NATO înființează în România un Comandament de Operații Speciale. Rolul pe care îl va avea în fața amenințărilor Rusiei

Joi, 05 Octombrie 2023, ora 21:58
5528 citiri
NATO înființează în România un Comandament de Operații Speciale. Rolul pe care îl va avea în fața amenințărilor Rusiei
Forțe pentru operații speciale române FOTO Facebook

Președintele Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului, la propunerea ministrului Apărării, Angel Tîlvăr, să aprobe înființarea unui Comandament Regional de Componentă de Operații Speciale (Regional Special Operations Component Command – HQR-SOCC) pe teritoriul țării noastre, potrivit Profit.ro

Inițiativa aparține NATO. Potrivit documentului trimis de șeful statului Parlamentului, pe fondul războiului din Ucraina, alianța ”a identificat nevoia existenței unei structuri de comandă-control (C2) a Forțelor pentru Operații Speciale (FOS) pentru regiunea Mării Negre, care să asigure comanda, controlul și sincronizarea eforturilor aliate în domeniul FOS în regiune″.

România și Bulgaria au propus să constituie această structură, ținând cont că se află în apropierea zonei de conflict. Pentru că Bulgaria nu îndeplinește deocamdată standardele NATO, țara noastră va deține în primă fază rolul de națiune-lider.

Locația noului Comandament va fi garnizoana Târgu Mureș.”Pentru exerciții, precum și în situații de criză sau conflict, comandamentul va funcționa pe teritoriul României sau al Bulgariei, în locuri de dispunere stabilite prin planuri”, se mai arată în document.

Fondurile pentru contribuția țării noastre la constituirea Comandamentului vor fi asigurate din bugetul MApN. O estimare de costuri nu a fost însă făcută publică.

Comandamentul ar urma să își atingă capacitățile operaționale complete până la finalul anului 2024.

”Comandamentul Regional de Componentă de Operații Speciale (R-SOCC) constituit de către România și Bulgaria nu exclude posibila contribuție a altor aliați, cu personal de stat major și structuri de angajare, pentru executarea unor misiuni specifice. De asemenea, structura poate oferi cadrul de instruire pentru forțe de operații speciale din țări partenere. (...) Comandamentul și structurile subordonate vor putea folosi facilitățile de pe teritoriul național necesare constituirii, operaționalizării, operării și instruirii. (...) Cooperarea cu aliații și partenerii în cadrul R-SOCC va contribui semnificativ la creșterea nivelului instruirii, la ridicarea capacității de luptă a structurilor românești și la sincronizarea planurilor naționale cu cele Aliate. Totodată, constituirea comandamentului va demonstra capacitatea statelor Aliate de a reacționa rapid și eficient în cazul unei crize de securitate, va contribui la creșterea coeziunii, demonstrarea unității și întărirea posturii de descurajare și apărare a Alianței și, nu în ultimul rând, va întări parteneriatul strategic cu Bulgaria”, a mai transmis Klaus Iohannis în document.

Armata rusă susține că a doborât 68 de drone ucrainene. Ce ținte viza atacul FOTO/VIDEO
Armata rusă susține că a doborât 68 de drone ucrainene. Ce ținte viza atacul FOTO/VIDEO
Armata rusă a interceptat 68 de drone ucrainene, în noaptea de vineri spre sâmbătă, 27 aprilie, în regiunea Krasnodar (sud) şi în Crimeea, anexată de Moscova în 2014, anunţă Ministerul...
Declarație neașteptată a unui diplomat occidental. Știe mutarea surpriză a lui Putin de a opri războiul, în 5 minute
Declarație neașteptată a unui diplomat occidental. Știe mutarea surpriză a lui Putin de a opri războiul, în 5 minute
Războiul declanșat de președintele rus în Ucraina a depășit 790 de zile, însă deznodământul acestuia rămâne unul imprevizibil, chiar și pentru experți. Dar acum, un diplomat...
#razboi Rusia Ucraina, #NATO, #comandament, #operatii speciale, #Romania, #Bulgaria , #Razboi Ucraina