Sfârșitul axei Budapesta-Varșovia. Războiul din Ucraina redesenează dinamica Europei Centrale și de Est

Luni, 04 Aprilie 2022, ora 23:17
14336 citiri
Sfârșitul axei Budapesta-Varșovia. Războiul din Ucraina redesenează dinamica Europei Centrale și de Est
Viktor Orban avea un aliat apropiat în guvernul de la Varșovia FOTO Poland Out/Jacek Szydlowski

Varșovia conduce discursul în Europa împotriva războiului de agresiune al lui Vladimir Putin din Ucraina, în timp ce Budapesta face tot posibilul să nu aleagă o tabără între Occident și președintele rus. Guvernele care odată idei similare s-au trezit pe părți opuse ale uneia dintre cele mai grave crize din istoria recentă.

De la ascensiunea partidului conservator Leger și Justiție din Polonia în 2015, premierul ungar Viktor Orbán a făcut o cauză comună cu guvernul de la Varșovia. Ambele guverne fiind sub foc pentru atacurile lor asupra mass-mediei și asupra justiției, ele au format un bloc ideologic - sprijinindu-se reciproc atunci când Bruxellesul sau alte capitale europene i-au acuzat de încălcarea statului de drept.

Împreună cu Cehia și Slovacia, Polonia și Ungaria au format ceea ce avea să devină Grupul Visegrád al țărilor din Europa Centrală, ceea ce a dus la aderarea lor comună la NATO și UE. Însă Orbán a deturnat această agendă în 2014, devenind liderul său de confruntațional, în special pe subiectul migrației, potrivit Politico.

Dar chiar dacă unul dintre lucrurile pe care aceste țări le împărtășeau a fost o istorie de represiune din partea Rusiei, Orbán nu s-a ferit să se apropie de Moscova. Putin i-a oferit lui Orbán cele mai ieftine prețuri la gaze din Europa, împrumuturi speciale pentru finanțarea proiectului de extindere a centralei nucleare Paks II din Ungaria și a instalat Banca Internațională de Investiții a Rusiei la Budapesta.  

Când vine vorba de Putin, asemenea favoruri nu vin gratuit. În schimbul sprijinului Rusiei, guvernul Orbán și-a orchestrat mass-media oficială pentru a urmări narațiunea Kremlinului atât de îndeaproape încât principalele canale de propagandă ale Moscovei nu au avut nici măcar nevoie să se extindă în Ungaria. Budapesta a devenit, de asemenea, un aliat în interiorul UE pentru Putin și pentru alte forțe antidemocratice precum China , jucând un rol de blocare în eforturile de a le face față. 

În timp ce acest model de comportament a atras atenția înainte de războiul din Ucraina, agresiunea lui Putin a l-a făcut acum imposibil de ignorat – chiar și pentru aliații lui Orbàn de la Varșovia. În urma unei vizite în Polonia a președintelui american Joe Biden, președintele țării Andrzej Duda a acordat un interviu principalului canal de televiziune independent, criticându-l pe liderul ungar pentru că a refuzat Ucrainei un sprijin semnificativ.

 

Cu doar o săptămână mai devreme, cei trei prim-miniștri de dreapta ai Republicii Cehe, Poloniei și Sloveniei plecaseră cu toții la Kiev pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, distanțându-se de conducerea maghiară. 

Cu toate acestea, Orbán continuă să-și mențină locul. Când Zelenski a înregistrat un apel video direct în care i-a amintit liderului maghiar de masacrul evreilor comis pe malul Dunării în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, răspunsul de la Budapesta a fost să-i minimalizeze cuvintele pur și simplu ca pe cele ale unui fost comediant - și să acuze guvernul de la Kiev de amestec în politica maghiară.

Victoria lui Orbán în alegerile de duminică, 3 aprilie, va adânci prăpastia dintre Polonia și Ungaria, oferind UE o deschidere pentru a aborda deficitul democratic în creștere din ambele țări.

Declarație neașteptată a unui diplomat occidental. Știe mutarea surpriză a lui Putin de a opri războiul, în 5 minute
Declarație neașteptată a unui diplomat occidental. Știe mutarea surpriză a lui Putin de a opri războiul, în 5 minute
Războiul declanșat de președintele rus în Ucraina a depășit 790 de zile, însă deznodământul acestuia rămâne unul imprevizibil, chiar și pentru experți. Dar acum, un diplomat...
Polonia le-a pus gând rău fugarilor ucraineni. Varșovia vrea să-i repatrieze pe bărbaţii care pot fi trimiși pe front VIDEO
Polonia le-a pus gând rău fugarilor ucraineni. Varșovia vrea să-i repatrieze pe bărbaţii care pot fi trimiși pe front VIDEO
Polonia anunță că este pregătită să ajute Ucraina să aducă înapoi bărbaţii aflați la vârsta la care pot lupta şi au fugit de război. Decizia a fost luată după ce diplomaţia...
#razboi Rusia Ucraina, #Viktor Orban Ungaria, #Polonia, #Putin razboi Ucraina , #Razboi Ucraina