Planurile secrete ale lui Putin dezvăluite: Cum vrea să subjuge Rusia trei țări vecine

Joi, 27 Aprilie 2023, ora 01:21
9183 citiri
Planurile secrete ale lui Putin dezvăluite: Cum vrea să subjuge Rusia trei țări vecine
Putin vrea să țină țările baltice sub influența Rusiei FOTO: Yahoo

În afara războiului din Ucraina declanșat în 2022, Putin nu renunță nici la țările vecine Rusiei, pe care vrea să le țină în frâu și ele să rămână în sfera sa de influență. Documente secrete de la Kremlin dezvăluite arată că președintele rus vrea să mențină țările baltice cât mai ”deconectate” de realitățile din NATO și UE.

Informațiile strategice scoase la iveală prezintă planurile secrete ale Rusiei prin care vrea să-și exercite influența asupra celor trei țări, Estonia, Letonia și Lituania, vecine cu Rusia, potrivit Yahoo News.

Fostele state anexate ale Uniunii Sovietice, toate trei sunt acum țări membre NATO și UE, cu guverne critice cu înverșunare la adresa politicii externe a Rusiei.

Invazia lui Putin a lovit cu forța unui cutremur o lume ascunsă: Fenomenul ce nu are legătură cu războiul

Printre altele, documentele arată intenția Moscovei de a zădărnici construirea bazelor militare NATO, de a slăbi guvernele democratice locale, de a extinde influența culturală și lingvistică a Rusiei și de a consolida organizațiile politice pro-Kremlin. Dar într-o temă curentă în documentele, care au fost redactate în 2021, invazia ulterioară a Ucrainei de către Rusia a subminat aproape fiecare aspect al planurilor.

„Estonia, aliații și partenerii noștri sunt conștienți de mult timp de interesul Rusiei de a folosi tactici hibride pentru a-și urmări obiectivele și pentru a încerca să-și afirme influența în alte țări”, a declarat prim-ministrul estonian Kaja Kallas. „Este jocul clasic al Rusiei – multe dintre tacticile lor sunt preluate direct de la KGB.

„Slujba noastră este să împărtășim în mod continuu cunoștințele noastre despre acțiunile Rusiei, să construim reziliență și să ne opunem încercărilor directe și indirecte de influență ale Rusiei. A trebuit să ne consolidăm apărarea pentru a face față oricărei amenințări, inclusiv amenințărilor hibride”, a spus oficialul din Estonia.

Cine dezaprobă regimul lui Putin în lume: Surprize la români, Europa de Est, Vest, SUA și Taiwan

La rândul său ”Letonia se confruntă cu dorința Rusiei de a-și consolida și extinde influența în țările vecine de la restabilirea independenței”, a declarat Krišjānis Kariņš, prim-ministrul leton. „Letonia menține o viziune realistă asupra politicii externe a Rusiei și a inițiativelor acesteia. La nivel internațional, Letonia pledează activ pentru și promovează izolarea Rusiei.”

Documentele au fost întocmite de Direcția pentru Cooperare Transfrontalieră a Administrației Prezidențiale Ruse, care a formulat planuri similare, dezvăluite anterior pentru anexarea progresivă a Belarusului și răsturnarea guvernului pro-occidental al Republicii Moldova.

În ciuda numelui său benign, Direcția pentru Cooperare Transfrontalieră este încadrată de ofițeri de informații ruși din cele trei servicii principale de spionaj, FSB, SVR și GRU, reprezentând, respectiv, agențiile interne, externe și militare. Agenda reală a directoratului este readucerea națiunilor în sfera de influență a Rusiei.

Cu populații între 1 milion și 3 milioane de locuitori, Estonia, Lituania și Letonia sunt toate țări mici, mai mici decât Rusia, dar situate strategic la marginea cea mai de est atât a NATO, cât și a UE.

Anexate de Moscova ca parte a unui acord dintre Adolf Hitler și Joseph Stalin, cele trei democrații acum liberale și-au restabilit independența când imperiul sovietic s-a prăbușit. Alianța lor cu Occidentul este o sursă de supărare profundă pentru regimul lui Vladimir Putin, mai ales că în interiorul granițelor lor trăiesc sute de mii de etnici ruși.

„Planurile Rusiei de a câștiga influență asupra Estoniei, Letoniei și Lituaniei îmi amintesc de ce aderarea lor la NATO a fost o idee atât de bună”, a declarat Dan Fried, fostul secretar de stat adjunct al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice.

Planurile Rusiei similare celor sovietice

Deși fiecare națiune baltică este distinctă, există aspecte comune în abordările propuse de Rusia pentru toate trei. În „sfera umanitară” declarată, promovarea culturii ruse și păstrarea educației în limba rusă sunt primordiale.

Estonia găzduiește aproximativ 300.000 de etnici ruși, aproximativ 24% din populație. Letonia are aproximativ 471.000, cam 25% din populația sa. Lituania, cea mai populată dintre țările baltice, cu 2,8 milioane de oameni, găzduiește și cea mai mică diasporă etnică rusă: 140.000, doar 5%.

Analiștii și oficialii serviciilor de informații susțin de mult timp că limba și cultura sunt parte integrantă a politicii „compatrioților” a Kremlinului, prin care Moscova își revendică rolul de patron al etnicilor ruși și al vorbitorilor de rusă din lume și pe care crede că are dreptul să-l apere prin mijloace militare.

Fenomenul care zguduie Europa: Clienții unei mari bănci au retras 69 de miliarde de dolari

Lobby-ul de interese al Kremlinului este adesea realizat prin interese economice și oameni de afaceri ale căror activități sunt legate de Rusia. Un alt scop explicit al documentelor ruse este de a preveni „înființarea bazelor militare NATO” în Letonia și Lituania. Instalațiile naționale aeriene și armate din țările baltice găzduiesc trupe și unități ale aliaților NATO în mod rotativ.

Următorul obiectiv din documentele secrete ale lui Putin este crearea condițiilor pentru „slăbirea influenței țărilor occidentale în sfera militar-politică, comercial-economică și umanitară” și „contracararea încercărilor forțelor politice estoniene anti-ruse de a falsifica istoria” în aceste trei țări baltice.

În ansamblu, planurile Kremlinului referitoare la Țările Baltice reflectă tactici sovietice testate în timp, a declarat Marius Laurinavičius, un expert lituanian în afaceri internaționale. „Aceasta este vechea metodă KGB: „Ar trebui să ne slăbim dușmanii. Și cel mai bun mod de a-i slăbi este din interior, nu din exterior.’ La ce se pricep ei este să împartă societățile, să creeze probleme și să creeze conflicte.”

Britanicii dezvăluie ce ascunde Putin: Numărul colosal al militarilor ruși trimiși la moarte și răniților din război
Britanicii dezvăluie ce ascunde Putin: Numărul colosal al militarilor ruși trimiși la moarte și răniților din război
Războiul sângeros provocat de Rusia în Ucraina, acum peste 790 de zile, continuă în ciuda faptului că armata Moscovei a pierdut foarte multe trupe pe front. Acum oficialitățile britanice au...
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
După multe aparențe, stăpânirea președintelui rus Vladimir Putin asupra puterii este mai puternică ca niciodată. Țara a revenit de la înfrângerile militare timpurii din Ucraina și de la...
#Putin razboi, #Rusia tari baltice, #Rusia tari baltice NATO, #tari baltice amenintare Rusia, #Estonia, #Letonia, #Lituania , #Razboi Ucraina