Protestele studenților de la Atena au degenerat. Confruntări violente între protestatari și forțele de ordine VIDEO

Vineri, 08 Martie 2024, ora 22:16
1921 citiri
Protestele studenților de la Atena au degenerat. Confruntări violente între protestatari și forțele de ordine VIDEO
Confruntări între protestatari și forțele de ordine, la Atena FOTO Twitter/Velocity

Confruntările între studenții protestatari și forțele de ordine au continuat vineri, 8 martie, la Atena. Studenții greci au aruncat cu bombe cu benzină în poliția care a răspuns cu gaze lacrimogene, cu câteva ore înainte ca parlamentul să adopte o legislație care să permită universităților private străine să înființeze filiale în țară.

Mii de studenți au protestat pașnic de săptămâni întregi împotriva reformei despre care, spun ei, va devaloriza diplomele universităților publice, dar furia a dat peste cap exact când prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a cerut parlamentarilor să voteze proiectul de lege.

„Ne este frică că... dacă reușim să absolvim, nu vom putea niciodată să găsim un loc de muncă nicăieri”, a spus Stratos Katselis, 25 de ani. „Nici un tânăr de astăzi nu poate face niciun fel de plan pentru viitor. Vezi că sunt fundături.”

Mitsotakis, care a câștigat un al doilea mandat în iunie anul trecut, a declarat că legea va ajuta la inversarea exodului a zeci de mii de studenți greci către universitățile din străinătate, un obstacol pentru o economie care încă se redresează după o criză financiară de un deceniu.

Proiectul de lege va ajuta, de asemenea, la alinierea Greciei la restul Uniunii Europene și la stimularea concurenței în învățământul superior, a spus el.

Proiectul de lege este probabil să fie aprobat, deoarece guvernul conservator controlează 158 de parlamentari în legislatura de 300 de locuri.

„Parlamentul nu este chemat doar să voteze un proiect de lege esențial, ci și să aprobe o reformă radicală și curajoasă a educației pentru creștere și justiție socială”, a spus Mitsotakis. „Va permite în sfârșit instituțiilor nestatale, non-profit să funcționeze în țara noastră”.

Studenții, cu sprijinul unor profesori și personal universitar, nu sunt convinși. Un grup s-a desprins de demonstrație și a aruncat cu bombe cu benzină asupra poliției, care i-a dispersat cu gaze lacrimogene, au declarat martori Reuters și un oficial al poliției.

Proiectul de lege face parte din agenda de reformă a guvernului, care include și o lege a căsătoriilor între persoane de același sex care a fost adoptată luna trecută.

Grecia cheltuiește 3%-4% din producția economică anuală pentru educație, sub media UE. Dar Mitsotakis a spus că proiectul de lege prevede o finanțare sporită pentru universitățile de stat.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#proteste Grecia violente, #proteste Atena, #proteste studenti, #universitati straine , #Grecia