Un fost ambasador american în Rusia anunță: Care este planul următor al lui Putin în privința lui Prigojin?

Marti, 04 Iulie 2023, ora 02:30
4835 citiri
Un fost ambasador american în Rusia anunță: Care este planul următor al lui Putin în privința lui Prigojin?
Putin nu a terminat cu Prigojin încă, crede un fost ambasador american în Rusia FOTO: Newsweek

Evgheni Prigojin, care a fost odată un aliat al lui Putin, s-a răzvrătit împotriva președintelui rus și a ministerului Apărării, după ce i-a criticat luni de zile cu privire la performanța militară slabă a Moscovei în războiul din Ucraina. Fostul ambasador al SUA în Rusia, Michael McFaul, a prezis că președintele rus Vladimir Putin „probabil că nu a terminat” încă planul legat de fondatorul și liderul Wagner Group.

Grupul Wagner a ajutat forțele ruse în operațiuni militare încă de la începutul războiului din Ucraina în februarie, dar Prigojin a fost recent deschis cu privire la eșecurile ministerului rus al Apărării, Newsweek.

El a încercat să conducă o revoltă a mercenarilor împotriva guvernului rus, avansând în interiorul Moscovei, dar aceste eforturi au fost încetinite la scurt timp după aceea, când trupele sale s-au întors în taberele lor de câmp după ce principalul aliat al lui Putin, președintele belarus Alexandru Lukașenko, a negociat pași de deescaladare.

Mașinăria de război a lui Putin rezistă: Șocul internațional care va fi fatal pentru președintele rus

McFaul a spus că, deși revolta s-a încheiat, iar forțele Wagner au ajuns să se întoarcă în taberele lor de câmp în loc să avanseze în interiorul Rusiei, confruntarea dintre Putin și Prigojin nu s-a încheiat.

„Deși conflictul dintre Putin și Prigojin a fost suspendat, el nu s-a încheiat. Având în vedere istoricul lui Putin de a căuta răzbunare împotriva presupușilor trădători, inclusiv a celor care trăiesc în exil în străinătate (asasinarea lui Serghei Litvinenko la Londra și tentativa de asasinare a lui Serghei Skripal în Salisbury, Marea Britanie și Aleksandr Poteyev din Miami), probabil că Putin nu a terminat încă cu Prigojin. Dacă Prigojin moare în mod misterios, asta va trimite un mesaj puternic altor potențiali creatori de puciuri", a spus fostul ambasador american.

McFaul a subliniat că Putin încă controlează Rusia și că regimul său nu se prăbușește, dar revolta i-a „slăbit” imaginea de „lider atotputernic”. Fostul ambasador al SUA a făcut o declarație similară weekendul trecut, spunând că Putin pur și simplu „a acceptat umilirea” în loc să zdrobească revolta Grupului Wagner.

Dezvăluiri ale Serviciilor Secrete: Conflict deschis între principalele două forțe de securitate ale Kremlinului

„În timp ce s-a dublat să-i eticheteze pe comandanții lui Wagner trădători, Putin i-a celebrat pe soldații Wagner drept patrioți și eroi. Într-un alt semn de slăbiciune, Putin i-a rugat pe acești soldați să se alăture lui și să-și abandoneze liderii”, a afrimat McFaul.

El a continuat: „Putin încerca să-i liniștească pe aceiași luptători care cu câteva zile mai devreme au organizat o revoltă împotriva armatei sale. Mesajele publice ale lui Putin au reflectat în mod ciudat la ceea ce Prigojin a încercat să facă cu forțele convenționale ruse în mesajele sale din zilele trecute – a despărțit generalii de soldați prin etichetarea comandanților drept infractori”.

Rebeliunea Grupului Wagner a scos la iveală unele slăbiciuni în cadrul conducerii militare a Rusiei și a Kremlinului, deoarece Putin a fost contestat direct de Prigojin, potrivit experților.

Cel mai puternic om al lui Putin: Cum vor fi anihilate Statele Unite și de ce Siberia este o țintă pentru Occident
Cel mai puternic om al lui Putin: Cum vor fi anihilate Statele Unite și de ce Siberia este o țintă pentru Occident
Nikolai Patrușev este al doilea cel mai puternic om de la Moscova, fiind practic mâna dreaptă a lui Putin. În prezent, șeful Consiliului de Securitate al Rusiei, Patrușev este un fost coleg...
Britanicii dezvăluie ce ascunde Putin: Numărul colosal al militarilor ruși trimiși la moarte și răniților din război
Britanicii dezvăluie ce ascunde Putin: Numărul colosal al militarilor ruși trimiși la moarte și răniților din război
Războiul sângeros provocat de Rusia în Ucraina, acum peste 790 de zile, continuă în ciuda faptului că armata Moscovei a pierdut foarte multe trupe pe front. Acum oficialitățile britanice au...
#Putin prigojin, #evgheni prigojin, #insurectie prigojin, #Putin razboi, #Putin razboi Ucraina, #grupul wagner, #Ucraina razboi , #Razboi Ucraina