Un președinte dintr-o țară NATO prins în capcană de Putin: ”Omul bolnav” al Europei măcinat de Rusia

Miercuri, 01 Martie 2023, ora 00:55
11395 citiri
Un președinte dintr-o țară NATO prins în capcană de Putin: ”Omul bolnav” al Europei măcinat de Rusia
Putin (stânga) și Erdogan au devenit buni parteneri FOTO: Moscow Times

Războiul provocat de Vladimir Putin în Ucraina, acum un an de zile, a produs schimbări majore atât pe piețele financiare și energetice ale lumii, dar și în privința relațiilor geopolitice dintre țări. Astfel, s-a constatat că Recep Erdogan și Turcia s-au apropiat și mai mult de Rusia, amplificându-și schimburile comerciale, dar sunt prinși într-o capcană, ce pare fără ieșire, de către Putin.

Iar cutremurul catastrofal care a lovit Turcia la începutul lunii februarie 2023 a pus o presiune din ce în ce mai mare asupra președintelui turc Recep Erdogan înaintea alegerilor prezidențiale și parlamentare cheie, care vor avea loc pe 14 mai, potrivit Moscow Times.

Întrucât Erdogan este unul dintre puținii lideri mondiali aflați în contact frecvent cu Kremlinul și Kievul, bucurându-se de relații la fel de amicale cu ambele, rezultatul alegerilor Turciei are potențialul de a perturba relațiile din cadrul NATO, deoarece Erdogan continuă să blocheze aprobarea Turciei privind apartenența Suediei la alianță.

Fenomenul ținut secret de Putin. Drama rușilor de proporții biblice

Cu toate acestea, faptul că un președinte al Turciei a creat o relație atât de strânsă cu Moscova rămâne o anomalie. Rivalitatea istorică dintre Turcia și Rusia datează din secolele trecute ca imperii vecine, dar ca și în multe alte aspecte ale politicii externe mercuriale a Turciei, sub conducerea lui Erdogan, tradiția a fost răsturnată, iar instinctele președintelui turc au ghidat eforturile diplomatice ale Ankarei.

Nu a fost întotdeauna așa. Rusia abia s-a înregistrat pe radarul politic al lui Erdogan în primul deceniu al guvernării sale de acum 20 de ani. În dorința sa de recunoaștere ca lider al unei mari puteri globale, Erdogan părea inițial să-l privească cu dispreț pe Vladimir Putin.

Relațiile deja tensionate dintre cei doi bărbați au atins un nivel maxim în noiembrie 2015, când Turcia a doborât un avion de luptă rus, care intrase ilegal în spațiul său aerian. Moscova a răspuns incidentului cu sancțiuni, stopând fluxul de turiști ruși în Turcia, precum și importul de mărfuri turcești în Rusia.

Totul s-a schimbat pe 15 iulie 2016, când o tentativă de lovitură de stat împotriva guvernării din ce în ce mai autocratice a lui Erdogan a eșuat în cele din urmă. Putin a reacționat rapid la știri, oferindu-și imediat sprijinul președintelui turc, în contrast puternic cu reacția lentă a presupușilor aliați ai Turciei din SUA și UE.

Fascinat în mod clar de succesele recente ale lui Putin în politică externă – inclusiv anexarea Crimeei de Ucraina – și observând lipsa oricărei reacții semnificative la acapararea pământului din Occident, Erdogan a luat decizia nu numai să aibă încredere în Putin, ci și să-și pună ”căruța” la ”calul” lui Putin.

Scapă Erdogan de strânsoarea lui Putin?

Crezându-se a fi egalul președintelui rus, în ciuda faptului că majoritatea observatorilor îl văd drept partenerul junior al relației, Erdogan s-a trezit de atunci blocat în îmbrățișarea sufocantă a lui Putin.

În anul următor, după ce a fost respins de SUA în încercările sale de a obține sistemul de rachete Patriot, Erdogan a optat să cumpere în schimb sistemul rusesc de lansare a rachetelor S-400.

În loc să fie recunoscut ca un partener cheie al SUA, așa cum spera el, Erdogan a fost sancționat de Washington și, în loc să fie văzut drept egalul lui Putin, s-a trezit un instrument util în încercările Rusiei de a submina unitatea NATO.

După Ucraina, Putin are o altă țintă: Evaluarea experților creează îngrijorare în România

Însă, lucrurile s-ar putea debloca după vizita lui Anthony Blinken, Secretarul de Stat al SUA în Turcia, de săptămâna trecută. America a promis un ajutor financiar de 100 de milioane de dolari pentru a ajuta Turcia să se redreseze după cutremur.

Însă, Washingtonul îl presează pe Erdogan să deblocheze aderarea Suediei și Finlandei la NATO, lucru care se poate face la un nou summit, între părțile aflate în conflict, ce va avea loc la începutul lui martie.

Washingtonul este pregătit să îi ofere o nouă șansă lui Erdogan, să scape de îmbrățișarea strânsă a lui Putin, mai ales în perspectiva alegerilor din Turcia din 14 mai 2023, când președintele vrea un nou mandat.

Deja nevăzute cu drag la Washington, relațiile de prietenie ale lui Erdogan cu Putin fac și mai puțin probabil sprijinul SUA pentru viitoarea sa campanie de realegere. Fostul consilier pentru securitate națională John Bolton a scris recent în The Wall Street Journal că, cu Erdogan la cârmă, Turcia a fost din nou „omul bolnav al Europei”.

O țară NATO înfurie Statele Unite: Vrea să-și activeze o super armă trimisă de Putin VIDEO
O țară NATO înfurie Statele Unite: Vrea să-și activeze o super armă trimisă de Putin VIDEO
După invazia declanșată de Vladimir Putin în Ucraina, strategia geopolitică a statelor a cunoscut o dinamică continuă în funcție de interesele proprii ale fiecăruia. Acum, o țară...
Unde mai fug rușii, la 10.000 de km distanță: Lovitură pentru ei, SUA îi blochează într-o țară NATO
Unde mai fug rușii, la 10.000 de km distanță: Lovitură pentru ei, SUA îi blochează într-o țară NATO
După începerea războiului din Ucraina, în Rusia s-a produs un fenomen dezastruos: un adevărat exod al populației peste granițe. Analiștii au apreciat că aproximativ 1 milion de ruși au...
#Putin Erdogan, #Putin Erdogan relatii Rusia Turcia, #Rusia Turcia, #turcia rusia, #Turcia NATO, #Turcia Suedia , #Razboi Ucraina