Xi Jinping îl pune la colț pe Putin, care a dat înapoi. China obține o mare victorie diplomatică, iar SUA confirmă

Joi, 06 Iulie 2023, ora 02:17
20305 citiri
Xi Jinping îl pune la colț pe Putin, care a dat înapoi. China obține o mare victorie diplomatică, iar SUA confirmă
Xi și-a impus punctul de vedere în fața lui Putin FOTO: Bloomberg

Președintele Chinei, Xi Jinping l-a avertizat personal pe Vladimir Putin împotriva unei acțiuni critice a Rusiei în războiul din Ucraina, punându-l la colț. Iar liderul de la Kremlin a dat înapoi în privința unui posibil atac nuclear în Ucraina, Xi convingându-l să renunțe la amenințările atomice voalate.

Xi Jinping a indicat lui Putin faptul că Beijingul este îngrijorat cu privire la războiul Rusiei, chiar dacă oferă un sprijin tacit Moscovei, potrivit oficialilor din Statele Unite și de la Beijing, potrivit Financial Times.

Mesajul față în față a fost transmis în timpul vizitei de stat a președintelui chinez la Moscova în martie 2023, au spus oficialii acum, una dintre primele călătorii ale lui Xi în afara Chinei, după ani de izolare în temeiul politicii sale zero-Covid.

Un psihiatru din Israel l-a evaluat pe Putin: Ce diagnostic rar are președintele rus

De atunci, oficialii chinezi și-au luat meritul, în privat, pentru că l-au convins pe președintele rus Vladimir Putin să se dea înapoi de la amenințările sale voalate de a folosi o armă nucleară împotriva Ucrainei. Un succes diplomatic remarcabil obținut de Xi într-un context internațional deosebit de tensionat.

Descurajarea lui Putin de a folosi o astfel de armă a fost esențială pentru campania Chinei de a repara legăturile deteriorate cu Europa, a declarat un consilier principal al guvernului chinez. Invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022 a plasat Moscova și aliatul său Beijing în dezacord cu o mare parte a continentului.

China s-a opus în mod constant utilizării armelor nucleare în Ucraina în declarațiile sale publice. Dar mulți dintre susținătorii Kievului s-au îndoit de angajamentul Beijingului față de o astfel de descurajare, având în vedere parteneriatul „fără limite” al lui Xi cu Putin și un „plan de pace” care se suprapune puternic cu punctele de discuție rusești.

Avertismentul lui Xi, totuși, le-a dat speranță că China își susține retorica publică în spatele ușilor închise – și poate amenința consecințe pentru relația lor, care ar fi suficiente pentru a-l opri pe Putin să folosească o armă nucleară.

„Chinezii își asumă meritul pentru că au trimis mesajul la fiecare nivel”, a spus un oficial înalt al administrației americane. Josep Borrell, șeful politicii externe al Uniunii Europene, a declarat că vizita lui Xi Jinping „a redus riscul unui război nuclear și ei [chinezii] au spus-o foarte, foarte clar”.

Trump dezvăluie ce i-a spus Putin, în privat: Niciun președinte din lume nu a afirmat vreodată așa ceva despre mine

China s-a asigurat că nu pierde comerțul cu Europa

Un fost oficial guvernamental a confirmat că Xi i-a spus personal lui Putin să nu folosească arme nucleare, menționând că poziția Chinei împotriva utilizării acestora a fost inclusă în documentul său privind pacea în Ucraina.

Putin a rămas dezamăgit după ce vizita lui Xi nu a reușit să obțină vreo victorie tangibilă pentru Rusia, cum ar fi aprobarea mult-așteptatei conducte Power of Siberia-2, au declarat oficialii occidentali de securitate. Condamnarea folosirii armelor nucleare în comunicatul lor comun a fost aproape sigur adăugată la cererea Chinei, au adăugat oficialii.

Dacă Rusia ar folosi arme nucleare în Ucraina, „totul este un dezavantaj pentru China”, a spus un oficial. Invazia Rusiei se bazează în mare măsură pe sprijinul Chinei, care a ajutat Moscova să traverseze sancțiunile economice care au exclus-o de pe piețele globale critice și lanțurile de aprovizionare.

Mașinăria de război a lui Putin rezistă: Șocul internațional care va fi fatal pentru președintele rus

Anul trecut, comerțul bilateral al Chinei cu Rusia a atins un record de 190 de miliarde de dolari, deoarece Beijingul a intensificat achizițiile de energie rusească și i-a permis să importe tehnologie crucială, inclusiv microcipuri.

Dar războiul amenință să distrugă eforturile Chinei de a crea o pană între Europa și SUA, potrivit consilierului principal al guvernului chinez. Un atac nuclear rusesc asupra Ucrainei sau a unuia dintre aliații săi europeni ar risca să întoarcă continentul împotriva Chinei, a spus consilierul, în timp ce presiunea susținută din partea Beijingului pentru a preveni un astfel de act ar putea ajuta la îmbunătățirea relațiilor cu continentul.

Shi Yinhong, profesor de relații internaționale la Universitatea Renmin din Beijing, a spus că „Rusia nu a avut niciodată și nu va avea niciodată aprobarea Chinei pentru utilizarea armelor nucleare”. Dacă Rusia ar folosi arme nucleare împotriva Ucrainei, „China se va distanța și mai mult de Rusia”, a adăugat el.

Avertismentul lui Xi sugerează că China rămâne îngrijorată de război, în ciuda asigurărilor lui Putin în octombrie anul trecut că o lovitură nucleară tactică nu ar avea niciun „sens politic sau militar”.

Putin vrea să viziteze din nou China, în timp ce în cancelariile Occidentale crește îngrijorarea
Putin vrea să viziteze din nou China, în timp ce în cancelariile Occidentale crește îngrijorarea
Vladimir Putin vrea să meargă din nou în China. Preşedintele rus a declarat joi, 25 aprilie, că plănuieşte să efectueze o vizită în țara asiatică în cursul lunii mai. Călătoria va...
Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, citat de Reuters. Gulyas a...
#Xi Jinping, #Putin Xi Jinping, #Xi Jinping vizita Rusia, #Xi Jinping presedinte China, #china rusia, #arme nucleare Rusia, #amenintare Rusia , #Razboi Ucraina