Zelenski, maestrul simbolisticii: de pe linia de front, direct în conștiința oamenilor VIDEO

Sambata, 19 Martie 2022, ora 12:45
5947 citiri
Zelenski, maestrul simbolisticii: de pe linia de front, direct în conștiința oamenilor VIDEO
FOTO Captura video

Shakespeare, Zidul Berlinului și Ronald Reagan. De la începutul războiului, președintele ucrainean folosește comparații inteligente pentru a-și transmite mesajul în parlamentele occidentale. Încă de la începutul atacului forțelor lui Putin asupra Ucrainei, Zelenski a fost chipul și vocea rezistenței ucrainene.

Președintele ucrainean folosește cuvinte bine gândite ca arme împotriva rachetelor Rusiei și contracarează propaganda lui Putin cu videoclipuri care-i însuflețesc pe cetățeni și pe soldați.

„Președintele este aici. Suntem cu toții aici. Soldații sunt aici”. Este mesajul transmis de Zelenski de pe străzile Kievului, alături de prim-ministru, ministrul Apărării și cei mai apropiați consilieri, la începutul războiului, când propaganda rusă spunea că președintele fugise din capitală.

Zelenski folosește mesaje video încă de la începutul războiului pentru a cere sprijin pentru țara sa. În ultimele zile, el a fost avut intervenții succesive în parlamentele celor mai mari puteri occidentale. Joi, 17 martie, în Bundestag.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

„Un fost actor și președinte al SUA, Ronald Reagan, a spus odată la Berlin: Domnule Gorbaciov, dărâmați acest zid! Și vă spun același lucru, dragă cancelar Scholz: dărâmați acest zid, oferiți Germaniei conducerea pe care o merită Germania, pentru ca urmașii dumneavoastră să fie mândri.“

Este remarcabil cum Zelenski folosește folosește particularități inconfundabile din istoria și cultura țării respective pentru a-și face apelurile auzite. Zidul pentru Germania, pentru Anglia cel mai faimos poet al ei.

„Întrebarea pentru noi este: a fi sau a nu fi? Știți bine acea întrebare shakespeariană”, a spus Zelenski în Camera Comunelor.

În fața Congresului american, Zelenski a amintit de cel de-Al Doilea Război Mondial și de atacurile de la 11 septembrie 2001, „când au fost atacați oameni nevinovați”.

Într-un mesaj video către Parlamentul European, după ce Armata rusă a tras în inima orașului Harkov, Zelenski a spus:

"Piața Libertății este cea mai mare din țara noastră, poate cea mai mare din Europa. Vă puteți imagina că două rachete de croazieră au lovit această Piață a Libertății astăzi? Zeci de oameni au fost uciși. Și acesta este prețul pe care-l plătim pentru libertate. Demonstrați că sunteți alături de noi, că sunteți cu adevărat europeni! Atunci viața va câștiga în fața morții și lumina în fața întunericului".

Zelenski a fost aplaudat în picioare. Mulți europeni și oameni din toată lumea îl consideră un erou.

Citește și:
Fostul redactor al discursurilor lui Putin, pus pe ”lista neagră” a Kremlinului: ”Presupun că în mod oficial este o infracțiune de discreditare a armatei”
Fostul redactor al discursurilor lui Putin, pus pe ”lista neagră” a Kremlinului: ”Presupun că în mod oficial este o infracțiune de discreditare a armatei”
Abbas Gallyamov, un fost redactor al discursurilor lui Vladimir Putin, a fost inclus pe lista ”persoanelor urmărite” a autorităților ruse, cel mai recent pas într-o represiune radicală...
Austria confirmă că îl va aresta pe Putin: ”Nimeni nu este mai presus de lege”
Austria confirmă că îl va aresta pe Putin: ”Nimeni nu este mai presus de lege”
Ministerul Justiției din Austria a confirmat vineri, 24 martie, că președintele Rusiei, Vladimir Putin, va fi arestat dacă va vizita această țară. Ministerul a precizat, pentru...
#razboi Rusia Ucraina, #scholz, #Zelenski , #Razboi Ucraina