Ce fel de atașament ai dezvoltat față de partenerul tău. Află în ce tip te încadrezi și cum îți influențează acesta relațiile

Marti, 05 Decembrie 2023, ora 23:07
3125 citiri
Ce fel de atașament ai dezvoltat față de partenerul tău. Află în ce tip te încadrezi și cum îți influențează acesta relațiile
Cele patru stiluri de atașament și cum ne influențează acestea relațiile FOTO Pixabay

Modul în care ne gestionăm trăirile și sentimentele, felul în care ne raportăm la propriile emoții, cât de receptivi suntem la sentimentele celorlalți, precum și modul în care ne comportăm în relații, în special în cele romantice, derivă cel mai adesea din felul în care am fost tratați în copilărie de părinții noștri, iar acesta continuă să-și lase puternic amprenta inclusiv asupra vieții noastre de adult.

Cu timpul putem învăța să ne acceptăm și să ne gestionăm în moduri sănătoase emoțiile intense și negative, să fim mai empatici cu cei din jurul nostru și să conștientizăm propriul stil de atașament pentru a dezvolta relații stabile cu ceilalți, în care ne putem simți confortabil și în care ne putem lăsa vulnerabili.

Psihologul Delia Vîrgă a explicat pentru Ziare.com ce sunt stilurile de atașament, când și în ce mod se formează și cum ne influențează acestea relațiile pe care le avem cu ceilalți.

Ce este atașamentul?

Atașamentul, sau legătura de atașament, este legătura emoțională formată în primii ani ai vieții cu persoana care a avut cel mai mult grijă de noi, fie mamă sau tată.

”În copilărie, atașamentul se referă la o relație emoțională între două persoane, care implică un schimb de afecțiune, de grijă și intimitate. Practic, bebelușii au nevoie de părinți sau de alți adulți ca să aibă grijă de nevoile lor de bază. Și dacă nu le primesc, ei se manifestă prin plâns, prin căutare sau se agață de anumite persoane, din dorința de a găsi o bază sigură de afecțiune, de securitate. Avem nevoie de oameni de care să fim atașați. Avem nevoie de un loc sigur de refugiu. Practic, persoana aia de referință, de care noi suntem atașați, ne va oferi confortul și siguranța în fața unui amenințări sau frici”, explică Delia Vîrgă.

Calitatea legăturii experimentate în timpul acestei prime relații determină adesea modul în care ne raportăm la alte persoane și modul în care răspundem la intimitate și afecțiune pe tot parcursul vieții.

Cele 4 stiluri de atașament

Atașamentul sigur

Persoanele care se încadrează în stilul atașamentului sigur se simt confortabil să manifeste interes și afecțiune. De asemenea, se simt bine când sunt singuri și independenți și prezintă un nivel sănătos de încredere în sine.

”Atașamentul sigur e cel pe care noi îl dorim. Apare mai multă empatie și mai puțină agresivitate la persoanele care au un atașament sigur. Copiii cu acest tip de atașament își văd părintele ca un cadru sigur de unde au curajul să exploreze lumea în mod independent, știu că întotdeauna vor avea o referință bună în adulți. Adulții care au un tip de atașament sigur au relații bazate pe încredere, de durată, se simt conectați cu partenerul lor. Au o stimă de sine crescută și își exprimă cu ușurință sentimentele față de ceilalți. Și nu numai că fac asta, dar și oferă la rândul lor sprijin când partenerul are nevoie sau cere ajutor”

Atașamentul anxios 

Persoanele care se încadrează în stilul de atașament anxios sunt adesea nervoase și stresate în legătură cu relațiile lor. Ei au nevoie de reasigurare și afecțiune constantă din partea partenerului lor și au probleme în a fi singuri.

”Cei care au un atașament anxios, când sunt copii, simt o nevoie crescută de a se simți doriți sau iubiți. Caută un sentiment de siguranță, se agață de părinți. N-au certitudinea că părinții chiar și-au dorit să-i aibă în viața lor. Adulții care au un stil de atașament anxios au tendința să fie geloși sau să-și idealizeze partenerii. Pe de altă parte, au nevoie să fie asigurați, să vadă din partea celorlalți că le pasă de ei. Din păcate, genul ăsta de partener se va îndoi de partenerul lui, va fi suspicios tot timpul, din teama de a fi părăsit.”

Atașamentul dezorganizat

Cei care manifestă un stil de atașament dezorganizat se tem de intimitate și de angajament, dar se îndoiesc și atacă emoțional pe oricine încearcă să se apropie de ei. Ei își petrec adesea o mare parte din timp singuri și nefericiți, chiar în relații abuzive sau disfuncționale.

”Copiii care au stilul acesta de atașament sunt mai suspicioși în fața străinilor. Își schimbă dispoziția când sunt separați de părinți, se întristează și nici nu se liniștesc când aceștia se întorc. Adulții cu un astfel de atașament își fac griji că partenerul nu le răspunde în același mod, duce la despărțiri frecvente, relația devine rece și se îndepărtează de parteneri. Au așa un fel de ciclu: Ne iubim foarte mult, dar totuși nu e suficient și vreau mai mult și tu nu-mi dai și mai bine lasă. Deci au, practic, relații intense cu parteneri nepotriviți și sunt dezamăgiți și niciodată nu sunt mulțumiți cu ceea ce au”

Atașamentul evitant

Cei cu stilul atașamentului evitant sunt extrem de independenți, autodirecționați și adesea nu se simt confortabil cu intimitatea. Au fobie de angajamente și sunt experți în a-și raționaliza calea de ieșire din orice situație intimă.

”Sunt copiii care au avut parte de plecări ale părinților un timp mai îndelungat și atunci tind să-și evite părinții, mai ales după o perioadă de absență îndelungată. Nu îi resping neapărat pe părinți, dar nici nu caută un contact cu aceștia. Când adulții au un stil de atașament evitant, au probleme în relațiile intime și investesc puține sentimente în relațiile acestea sociale, nu se deschid emoțional, nu-și comunică gândurile sau sentimentele cu ceilalți. Adică nu se fac înțeleși, nu spun ce și-ar dori de la celălalt”

Înțelegerea modului în care stilul nostru de atașament ne modelează și influențează relațiile romantice ne poate ajuta să dăm sens propriului comportament, modului în care ne percepem partenerul și cum răspundem la intimitate. Identificarea acestor tipare ne poate ajuta apoi să clarificăm ce nevoi avem într-o relație și care este cea mai bună modalitate de a depăși problemele.

Horoscop zilnic. Luni, 20 ianuarie. Zodia care își îmbunătățește situația financiară
Horoscop zilnic. Luni, 20 ianuarie. Zodia care își îmbunătățește situația financiară
Astrele au pregătit noi provocări pentru zodii, unele fiind mai norocoase, iar altele mai puțin. Toate previziunile despre dragoste, bani sau job, în horoscopul zilnic. Berbec: Cheltuielile...
Horoscop zilnic. Duminică, 19 ianuarie. Zodia care ar trebui să evite suprasolicitarea
Horoscop zilnic. Duminică, 19 ianuarie. Zodia care ar trebui să evite suprasolicitarea
Astrele au pregătit noi provocări pentru zodii, unele fiind mai norocoase, iar altele mai puțin. Toate previziunile despre dragoste, bani sau job, în horoscopul zilnic. Berbec: Capacitatea...
#psihologie, #atasament relatii, #dragoste, #partener, #comportament , #relatii
  1. Carmen Tănase, adevărul despre decesul Cristinei Țopescu: „Din cauza asta a murit” VIDEO
  2. Momentul în care mai mulți cățeluși sunt salvați dintr-un tomberon în care fuseseră aruncați și unde riscau să înghețe VIDEO
  3. Corina Caragea, sejur de coșmar în Maldive: „Totul era fake, inclusiv palmierii. Țeapă mai mare nu am luat. Banii din munca mea se duc cu fiecare zi care trece” VIDEO
  4. Andreea Esca, pictorial senzațional în Dubai: „Am fost si la un super masaj, de unde si coafura de vis” FOTO
  5. Astăzi e „Blue Monday”, cea mai tristă zi a anului. De ce s-a ajuns la acestă denumire și care sunt conotațiile negative
  6. Horoscop zilnic. Luni, 20 ianuarie. Zodia care își îmbunătățește situația financiară
  7. Bancul zilei: Un schelet merge la un control medical
  8. Metode simple pentru a-i diminua iuțeala intensă a cepei. Trucul deosebit de util dacă preferi să nu mai simți gustul după ce mănânci
  9. Există un singur ciclu de spălare a rufelor de care ai nevoie. Sfaturile unui expert: "Dacă aș putea construi o mașină de spălat, ar avea doar un buton"
  10. Generația Z încărunțește deja: Experții în sănătate trag un semnal de alarmă. Care sunt cauzele