opoziţie, care are înclinaţii pro-ruse.

”Și-a schimbat pantofii”. Donald Trump a intrat în vizorul propagandei ruse, după aprobarea ajutorului militar pentru Ucraina VIDEO
”Și-a schimbat pantofii”. Donald Trump a intrat în vizorul propagandei ruse, după aprobarea ajutorului militar pentru Ucraina VIDEO
Propagandiștii ruși sunt revoltați de schimbarea poziției candidatului republican la președinția SUA, Donald Trump, care nu a intervenit și nu a încercat blocarea votului privind alocarea...
Propagandiștii Kremlinului au făcut deja lista orașelor rusești care ar putea fi lovite de ucraineni cu rachete americane ATACMS VIDEO
Propagandiștii Kremlinului au făcut deja lista orașelor rusești care ar putea fi lovite de ucraineni cu rachete americane ATACMS VIDEO
Perspectiva ca Forțele Armate ale Ucrainei să fie dotate cu rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune i-a speriat pe propagandiștii de la Kremlin. Una dintre cele mai importante...
#propaganda Rusia, #propaganda rusa, #propaganda kremlin, #fake news Rusia, #Jocuri Olimpice, #alegeri, #alegeri Rusia Putin , #Rusia