Cine sunt cei trei bărbați care țin Levantul ostatic. Doi dintre ei ”vor să supraviețuiască”

Miercuri, 14 Februarie 2024, ora 23:44
5512 citiri
Cine sunt cei trei bărbați care țin Levantul ostatic. Doi dintre ei ”vor să supraviețuiască”
Războiul din Gaza pare de neoprit/ FOTO: X

Dacă armele vor fi reduse la tăcere, aceasta va însemna ieșirea lui Benjamin Netanyahu, Mahmoud Abbas și Yahya Sinwar din scena politică, potrivit Politico.eu.

Eseistul și istoricul scoțian din secolul al XIX-lea Thomas Carlyle credea că "Istoria lumii nu este decât biografia marilor oameni". Dar nu întotdeauna marii oameni sunt cei care pot schimba evenimentele. Iar viitorul Levantului se află în prezent în mâinile a trei astfel de oameni, toți aparent hotărâți să supraviețuiască din punct de vedere politic.

În prezent, cursul viitor al evenimentelor din Orientul Mijlociu depinde în mare măsură de prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, de președintele Autorității Palestiniene (AP) Mahmoud Abbas și de liderul Hamas din Gaza, Yahya Sinwar. Dar pentru ca pacea să aibă o șansă, toți trei vor trebui să recunoască faptul că nu pot face parte din acest viitor - dacă armele vor tăcea, timpul lor a expirat.

Aproape o duzină de țări sunt acum prinse în luptele declanșate de atacurile grave ale Hamas asupra sudului Israelului la 7 octombrie, iar conflictul se extinde în întreaga regiune. Dar, în timp ce SUA și Arabia Saudită au condus eforturi diplomatice intense pentru a găsi o cale de ieșire din criză, spre frustrarea lor evidentă - precum și de teama Casei Albe că războiul din Gaza l-ar putea costa pe președintele Joe Biden la următoarele alegeri - eforturile lor continuă să fie blocate. Profund suspicios față de Netanyahu, Biden l-ar fi numit pe premierul israelian un "tip nenorocit" în conversații private.

Dar planul de pace comun SUA-Arabia Saudită este unul progresiv, cu etape discrete, dar care se suprapun, care necesită acceptarea tuturor celor trei lideri.

Planul cuprinde o încetare a focului, eliberarea celor peste 100 de prizonieri israelieni încă ținuți de Hamas în Gaza și necesită angajamentul serios al Israelului pentru o soluție cu două state, cu garanția fermă a înființării unui stat palestinian independent - recompensa pentru care va fi un acord de „normalizare” între Israel și Arabia Saudită. O altă etapă a acordului necesită, de asemenea, reformarea AP coruptă și incompetentă, permițând astfel Cisiordaniei să fie guvernată în mod corespunzător și responsabil și ca AP să preia controlul civil asupra Gazei.

Ce ar putea merge prost?

Coregrafia va trebui să fie meticuloasă, desigur, și va fi nevoie ca Netanyahu, Abbas și Sinwar să joace roluri constructive, chiar dacă au puține stimulente pentru a face acest lucru și multe de pierdut - inclusiv, în cazul lui Sinwar, poate chiar și viața sa. Toți cei trei bărbați sunt personajele cheie în încercarea de a obține pacea - personajele dramatice cheie care distorsionează intriga scrisă de autorii de la Washington și Riad.

"Bibi și Sinwar sunt amândoi în buncărele lor - amândoi vor să supraviețuiască", a remarcat fostul ofițer de informații al Mossad, David Meidan. "Netanyahu vrea să rămână la putere, dar dacă renunță la scepticismul său de lungă durată față de o soluție cu două state sau dacă semnează ceva mai mult decât o scurtă încetare a focului, guvernul său de coaliție se va destrăma."

"Sinwar încearcă să-și dea seama cum să rămână în viață"

Între timp, "Sinwar încearcă să-și dea seama cum să rămână în viață", a declarat Meidan pentru POLITICO. Și prin asta el vrea să spună că prezența ostaticilor reține Forțele de Apărare ale Israelului în timp ce încearcă să-l localizeze și să-l ucidă pe liderul Hamas. (În prezent, se crede că Sinwar este ascuns într-unul dintre tunelurile Hamas din Khan Yunis).

Fostul șef al serviciilor secrete israeliene Yaakov Peri este de acord. Fără un acord care să îi garanteze viața sau un acord privind exilul său - la fel cum a reușit liderul Organizației pentru Eliberarea Palestinei, Yasser Arafat, în 1982 - există puține motive pentru ca Sinwar să accepte ceva, a declarat Peri pentru POLITICO. Și chiar și atunci, el ar putea refuza exilul.

"Sinwar vrea să rămână conducător al Gaza. Iar acum îi ține aproape pe ostaticii rămași, deoarece înțelege că nu îl vom bombarda din cauza ostaticilor", a spus el. "Renunțarea la ostatici ar însemna să-și semneze propriul mandat de condamnare la moarte. În acest sens, Bibi și Sinwar se aseamănă - amândoi se îngrijesc de ei înșiși", a adăugat Peri.

Netanyahu vrea să rămână la putere nu să ajungă după gratii

Dar pentru Netanyahu, există un stimulent suplimentar pentru a se agăța de putere și pentru a-și prelungi guvernul de coaliție, considerat în general ca fiind cel mai de dreapta din istoria de 75 de ani a Israelului. Procesul îndelungat al prim-ministrului israelian pentru mai multe acuzații de fraudă, mită și abuz de încredere va fi reluat după o pauză cauzată de războiul din Gaza. Dacă va fi găsit vinovat, Netanyahu încă mai speră să obțină un "bilet de ieșire din închisoare", pentru care ar putea avea nevoie de majoritatea sa de 64 de locuri în Knesset, care are 120 de membri.

Cum rămâne cu Abbas, octogenarul lider al AP?

Potrivit politologului Khalil Shikaki, director al Centrului palestinian pentru cercetare politică și sondaje, "Abbas vrea să supraviețuiască și se află în această situație de foarte mult timp. De la prăbușirea negocierilor cu Ehud Olmert în 2008 și războiul din Gaza din 2014, el a fost practic în modul de supraviețuire".

Stând în biroul său situat în apropierea sediului administrativ principal al Consiliului Legislativ Palestinian (CLP) din Al-Bireh, Shikaki a declarat pentru POLITICO că el crede că "Abbas este paralizat și nu își asumă niciun risc - chiar și cele mai simple, cum ar fi desfășurarea poliției sale pentru a proteja comunitățile aflate sub controlul Autorității Palestiniene de coloniștii israelieni. Este responsabilitatea sa să le protejeze. Cu toate acestea, el nu a trimis niciun polițist. De ce? Pentru că nu vrea să zguduie barca sau să tulbure status quo-ul."

PLC nu a mai funcționat de la preluarea Gaza de către Hamas în 2007, când Abbas a declarat starea de urgență în Cisiordania, iar de atunci a condus prin decret prezidențial - a cărui legalitate a fost pusă sub semnul întrebării.

Cheia e la președintele Joe Biden

Shikaki a lăudat, de asemenea, concepția generală a planului americano-saudit. "Dacă există o viziune care leagă toate chestiunile, de la încetarea focului la guvernarea de a doua zi a Gaza, la rezolvarea conflictului israeliano-palestinian, la normalizarea cu saudiții - dacă aveți un singur pachet care are toate aceste componente, aveți șanse să câștigați publicul israelian și palestinian", a spus el. "Nu va fi ușor. Dar de aici trebuie să începeți să influențați luarea deciziilor celor trei lideri".

Dar o reorganizare, a susținut Shikaki, ar necesita ca Abbas să renunțe la cea mai mare parte a puterii sale. Abbas ar trebui să numească un guvern format din tehnocrați, profesioniști, academicieni și lideri de afaceri, toți conduși de un prim-ministru puternic care să accepte să facă treabă temporar, timp de aproximativ un an, stabilizând condițiile din Gaza, împiedicând explozia Cisiordaniei și pregătind alegerile.

Dar ar face Abbas acest lucru? "Există un alt om pe care nu l-ați menționat", a spus Shikaki, citat de Politico.eu. "El nu îl va putea ajuta pe Abbas sau pe toți să supraviețuiască, dar le poate oferi o cale de ieșire din acest conflict - acesta este Biden".

Iar Peri a reluat ideea: "Cunoscându-l destul de bine pe Bibi, el nu o va face de bună voie. Va trebui să fie împins", a spus el.

Fosta președintă a Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, îi cere premierului Netanyahu să demisioneze: ”E un obstacol în calea păcii”
Fosta președintă a Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, îi cere premierului Netanyahu să demisioneze: ”E un obstacol în calea păcii”
Fosta președinte a Camerei Reprezentanților a Congresului SUA, democrata Nancy Pelosi, a condamnat abordarea premierului israelian Benjamin Netanyahu față de războiul din Gaza și a spus că...
Condiția Hamas pentru a lăsa armele jos. Manevră de PR sau gruparea militară islamistă s-a mai domolit. „Încearcă să arate că ei sunt băieții buni”
Condiția Hamas pentru a lăsa armele jos. Manevră de PR sau gruparea militară islamistă s-a mai domolit. „Încearcă să arate că ei sunt băieții buni”
Oficiali Hamas afirmă că gruparea este dispusă să se dezarmeze dacă va fi creat un stat palestinian Unii oficiali Hamas dau de înâeles că gruparea militantă ar putea renunța la lupta...
#razboi Gaza, #Hamas, #Israel, #Benjamin Netanyahu, #Mahmoud Abbas, #Yahya Sinwar , #Razboi Gaza