Frica lui Putin atinge cote ridicate: În ce fel ”cumpără” loialitatea forțelor de securitate pentru a-și păstra puterea

Joi, 06 Iulie 2023, ora 00:27
4601 citiri
Frica lui Putin atinge cote ridicate: În ce fel ”cumpără” loialitatea forțelor de securitate pentru a-și păstra puterea
Putin i-a măsuri să-și păstreze puterea la Kremlin FOTO: Ukrainska Pravda

Analiștii trag concluzia că pentru a-și menține scaunul de la Kremlin după rebeliunea armată, Vladimir Putin le-a permis mercenarilor Wagner și lui Evgheni Prigojin, liderul lor, ”să meargă în Belarus” și i-a lăudat pe membrii trupelor de ordine ruse. În plus, pentru a-și păstra puterea, Putin încearcă să ”cumpere” loialitatea forțelor de securitate din Rusia.

Mai mult, pentru a-și demonstra „apropierea față de oameni” în timpul crizei, Putin a dat mâna cu admiratorii săi și chiar a sărutat pe frunte o tânără, pentru prima dată după câțiva ani, potrivit The New York Times.

Nu există nicio dovadă că cei implicați în rebeliune sau asociații lui Prigojin au fost arestați. Este un contrast marcant cu consecințele tentativei de lovitură de stat din 2016 din Turcia, când președintele Recep Tayyip Erdogan a golit închisorile țării sale pentru a face loc pentru peste 40.000 de deținuți.

Un psihiatru din Israel l-a evaluat pe Putin: Ce diagnostic rar are președintele rus

Speculațiile au apărut cu privire la soarta generalului Serghei Surovikin, un înalt oficial militar apropiat șefului mercenarului. În timp ce unele rapoarte spuneau că ar fi fost reținut sau arestat, câțiva observatori apropiați ai sistemului lui Putin au prezis că, dacă generalul ar fi fost reținut pentru audiere, el va fi eliberat în curând.

„Arestarea generalilor ar arunca armata în dezordine”, a dezvăluit o sursă care îl cunoaște pe Putin de zeci de ani și care a ales să rămână anonim, temându-se de consecințele cu care se poate confrunta discutând asemenea chestiuni sensibile.

„Aparenta precauție a fost încă un indiciu că domnul Putin, în ciuda furiei izbitoare pe care a manifestat-o față de ceea ce el a numit „trădarea” domnului Prigojin, caută o cutie de instrumente familiară pentru a-și menține puterea”.

Dar frica lui Putin a ieșit la iveală cu repeziciune prin măsurile pe care le-a luat. În principal, Putin crește salariile soldaților și membrilor forțelor de ordine. El a promis, de asemenea, că va oferi mai multe arme pentru unul dintre cei mai devotați lideri ai unuia dintre serviciile de securitate ruse – Viktor Zolotov, șeful Gărzii Naționale a Rusiei.

Putin a oferit un morcov, nu un băț

În același timp, finanțarea serviciilor militare și de securitate cu mai mulți bani și putere presupune anumite riscuri. Unii experți presupun că alte grupări din aceste structuri ar putea „fi tentate” să conducă o altă rebeliune, urmând exemplul lui Prigojin.

De asemenea, analiștii presupun că noul „accent” al lui Putin pe o loialitate sporită a forțelor de securitate poate afecta eficacitatea Rusiei pe câmpul de luptă: „Dacă păstrați principiul loialității ca fiind mai important decât eficacitatea, atunci nu vor exista riscuri ca au fost asociate cu revolta. Dar nu vor exista nicio speranță pentru o funcționare mai eficientă a sistemului.”

Un colonel britanic dezleagă secretul războiului dus de Rusia. Cine are mai mult timp acum: Putin sau Ucraina

De zeci de ani, spun oamenii care îl cunosc, Putin s-a concentrat remarcabil pe securitatea sa personală și pe prevenirea rivalilor să folosească puterile guvernului împotriva lui.

„Președintele acționează foarte rațional”, a spus Ekaterina Schulmann, politolog rus. „El este concentrat pe supraviețuirea lui personală și politică și este pregătit pentru orice pentru a realiza asta.”

Ea a remarcat că, pentru moment, în ciuda reputației necruțătoare a lui Putin, răspunsul lui la rebeliunea eșuată pare să fie doar un morcov, mai degrabă decât un băț - așa cum a demonstrat săptămâna trecută o ceremonie fastuoasă de la Kremlin în onoarea forțelor de securitate și un decret oficial al guvernului. acordarea unei măriri de 10,5% soldaților, ofițerilor de poliție și altor angajați ai agențiilor de securitate.

Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, şi-a lansat, sâmbătă, candidatura pentru un nou mandat la şefia administraţiei judeţene, susţinut de Forţa Dreptei Timiş, care face...
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
#Putin putere, #Putin Kremlin, #securitate rusia, #marirea salariilor, #Garda Nationala infiintata Rusia, #Putin prigojin , #Razboi Ucraina