Hamas trebuie să controleze Rafah, poarta de intrare a ajutoarelor umanitare în Gaza, pentru a supraviețui

Joi, 08 Februarie 2024, ora 19:58
2570 citiri
Hamas trebuie să controleze Rafah, poarta de intrare a ajutoarelor umanitare în Gaza, pentru a supraviețui
Tzahk se pregătește să intre în Rafah/ FOTO: CNN

Armata israeliană şi-a intensificat joi loviturile împotriva oraşului Rafah, accentuând temerile legate de soarta a peste un milion de palestinieni blocaţi în această localitate din extremitatea sudică a Fâşiei Gaza, în timp ce continuă negocieri pentru un nou armistiţiu, transmite AFP.

Devenit un loc refugiu pentru majoritatea civililor, Rafag este și ultima fortăreață a Hamas, una vitală pentru supraviețuirea sa și cheia pentru a continua să conducă Gaza, relatează „Jerusalem Post“.

Premierul israelian a declarat miercuri că a ordonat armatei să „pregătească“o ofensivă la Rafah, cel mai sudic oraş din Fâşia Gaza, apreciind că victoria asupra Hamas este „o chestiune de luni“.

„Soldaţii noştri eroici luptă în prezent la Khan Younes, principalul bastion al Hamas. Am ordonat forţelor de apărare israeliene să pregătească o operaţiune la Rafah, precum şi în două tabere (de refugiaţi), ultimele bastioane ale Hamas“, a explicat şeful guvernului.

„Presiunea militară continuă este o condiţie esenţială pentru eliberarea ostaticilor. Capitularea în faţa cerinţelor delirante ale Hamas (...) nu numai că nu va duce la eliberarea ostaticilor, dar va antrena un alt masacru şi un dezastru pentru statul Israel pe care niciunul dintre cetăţenii săi nu este pregătit să le accepte“, a subliniat premierul israelian.

I

mportanța strategică a orașului

În multe părți din Gaza, Hamas a fost înfrânt în special la nivelul batalioanelor, unitățile tactice prin care controla enclava - astfel, din 24, se crede că 18 au fost fie învinse, fie distruse. Nu este valabil și în cazul zonei strategice Rafah prin care intră ajutoarele umanitare și asupra căreia încă are control.

Este o zonă de importanță vitală pentru mișcarea militantă, întrucât, în afara controlului asupra ajutorului umanitar, a constituit și o poartă de intrare pentru arme sau bunuri de contrabandă.

Eventualitatea unei încleștări între Hamas și armata israeliană la Rafah este urmărită cu sufletul la gură în regiune. De pildă, Al-Ain media din Emiratele Arabe Unite, relatând despre pregătirile israeliene în vederea lansării unor operațiuni terestre, s-a întrebat dacă nu cumva „numărătoarea inversă a început”. „Temerile cresc de câteva zile cu privire la un atac israelian asupra orașului Rafah, la granița cu Egiptul”, unde se adăpostesc majoritatea locuitorilor din Fâșia palestiniană, după ce aceștia au fost nevoiți să fugă spre sud

Postul Al-Jazeera din Qatar, unde locuiesc lideri cheie ai Hamas, a citat declarațiile ONU că trebuie făcut „tot posibilul” pentru a evita un atac israelian asupra Rafah. The New Arab, un portal online, a relatat la rândul său că Egiptul a avertizat Israelul cu privire la Rafah și că acțiunile israeliene în această zonă ar putea periclita tratatul de pace dintre cele două țări.

Astfel, este limpede că problema umanitară este un considerent important. Și, în condițiile în care palestinienii s-ar fi putut refugia și în zona umanitară de lângă coastă Al-Mawasi, cert este că Hamas are beneficii de pe urma unui număr atât de mare de civili strămutați intern care să le fie scuturi umane.

Dorința Hamas e să supraviețuiască în Gaza. În același timp, e conștientă că a pierdut controlul asupra multor zone - de pildă, nordul, unde a făcut încercări să se infiltreze și să mențină ordinea civilă. Din punctul de vedere al unităților teroriste, a suferit pierderi mari. Și cu cât a pierdut mai mult teren cu atât și-a crescut cererile: acum dorește un armistițiu prelungit care să ducă la sfârșitul războiului și eliberarea ostaticilor în trei etape în schimbul deținuților din închisorile israeliene.

Totodată, încearcă să obțină concesii precum împiedicarea supravegherii israeliene în Gaza și ajutor suplimentar și sprijin pentru reconstrucție.

Strategia Hamas

Ăsta a fost și planul Hamas: să stea ascuns câteva luni până când presiunea internațională va determina Israelul să cedeze, după care să revină ca și altădată.

În acest context, să reziste la Rafah este cheia pentru ca Hamas să continue să guverneze Gaza.

În consecință, are nevoie să aibă controlul asupra ajutorului umanitar, pentru că este și mijlocul prin care îi poate controla pe civilii din Gaza. În plus, de-a lungul anilor, a lucrat pentru a crea un parteneriat simbiotic cu organizațiile umanitare internaționale astfel încât să aibă capacitatea de a construi tuneluri și a depozita arme și a delega munca umanitară la suprafață către voluntarii internaționali. În acest fel, toată lumea câștigă, iar Hamas dă senzația că permite ca oamenii să fie ajutați.

„Jerusalem Post“ citează un articol „The Guardian“ care ar fi revelator în privința legăturilor strânse între Hamas și organizațiile umanitare și cum acestea ar descrie în termeni pozitivi colaborarea cu Hamas.

„Agențiile umanitare care încearcă să distribuie alimente, combustibil și alte produse de primă necesitate persoanelor strămutate în sudul Gaza continuă să trateze cu oficiali numiți de Hamas. Hamas asigură în continuare escorte de poliție pentru convoaie."

O altă organizație internațională membră a Comitetului Internațional al Crucii Roșii din Gaza este citată spunând că „există o prăbușire generalizată a legii și a ordinii. Criminalitatea în general este în creștere”.

Potretizarea Hamas ca fiind „legea și ordinea” în Gaza are relevanță pentru a înțelege felul în care controlul asupra Rafah o ajută să păstreze puterea în Gaza. Hamas trebuie să controleze robinetul de ajutor și cooperarea cu diverse organizații internaționale în măsura în acestea au dezvoltat o dependență reciprocă.

Israelul construiește un imens oraș de corturi și se pregătește să evacueze un milion de palestinieni înainte de invazia în Rafah din mai
Israelul construiește un imens oraș de corturi și se pregătește să evacueze un milion de palestinieni înainte de invazia în Rafah din mai
Israelul se pregătește să evacueze cei un milion de palestinieni din Rafah și a început să construiască un imens oraș de corturi pentru a găzdui refugiații. Imaginile din satelit arată...
Condiția Hamas pentru a lăsa armele jos. Manevră de PR sau gruparea militară islamistă s-a mai domolit. „Încearcă să arate că ei sunt băieții buni”
Condiția Hamas pentru a lăsa armele jos. Manevră de PR sau gruparea militară islamistă s-a mai domolit. „Încearcă să arate că ei sunt băieții buni”
Oficiali Hamas afirmă că gruparea este dispusă să se dezarmeze dacă va fi creat un stat palestinian Unii oficiali Hamas dau de înâeles că gruparea militantă ar putea renunța la lupta...
#razboi Gaza, #Israel, #Hamas, #Rafah , #Razboi Gaza