Efecte ale condamnarii lui Mazare: Terenul pe care este Palatul Regal din Mamaia reintra in proprietatea orasului Constanta

Vineri, 18 Mai 2018, ora 08:21
32053 citiri
Efecte ale condamnarii lui Mazare: Terenul pe care este Palatul Regal din Mamaia reintra in proprietatea orasului Constanta

Terenul de 11 hectare pe care este construit Palatul Regal din Mamaia, unul dintre locurile preferate de odihna ale reginei Maria, urmeaza sa reintre in proprietatea orasului Constanta, liber de orice sarcini.

Decizia apartine Tribunalului Constanta si a fost data in dosarul in care fostul edil al orasului, Radu Mazare, a fost condamndat la 6 ani si 6 luni de inchisoare. Sentinta nu este definitiva. Potrivit judecatorilor care au constatat vinovatia fostului edil, terenul a fost vandut de Primaria Constanta la un pret subevaluat.

"Desfiinteaza contractele de vanzare-cumparare nr. 3816/12 octombrie 2004, 435/28 februarie 2007 si 1297/31 mai 2007, autentificate la BNP Asociati Mariana Iosif si Patrascu Ion Gabriel, si dispune restabilirea situatiei anterioare incheierii acestora, in sensul predarii terenurilor libere de orice sarcini catre Unitatea Administrativ Teritoriala Municipiul Constanta si restituirii pretului vanzarii", este o parte din sentinta Tribunalului Constanta din acest caz.

Detalii despre sentinta: Fugit in Madagascar, Radu Mazare a fost condamnat la 6 ani si 6 luni de inchisoare

Terenuri la preturi subevaluate

Prin contractul de vanzare-cumparare 3816/12 octombrie 2004, Primaria Constanta, reprezentata de Radu Mazare, a transmis firmei Light System SRL un teren situat in statiunea Mamaia, in suprafata de 15.465,91 m.p., aferent activului Club Castel in schimbul unui pret de 23,56 euro/mp, valoarea totala fiind de 364.376,84 de euro.

Prin contractul de vanzare-cumparare 435/28 februarie 2007, Primaria Constanta, reprezentata de Radu Mazare, a vandut un teren in suprafata de 11.890 mp in zona Cazino Sud Mamaia - zona centrala a statiunii, catre firma Mehmetoglu. Pretul imobilului a fost stabilit la 200 euro/mp, valoarea totala fiind de 2.378.000 de euro.

Prin contractul de vanzare-cumparare 3816/12 octombrie 2004, Regia Autonoma Exploatarea Domeniului Public si Privat (RAEDPP) Constanta a vandut catre firma Mehmetoglu un teren de 502,81 mp in statiunea Mamaia. Pretul total al imobilului a fost de 126.250 de euro, un metru patrat de teren fiind asadar tranzactionat cu suma de 251,08 euro.

Ce se intampla cu Palatul Regal

Daca viitorul terenului este lamurit, in cazul Palatului Regal din Mamaia situatia este mai complicata. Acesta a fost vandut in 2003 de Mamaia SA catre firma Light System SRL. Practic, era vorba de mai multe imobile, denumite Club Castel, compus din Restaurantul Castel, Discoteca Castel, Piscina Castel si Statia Tehnica Castel din statiunea Mamaia.

Pretul vanzarii: 7.093.096.000 de lei vechi fara TVA, echivalentul a 188.145,78 de euro, la cursul de schimb de atunci.

Ancheta, clasata

Procurorii DNA au constatat ca Palatul a fost clasificat ca monument istoric inca din anul 1992. Mamaia SA, ca persoana juridica de drept privat, avea obligatia de a comunica, in prealabil, Directiei Judetene pentru Cultura, intentia de a vinde monumentul istoric, dar nu a facut acest lucru.

In termeni juridici se cheama dreptul de preemtiune. Atunci cand Light System a cumparat Palatul Regal, se obliga ca destinatia terenului sa fie: "spatiu verde, bazin, complex, parcare, loc de joaca".

Procurorii au explicat ca cel care nu a comunicat acest lucru la Directia Judeteana de Cultura a fost Lucian Victor Dan, fostul director general al SC Mamaia SA. Totusi, ancheta pentru infractiunea de abuz in serviciu a fost clasata, deoarece faptele pentru care acesta a fost cercetat s-au prescris.

Procurorii DNA au cerut in instanta, in faza de Camera Preliminara a procesului, anularea contractului dintre Light System SRL si Mamaia SA, dar magistratii au respins solicitarea. Surse judiciare au explicat ca in aceasta situatie, pentru ca statul sa redevina proprietar al cladirii, Ministerul Culturii ar trebui sa ceara in instanta anularea contractului, in baza dreptului de preemtiune al statului.

Paravanele din firma

Potrivit DNA, Light System SRL ii avea ca asociati pe Marius Constantin Codruta si off-shore-ul cipriot Radoway Limited (folosit de Sorin Ovidiu Vintu, in anii trecuti, pentru a controla Realitatea TV).

Administrator este Teodor Cezar Camentu. Codruta a declarat la DNA ca la rugamintea unui var de-al sau, Lucov Stefan Bogdan, a preluat partile sociale ale unor firme, Anfrance si Olimp Comex. In 2007, Codruta a cedat partile sociale catre mai multe societati off -shore, printre care Radoway Limited si, totodata, a preluat si partile sociale ale Light System SRL. El a declarat ca nu cunoaste nimic despre achizitionarea Clubului Castel si ca nu stie cu ce se ocupa firma.

Camentu a declarat ca, in 2006, a fost abordat de catre Bogdan Stefan Lucov si Ionel Popa, care i-au propus sa devina administrator la Light System SRL. El a acceptat propunerea, urmand sa se ocupe de ingrijirea si igienizarea Clubului Castel, lucru care s-a si intamplat, fara a se implica in activitatea firmei.

Piscina si cluburi de lux

De la momentul vanzarii si pana in ultimii ani, in incinta Palatului Regal si pe terenul aferent au functionat mai multe cluburi de lux, restaurante si alte unitati de alimentatie publica, precum si o piscina la care accesul se facea contra cost.

De exemplu, in 2005, intreg imobilul a fost inchiriat cu 100.000 de euro/an. Dupa anul 2014, imobilul a fost lasat in paragina.

Citeste si:
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
După ce în ultimii doi ani președintele Klaus Iohannis a lansat atacuri din ce în ce mai acide la adresa PSD, iar anul trecut spunea despre partidul condus de Marcel Ciolacu că este...
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglări de conturi la vârful PSD Iași. Preşedintele Maricel Popa îl acuză pe Vasile Cîtea că l-ar fi strâns de gât, obţinând schimbarea acestuia din funcţia de secretar general al...
Sursa: Ziare.com