Un oligarh rus anunță cea mai mare teamă a lui Putin. Nu Crimeea reprezintă amenințarea supremă

Vineri, 07 Iulie 2023, ora 01:12
12996 citiri
Un oligarh rus anunță cea mai mare teamă a lui Putin. Nu Crimeea reprezintă amenințarea supremă
Putin se teme de o amenințare fizică directă, spune Hodorkovski FOTO: Newsweek

Mihail Hodorkovski, un oligarh rus în vârstă de 60 de ani, care în trecut era în grațiile președintelui rus, acum a devenit un critic vehement al regimului de la Kremlin. Omul de afaceri spune că Vladimir Putin are ”o singură linie roșie adevărată”, care nu poate fi depășită și nici măcar pierderea Crimeei nu reprezintă o amenințare supremă.

Hodorkovski a condus compania de energie Yukos înainte de a petrece un deceniu în închisoare în Rusia, pentru ceea ce criticii au numit acuzații motivate politic. El a analizat acum dacă liderul rus ar folosi armele nucleare în cazul în care Ucraina ar încerca să recupereze teritoriul anexat al Crimeei, potrivit Newsweek.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis vara trecută să inverseze anexarea Rusiei din 2014 a peninsulei din Marea Negră. Fortificații extinse au fost observate de-a lungul coastei Crimeii și a bazei navale rusești din Sevastopol, în timp ce Rusia se pregătește pentru un avans ucrainean.

Xi Jinping îl pune la colț pe Putin, care a dat înapoi. China obține o mare victorie diplomatică, iar SUA confirmă

Mulți se tem că o încercare a Ucrainei de a recuceri Crimeea ar fi o graniță cheie pentru Putin. Ministrul eston al Apărării, Hanno Pevkur, a declarat în mai că pierderea controlului asupra Crimeii ocupate este o „linie roșie” pentru președintele rus.

„Există o singură linie roșie reală pentru Putin – o amenințare fizică directă pentru el însuși”, a declarat Hodorkovski de la Londra, unde locuiește acum în exil. „Așadar, orice altă situație care permite un anumit spațiu de manevră lui Putin însuși nu este cu adevărat o linie roșie, în ceea ce îl privește”.

Hodorkovski, care a fost desemnat „agent străin” de către Kremlin, a fost unul dintre primii susținători ai schimbării democratice în Rusia, criticând corupția endemică la o întâlnire televizată cu Putin la începutul anului 2003. Hodorkovski a fost grațiat de președintele rus în 2013.

Un colonel britanic dezleagă secretul războiului dus de Rusia. Cine are mai mult timp acum: Putin sau Ucraina

Fostul director de companie petrolieră din Rusia a spus că el crede că Putin nu a folosit până acum armele nucleare în războiul împotriva Ucrainei, pentru că „își dă seama că folosirea armelor nucleare nu îi va oferi o victorie imediată, dar cu siguranță se va sfârși cu o înfrângere imediată a regimului lui Putin."

Hodorkovski a spus că nu este sigur care ar putea fi „declanșatorul” pentru Putin pentru utilizarea armelor nucleare, „pentru că este foarte greu să judeci ce se întâmplă în capul lui Putin și starea psihică a lui Putin”.

„Ar putea fi Crimeea, ar putea fi retragerea forțelor armate ruse în alte părți ale liniei frontului”, a spus el.

Hodorkovski a avertizat că convingerea lui Putin că alianța militară NATO va fi „imediat” implicată în conflict, în cazul în care ar folosi arme nucleare „se diluează puțin câte puțin în acest moment, cu timpul”.

Fostul ministru britanic al Apărării către cancelarul german: „Liniile roșii ale Rusiei sunt șterse cu creta de pe tablă“
Fostul ministru britanic al Apărării către cancelarul german: „Liniile roșii ale Rusiei sunt șterse cu creta de pe tablă“
În contextul reticenței Germaniei de a trimite rachete Taurus cu rază lungă de acțiune către forțele armate ucrainene, fostul ministru britanic al Apărării Ben Wallace a declarat că Olaf...
Ucraina ar trebui să folosească pachetul de ajutor american ca și cum ar fi ultimul pe care îl va primi. „Nu se știe cine va fi în funcție în ianuarie”
Ucraina ar trebui să folosească pachetul de ajutor american ca și cum ar fi ultimul pe care îl va primi. „Nu se știe cine va fi în funcție în ianuarie”
Analiștii militari spun că Ucraina ar trebui să folosească cu prudență cel mai recent pachet de ajutor american de 61 de miliarde de dolari, ca și cum ar fi ultimul pe care țara l-ar primi,...
#Putin amenintare, #Mihail Hodorkovski, #linii rosii, #Putin Crimeea, #Putin linii rosii, #arme nucleare Rusia, #Putin razboi, #Ucraina razboi , #Razboi Ucraina