Oficial din Palestina acuză Israelul că folosește foametea ca armă de război în Fâșia Gaza

Marti, 12 Decembrie 2023, ora 19:29
1563 citiri
Oficial din Palestina acuză Israelul că folosește foametea ca armă de război în Fâșia Gaza
Gaza după bombardamente FOTO Nexta/X

Ministrul de Externe palestinian a acuzat marţi Israelul că foloseşte foametea ca armă de război împotriva a circa un milion de oameni din Gaza şi a condamnat "eşecul internaţional" de a face respectate drepturile palestinienilor, în cadrul unei reuniuni a ONU desfăşurate la Geneva, relatează Reuters.

Potrivit Programului Alimentar Mondial al Naţiunilor Unite, jumătate din populaţia de 2,3 milioane de oameni a Fâşiei Gaza este afectată de foamete, în condiţiile în care extinderea asaltului militar israelian în partea sud a teritoriului, în răspuns la atacul sângeros militanţilor Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, i-a privat pe locuitori de acces la alimente, medicamente şi combustibil.

Israelul a afirmat că permite trecerea ajutoarelor pe la punctul de trecere de la Rafah şi a semnalat că un alt punct, Kerem Shalom, ar putea fi redeschis în curând pentru a contribui la livrarea asistenţei, menţionează Reuters.

"În timp ce vorbim, cel puţin 1 milion de palestinieni din Fâşia Gaza, dintre care jumătate sunt copii, mor de foame, nu din cauza unui dezastru natural sau a lipsei generoasei asistenţe care aşteaptă la graniţă", a declarat şeful diplomaţiei palestiniene, Riyad al-Maliki, în cadrul unui eveniment consacrat împlinirii a 75 de ani de la Declaraţia universală a drepturilor omului.

"Nu, mor de foame din cauză că Israelul foloseşte în mod deliberat foametea ca armă de război împotriva poporului pe care l-a ocupat", a adăugat ministrul palestinian.

"În loc să insistăm pe respectarea dreptului fundamental al poporului palestinian la a mânca şi a bea apă, trăim această realitate distopică în care palestinienii sunt excluşi de la drepturi de bază, cele mai elementare drepturi acordate tuturor fiinţelor umane", a mai denunţat acesta, invocând un "flagrant eşec internaţional" de a-i proteja pe palestinieni.

Israelul afirmă că i-a instruit pe locuitori să se deplaseze în zone despre care spune că sunt mai sigure, între măsurile pe care le ia pentru a-i proteja pe civili în paralel cu eforturile de a-i elimina pe militanţii Hamas, care în timpul atacului din 7 octombrie au ucis 1.200 de oameni, majoritatea civili, şi au luat 240 ostatici.

Ambasadoarea israeliană pe lângă ONU Meirav Eilon Shahar nu a răspuns în mod specific la acuzaţia de înfometare, în discursul rostit la aceeaşi reuniune.

Ea a criticat în schimb ulterior, într-o întâlnire cu reporteri alături de mama unui ostatic americano-israelian, Hersh Goldberg Polin, faptul că discursul lui Maliki nu a conţinut nicio referire la Hamas şi atacurile sângeroase ale acesteia împotriva Israelului.

"Nimic despre 7 octombrie, nimic despre atrocităţile care au fost comise de Hamas", a subliniat ambasadoarea.

Represaliile israeliene s-au soldat pe de altă parte cu moartea a cel puţin 18.205 oameni şi rănirea a aproape 50.000, potrivit Ministerului sănătăţii din Gaza, care mai notează că acest bilanţ nu cuprinde câteva mii de morţi rămaşi sub dărâmături sau la care ambulanţele nu au putut ajunge.

Condiția Hamas pentru a lăsa armele jos. Manevră de PR sau gruparea militară islamistă s-a mai domolit. „Încearcă să arate că ei sunt băieții buni”
Condiția Hamas pentru a lăsa armele jos. Manevră de PR sau gruparea militară islamistă s-a mai domolit. „Încearcă să arate că ei sunt băieții buni”
Oficiali Hamas afirmă că gruparea este dispusă să se dezarmeze dacă va fi creat un stat palestinian Unii oficiali Hamas dau de înâeles că gruparea militantă ar putea renunța la lupta...
Armata Israelului anunță că debarcaderul construit pentru a primi ajutoare umanitare va fi funcțional la începutul lui mai
Armata Israelului anunță că debarcaderul construit pentru a primi ajutoare umanitare va fi funcțional la începutul lui mai
Armata israeliană şi-a exprimat sâmbătă speranţa că speră că debarcaderul construit pentru a facilita livrarea de ajutor umanitar către Fâşia Gaza, asediată şi bombardată de Israel,...
#razboi Gaza, #acuzatii, #Palestina, #Israel, #foamete, #Fasia Gaza , #Razboi Gaza