Palestinienii plâng pe ruinele orașului Gaza: „Tot ce a fost frumos a fost distrus”

Marti, 06 Februarie 2024, ora 23:00
3496 citiri
Palestinienii plâng pe ruinele orașului Gaza: „Tot ce a fost frumos a fost distrus”
Sute de clădiri de patrimoniu din Gaza, distruse FOTO: / captură CNN

Peste 200 de clădiri de importanță culturală și istorică au fost reduse la moloz în Gaza, inclusiv moschei, cimitire și muzee.

Cu zidurile prăbușite și minaretul tăiat, moscheea Omari din Gaza a rămas în picioare, dar a fost mult diminuată. În jurul ei, orașul vechi istoric este, de asemenea, moloz. Moscheea din secolul al VII-lea, cunoscută și sub numele de Marea Moschee din Gaza, a fost cea mai faimoasă din oraș, iar împrejurimile sale un punct central al istoriei și culturii enclavei palestiniene, însă pagubele produse patrimoniului său în cele peste 100 de zile de bombardamente israeliene se extind în tot orașul.

Pentru puținii palestinieni care au rămas și pentru numărul mult mai mare de palestinieni strămutați și care speră să se întoarcă, cultura și istoria au fost reduse la amintiri.

"Orașul este unul fantomă, oamenii umblă cu fețele palide și obosiți după ce au trecut prin acest război. Dacă te plimbi în orașul vechi te vei simți dezgustat și întristat de cantitatea de distrugere a siturilor culturale și religioase", a declarat Bader Alzaharna, care locuiește în orașul Gaza, în ciuda intensității operațiunii terestre a Israelului în zonă.

UNESCO, agenția ONU responsabilă cu protejarea culturii, spune că a verificat daunele provocate la cel puțin 22 de situri, inclusiv moschei, biserici, case istorice, universități, arhive și la situl arheologic Anthedon Harbour, primul port maritim cunoscut din Gaza.

Agenția a spus că a primit rapoarte privind daune și la alte obiective, dar nu a putut să le verifice prin mijloacele disponibile, în principal imagini prin satelit, din cauza conflictului.

UNESCO este profund îngrijorată de deteriorarea siturilor culturale și istorice din Gaza

Un raport recent al Ministerului palestinian al Culturii privind daunele provocate de Israel asupra patrimoniului palestinian arată că bombardamentele israeliene asupra Gaza au distrus 207 clădiri cu semnificație culturală sau istorică, inclusiv 144 din orașul vechi și 25 de situri religioase.

Printre pagubele produse se numără și un cimitir roman antic și cimitirul de război al Commonwealth-ului, unde sunt îngropați peste 3.000 de soldați britanici și din Commonwealth, care au murit în bătăliile din timpul primului și celui de-al doilea război mondial.

UNESCO a avertizat că mai multe situri riscă să fie avariate, inclusiv una dintre cele mai vechi mănăstiri creștine din regiune, complexul Sfântul Hilarion, despre care a spus că nu a fost încă avariată, dar se află într-o zonă de lupte intense.

"UNESCO este profund îngrijorată de deteriorarea siturilor culturale și istorice din Gaza. În timp ce urgențele umanitare reprezintă o prioritate legitimă, trebuie asigurată, de asemenea, protecția patrimoniului cultural în toate formele sale - precum și protecția infrastructurilor educaționale și a jurnaliștilor - în conformitate cu dreptul internațional, care stipulează că bunurile culturale sunt infrastructuri civile", a declarat agenția.

Isber Sabrine, șeful ONG-ului Heritage for Peace, a declarat că daunele aduse patrimoniului din Gaza vor fi de durată și vor merge mult dincolo de clădirile fizice. Potrivit acestuia, distrugerea obiectivelor religioase va afecta viața socială atât a musulmanilor, cât și a creștinilor și va dura mult timp pentru reabilitare.

"Distrugerea patrimoniului din Gaza înseamnă, de asemenea, distrugerea tradițiilor, distrugerea obiceiurilor și a culturii lor", a spus Sabrine.

"Este o distrugere uriașă a patrimoniului pentru a-i deconecta în mod intenționat pe locuitorii din Gaza de pământul lor. Este important să se păstreze și să se restaureze. Când războiul se va opri, va fi nevoie să se evalueze ceea ce este distrus", spune aceasta.

Șeful serviciilor de informații militare israeliene și-a dat demisia: ”Mă gândesc mereu la acea zi neagră”
Șeful serviciilor de informații militare israeliene și-a dat demisia: ”Mă gândesc mereu la acea zi neagră”
Șeful serviciului de informații militare israelien, generalul-maior Aharon Haliva, a demisionat după ce și-a asumat responsabilitatea pentru eșecurile care au permis Hamas să lanseze atacul...
Hamasul „studiază” o contrapropunere israeliană de armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza
Hamasul „studiază” o contrapropunere israeliană de armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas anunţă sâmbătă, 27 aprilie, că ”studiază” o contrapropunere israeliană în vederea unui armistiţiu în Războiul din Fâşia Gaza şi unei...
#razboi Gaza, #Israel Hamas, #cladiri, #distrugeri , #Razboi Gaza