Șefa Comisiei Europene vede imposibilă o revenire la relații normale cu Rusia: ”Putin e un criminal”

Vineri, 24 Iunie 2022, ora 21:41
4962 citiri
Șefa Comisiei Europene vede imposibilă o revenire la relații normale cu Rusia: ”Putin e un criminal”
Șefa Comisiei Europene a lăudat curajul ucrainenilor FOTO Twitter / Ursula von der Leyen

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că, după, războiul din Ucraina, o normalizare a relațiilor cu Rusia este imposibilă, numindu-l ciminal pe președintele Vladimir Putin.

Într-un interviu pentru tsn.ua, șefa C.E. a fost întrebată dacă Uniunea Europeană se teme de Rusia și dacă încearcă să „salveze fața” președintelui Vladimir Putin.

Putin este omul în a cărui conștiință se află acest război criminal teribil. El este un criminal și, ca criminal, trebuie să plătească prețul pe care ne-a făcut să-l plătim. Plătește prejudiciul pe care l-a provocat. În consecință, am introdus 6 pachete de sancțiuni care subminează grav economia Rusiei. Prin urmare, ne este imposibil să revenim la relații normale cu Putin.

Acțiunile Rusiei sunt o rușine! Ea folosește mâncarea pentru a ne șantaja pe toți și îi pune în pericol pe cei mai vulnerabili oameni ai lumii. Rusia blochează exportul a 20 de milioane de tone de grâu, bombardează depozitele din Ucraina, fură cereale”, a spus Ursula von der Leyen.

Șefa Comisiei Europene a vorbit și despre curajul ucrainenilor și decizia istorică a liderilor din UE de a acorda țării atacate de Putin statutul de candidată la aderare.

”Felicitările mele pentru oamenii foarte curajoși din Ucraina! A fost un moment fantastic și un moment istoric. 27 de state membre au votat pentru a acorda statutul de țara candidat. Acesta este un moment foarte important”, a mai spus Ursula von der Leyen.

Potrivit unor sondaje, 70% dintre ucraineni cred țara lor va deveni membră a Uniunii Europene în cinci ani.

Ursula von der Leyen a fost întrebată și despre ucrainenii care vor decide să nu revină în țară, în contextul în care unele rapoarte arată că aproximativ 700.000 dintre cei care au fugit din calea războiului vor rămâne în Europa.

”Suntem atât de uimiți de poporul ucrainean, așa este modul în care poporul european și-a deschis nu numai casele, ci și inimile refugiaților. Și, într-adevăr, ucrainenii sunt cei care trebuie să decidă unde se simt mai bine acum. Vedem multă mișcare, ceea ce este foarte bine.

În total, șapte milioane și jumătate de oameni au ajuns pe teritoriul Uniunii Europene. Aproximativ trei milioane de oameni s-au întors acasă, restul rămân în UE, așa că mișcarea este constantă.

E prea devreme pentru a spune ceva despre asta. Și ceea ce este important: suntem bucuroși să primim ucrainenii aici, ca oameni, ca prieteni, ca oameni ai unei țări care ne-a impresionat prin modul în care a susținut valorile noastre comune și democrația”, a explicat Ursula von der Leyen, potrivit B1 TV.

Eveniment Quarterly Report

Putin riscă o nouă inculpare. Dosarul amplu care i se pregătește liderului de la Kremlin
Putin riscă o nouă inculpare. Dosarul amplu care i se pregătește liderului de la Kremlin
Avocaţii specializaţi în drepturile omului care colaborează cu procurorul general al Ucrainei pregătesc un dosar pentru crime de război pe care îl vor înainta Curţii Penale Internaţionale...
Stare de asediu în Donețk, regiune anexată ilegal de ruși. Ce interdicții li s-au impus civililor
Stare de asediu în Donețk, regiune anexată ilegal de ruși. Ce interdicții li s-au impus civililor
Liderul instalat de ruşi în regiunea ucraineană Doneţk, anexată de Rusia, a impus starea de asediu, potrivit unui decret publicat duminică, 24 septembrie, relatează Reuters. Denis...
#razboi Rusia Ucraina, #Ursula von der Leyen Comisia Europeana, #relatii UE Rusia, #Vladimir Putin presedinte Rusia , #stiri Ursula von der Leyen