Căile ferate rusești asaltate de cereri de transport a unor mărfuri din Asia către Europa, de la începutul crizei Mării Roșii

Luni, 11 Martie 2024, ora 00:55
2300 citiri
Căile ferate rusești asaltate de cereri de transport a unor mărfuri din Asia către Europa, de la începutul crizei Mării Roșii

Potrivit companiilor de logistică și operatorilor feroviari, cererea de transport de mărfuri din Asia către Europa pe calea ferată prin Rusia a crescut brusc de la începutul crizei din Marea Roșie, ceea ce contribuie la creșterea finanțelor monopolului feroviar de stat al Federația Rusă, scrie Financial Times.

DHL din Germania a raportat că cererile de marfă pe coridorul feroviar rusesc au crescut cu aproximativ 40% de când navele container au început să opereze pe rute mai lungi în decembrie anul trecut. RailGate Europe a declarat că cererea a crescut cu 25-35%, iar Rail Bridge Cargo din Țările de Jos a declarat că transportul feroviar de marfă prin Rusia a crescut cu 31% anul acesta, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Companiile de logistică au aruncat o nouă privire asupra rutelor prin Federația Rusă după decizia majorității marilor rețele de transport maritim de containere de a redirecționa rutele din Asia către Europa, care trec de obicei prin Canalul Suez, prin Capul Bunei Speranța. Decizia a venit după ce rebelii houthi yemeniți susținuți de Iran au lansat atacuri asupra navelor comerciale în Marea Roșie.

Aceste incidente au crescut timpul de livrare a mărfurilor între China și Europa de Nord cu 7-10 zile, până la 50-55 de zile. DHL a spus că timpul de livrare pe calea ferată prin Rusia între Chengdu, China și Duisburg, Germania este de 25 până la 30 de zile.

"De la începutul războiului din Gaza, numărul solicitărilor a crescut cu aproximativ 40 la sută. Numărul copleşitor trece prin Rusia", a spus DHL despre solicitările clienţilor pentru transportul feroviar.

Cu toate acestea, compania a subliniat că nu transportă mărfuri originare sau care se îndreaptă spre Rusia, în conformitate cu restricțiile occidentale la export împotriva Moscovei.

„Efectuăm controale stricte la export în conformitate cu sancțiunile actuale”, asigură DHL.

Căile Ferate Ruse mențin aproape un monopol asupra traficului feroviar în vasta rețea feroviară a Rusiei

Companiile de logistică, inclusiv Kuehne & Nagel din Elveția și Maersk din Danemarca, au declarat că vor evita să folosească rutele feroviare prin Rusia după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022. Traficul lunar pe această rută a scăzut de la izbucnirea războiului la scară largă și este încă mai mic decât volumul transportat de o singură navă mare de containere modernă.

Compania „Rossiskie jeleznie doroghi” (RZD), care deține rețeaua feroviară extinsă a Rusiei și operează majoritatea trenurilor, este deținută de statul rus. Guvernul Marii Britanii l-a numit pe directorul general al companiei, Oleg Belojorov, „apripiat al lui Vladimir Putin”, atunci când i-a impus sancțiuni în aprilie 2022.

Sancțiunile UE prevăd o interdicție aproape completă a transportului rutier de mărfuri către și dinspre Rusia și Belarus. Există, de asemenea, restricții privind accesul Căilor Ferate Ruse la unele servicii financiare. Cu toate acestea, nu există nicio interdicție privind circulația mărfurilor pe calea ferată în întreaga țară.

Datele Alianței Feroviare Eurasiatice, o companie rusă care organizează transportul de mărfuri pe căile ferate folosind calea ferată rusească, arată că transportul de containere feroviare din China în Polonia a totalizat 14.532 de vagoane în ianuarie.

Deși această cifră a fost cu 36% mai mare decât în ​​ianuarie 2023, nu ar umple una dintre cele mai mari nave portacontainere de astăzi, care transportă 24.000 de containere fiecare.

Michael Aldwell, șeful departamentului de logistică maritimă la Kuehne & Nagel, a remarcat că, în condițiile actuale, există o „cerere mai mare” pentru transportul de mărfuri din Asia către Europa pe calea ferată.

„Marfa de mare valoare a fost întotdeauna populară [pe această rută]”, a spus Aldwell.

Majoritatea mărfurilor din Asia către Europa sunt transportate pe calea ferată de-a lungul „culoarului de vest”, prin Kazahstan până în Rusia și mai departe în Belarus. Unele mărfuri trec prin „Coridorul de Nord”, trecând granița direct din China în Rusia, la estul Mongoliei.

Unele companii de logistică oferă o „rută de sud” care ocolește Rusia și trece prin Kazahstan, Azerbaidjan și Turcia. Dar această rută, care implică un feribot peste Marea Caspică, durează mai mult decât un transport de containere între China și Europa. Este viabil în principal pentru mărfuri care merg către și dinspre țări din Asia Centrală, cum ar fi Uzbekistan.

În septembrie, Maersk a început să ofere clienților opțiunea de a expedia mărfuri pe mare către portul georgian Poti și apoi către Asia Centrală pe ruta de sud.

Compania RailGate Europe a declarat că nu are afaceri cu Căile Ferate Ruse. În schimb, ea a rezervat transport prin operatori precum Deutsche Bahn din Germania.

Deutsche Bahn a confirmat însă că în prezent acționează doar ca „agent de călătorie” pentru mărfurile care trec prin Rusia. Căile Ferate Ruse mențin aproape un monopol asupra traficului feroviar în vasta rețea feroviară a Rusiei. Aceasta înseamnă că compania de stat rusă va primi bani atât pentru transportul mărfurilor prin Federația Rusă, cât și pentru accesul la rețeaua sa.

În ultimele luni, rebelii houthii au efectuat în mod constant lovituri cu drone și au lansat rachete asupra navelor de marfă din Marea Roșie. În acest fel, ei încearcă să facă presiuni asupra Israelului pentru a-l forța să oprească războiul împotriva militanților Hamas din Fâșia Gaza. Recent, o navă s-a scufundat pentru prima dată în urma unui atac al rebelilor . Două persoane au fost ucise, de asemenea, în urma atacului houthi asupra unei nave din Golful Aden .

Condiția Hamas pentru a lăsa armele jos. Manevră de PR sau gruparea militară islamistă s-a mai domolit. „Încearcă să arate că ei sunt băieții buni”
Condiția Hamas pentru a lăsa armele jos. Manevră de PR sau gruparea militară islamistă s-a mai domolit. „Încearcă să arate că ei sunt băieții buni”
Oficiali Hamas afirmă că gruparea este dispusă să se dezarmeze dacă va fi creat un stat palestinian Unii oficiali Hamas dau de înâeles că gruparea militantă ar putea renunța la lupta...
Egiptul, îngrijorat de consecințele iminentei operațiuni israeliene în Rafah. ”Respingem migrarea forţată a palestinienilor de pe pământurile lor”
Egiptul, îngrijorat de consecințele iminentei operațiuni israeliene în Rafah. ”Respingem migrarea forţată a palestinienilor de pe pământurile lor”
Preşedintele egiptean Abdel-Fattah al-Sissi a reiterat joi, 25 aprilie, poziţia fermă a ţării sale împotriva strămutării palestinienilor din Fâşia Gaza vecină, în timp ce operaţiunea...
#razboi Gaza, #Hamas, #Israel, #houti, #Marea Rosie, #transport, #caile ferate ruse , #Razboi Gaza