De ce a făcut șeful Hamas o nouă vizită în Egipt. Speranțe privind încetarea focului în Gaza și eliberarea altor ostatici

Miercuri, 20 Decembrie 2023, ora 16:55
2621 citiri
De ce a făcut șeful Hamas o nouă vizită în Egipt. Speranțe privind încetarea focului în Gaza și eliberarea altor ostatici
Liderul Hamas, Ismail Haniyeh FOTO X/trtworld

Miercuri, liderul Hamas a făcut prima sa vizită în Egipt într-o perioadă de peste o lună, o intervenție personală rară în diplomație. Sursele spun că se poartă discuții intense despre o posibilă nouă încetare a focului, cu scopul de a facilita ajutorul umanitar către Gaza și pentru eliberarea altor ostatici israelieni, relatează Reuters.

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, care în mod normal stă în Qatar, intervine de obicei în diplomaţie în mod public doar atunci când pare că există şanse de progres, notează Reuters. El s-a deplasat ultima dată în Egipt la începutul lunii noiembrie, înainte de anunţarea unicului acord de încetare a focului de până acum, o pauză de o săptămână în timpul căreia au fost eliberaţi peste 100 de ostatici israelieni.

O sursă informată cu privire la negocieri a declarat că emisarii discută care dintre ostaticii încă deţinuţi de militanţii din Gaza ar putea fi eliberaţi şi ce deţinuţi palestinieni ar putea elibera Israelul în schimb, în cadrul unui nou acord de armistiţiu.

Israelul a insistat ca toate femeile şi bărbaţii cu probleme de sănătate rămaşi printre ostatici să fie eliberaţi, a declarat sursa. De asemenea, palestinienii condamnaţi pentru infracţiuni grave ar putea figura pe lista deţinuţilor care vor fi eliberaţi. Sursa a descris negocierile ca fiind intense şi a declarat că un progres ar putea fi posibil în câteva zile.

Un oficial palestinian a declarat că Haniyeh este dornic să asculte oficialii egipteni pentru o posibilă nouă abordare, dar a menţionat că poziţia oficială a Hamas este de a respinge orice nouă încetare temporară a focului şi de a cere o oprire permanentă a luptelor. "Poziţia Hamas rămâne aceea că nu doreşte pauze umanitare. Hamas doreşte un sfârşit complet al războiului israelian în Gaza", a declarat oficialul palestinian. "Haniyeh şi Hamas apreciază întotdeauna efortul egiptean. El se află astăzi la Cairo pentru a asculta dacă Israelul a făcut noi propuneri sau dacă şi Cairo are unele. Este devreme pentru a vorbi de aşteptări", a mai spus oficialul palestinian.

La rândul său, un oficial israelian de rang înalt a repetat poziţia guvernului său, potrivit căreia războiul s-ar putea încheia doar cu eliberarea tuturor ostaticilor şi distrugerea Hamas: "Aşa cum a spus premierul, războiul se va încheia cu o victorie totală", a punctat el.

Negocierile au loc în condiţiile în care Israelul se confruntă cu presiuni tot mai mari din partea aliaţilor săi internaţionali pentru a reduce campania din Gaza, care a devastat o mare parte din enclava de coastă, ca represalii la o serie de crime comise de Hamas la 7 octombrie. Washingtonul, cel mai apropiat aliat al Israelului, a cerut public în ultima săptămână ca Israelul să-şi reducă războiul total la o campanie mai bine ţintită împotriva liderilor Hamas şi să pună capăt la ceea ce preşedintele american Joe Biden a numit "bombardamente fără discernământ".

Copilul palestinian salvat din burta mamei decedate a murit în spitalul din Gaza. „Familia este complet distrusă”
Copilul palestinian salvat din burta mamei decedate a murit în spitalul din Gaza. „Familia este complet distrusă”
Un copil palestinian prematur salvat din pântecele mamei sale la scurt timp după ce femeia a fost ucisă într-un atac aerian israelian a murit, a declarat unchiul copilului, conform The...
Israelul dă o „ultimă șansă” acordului pentru ostatici înaintea atacului asupra orașului Rafah VIDEO
Israelul dă o „ultimă șansă” acordului pentru ostatici înaintea atacului asupra orașului Rafah VIDEO
Israelul vede cele mai recente eforturi de a obţine o încetare a focului şi un acord pentru ostatici în războiul din Gaza ca pe o „ultimă şansă” înaintea atacului planificat asupra...
#Razboi Israel Gaza, #lider Hamas, #vizita, #negocieri, #Egipt , #Razboi Gaza