Rusia şi-a retras comandamentul militar din Kreminna. Zelenski recunoaşte că situaţia în Donbas "este dură"

Marti, 27 Decembrie 2022, ora 14:08
10959 citiri
Rusia şi-a retras comandamentul militar din Kreminna. Zelenski recunoaşte că situaţia în Donbas "este dură"
Lupte grele se desfăşoară nu departe de Kreminna/ FOTO: NDTV

Guvernatorul regiunii ucrainene Lugansk, Serhi Haidai, a raportat, luni, 26 decembrie, retragerea comandamentului militar al trupelor de ocupație ale Federației Ruse de la Kreminna la Rubijne, la 15 kilometri sud de linia frontului.

„Nu este adevărat că armata noastră a eliberat deja Kreminna sau că a ajuns deja la periferia localităţii, însă luptele se desfăşoară nu departe de Kreminna. Și pot spune următoarele: comanda militară de la un anumit nivel care era situată în Kreminna a fost mutată la Rubijne” – a explicat oficialul.

În plus, Haidai a remarcat că invadatorii ruşii au avut intenții de a desfăşura o contraofensivă în direcţia Liman, dar armata ucraineană a împiedicat implementarea acestui plan al ocupanţilor. „Nu au reușit să facă o contraofensivă. Dar încă îşi aduc rezerve” – a adăugat Haidai.

Forțele ruse suferă „cele mai mari pierderi” în Bahmut și Liman

În ultimele 24 de ore, forțele ucrainene au respins atacurile rusești în zonele a două așezări din regiunea Luhansk și a șase din regiunea Donețk, a declarat statul major al forțelor armate ucrainene, conform The Guardian.

Forțele ruse au lansat două atacuri cu rachete și au tras 44 de sisteme de rachete cu lansare multiplă în ultima zi, a precizat sursa citată.

„În direcțiile Volin, Polisia, Siverski și Slobojanski, situația nu s-a schimbat semnificativ, inamicul menține o prezență militară de-a lungul frontierei de stat și nu au fost detectate semne de formare a grupurilor sale ofensive”, se arată în comunicat.

Între timp, forțele armate ucrainene au afirmat că alți 620 de militari ruși au fost uciși între 24 decembrie și 27 decembrie, ridicând totalul pierderilor rusești la 103.220.

„Inamicul rus a suferit cele mai mari pierderi (din ziua trecută) în direcțiile Bahmut și Liman”, precizează forțele armate ucrainene.

„În ultimele 48 de ore, luptele au rămas concentrate în jurul sectorului Bahhmut din regiunea Donețk și în apropiere de Svatove, în Lugansk. Rusia continuă să inițieze frecvent atacuri la scară mică în aceste zone, iar o mică parte din teritoriu a intrat sub control nou.

În nord, elemente ale Armatei 1 de tancuri de gardă a Rusiei s-au aflat probabil printre forțele rusești desfășurate recent în Belarus. Această formațiune a efectuat probabil antrenamente înainte de desfășurare și este puțin probabil să dispună de unitățile de sprijin necesare pentru a fi gata de luptă”, se arată în analiza zilnică a Ministerul britanic al Apărării.

Zelenski recunoaşte că situaţia în Donbas este dură

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a recunoscut că situaţia în unele zone din Donbas, în estul ţării, controlat în mare parte de forţele ruse, "este dură" pentru armata ucraineană.

Donbasul, care include regiunile Doneţk şi Lugansk, unde au loc în prezent lupte crâncene între militarii ruşi şi ucraineni, este controlat parţial de Moscova, care a anexat ilegal aceste teritorii în septembrie.

Într-un mesaj difuzat în noaptea de luni spre marţi şi publicat pe contul său Telegram, Zelenski a vorbit despre oraşele Bahmut şi Kreminna, ambele situate în Donbas, şi care - aşa cum a explicat el - "necesită maximă forţă şi concentrare. Situaţia acolo este dură".

"Ocupanţii folosesc toate resursele, resurse importante, pentru a obţine măcar ceva progrese. Le mulţumesc tuturor oamenilor noştri care îşi menţin poziţiile cu fermitate, rămân de neclintit şi găsesc ocazii nu doar pentru a nu pierde nimic, ci chiar pentru a-i alunga pe ocupanţi şi a le diminua forţele", a adăugat Zelenski.

Oraşul Bahmut din Doneţk s-a transformat într-un pol de rezistenţă pentru armata rusă, care încearcă de săptămâni bune să-l controleze. Şi acelaşi lucru se întâmplă şi cu oraşul Kreminna, din Lugansk.

Peste 9 milioane de ucraineni nu au electricitate

Zelenski s-a referit şi la problemele energetice cu care se confruntă Ucraina drept consecinţă a ultimelor atacuri ruse împotriva infrastructurii strategice.

"Am avut o reuniune specială cu funcţionari ai guvernului cu privire la situaţia din energie şi infrastructură. Ne pregătim pentru anul viitor, nu doar pentru lunile de iarnă. Există ameninţări pe care trebuie să le eliminăm. Există măsuri pe care trebuie să le luăm. Iar statul va reuşi să o facă", a insistat Zelenski.

Peste nouă milioane de ucraineni nu au electricitate după ultimele atacuri ruse asupra infrastructurilor strategice ale ţării, ceea ce le împiedică accesul la servicii precum încălzire sau apă potabilă în plină iarnă.

Cifrele au fost oferite de preşedintele Zelenski. Începând din 26 decembrie, "circa 9 milioane de persoane sunt izolate în diferite regiuni din Ucraina. Însă numărul şi durata penelor de curent s-au redus treptat. Mulţumesc fiecărei persoane în parte dintre cei care au reuşit" să restabilească serviciul, a declarat Zelenski, citat de agenţiile ucrainene.

Totodată, Zelenski le-a cerut ucrainenilor să se pregătească de noi atacuri ruse cu rachete şi, din acest motiv, să acorde atenţie sirenelor care anunţă raiduri aeriene.

"Nu uitaţi să vă pregătiţi de atacuri cu rachete sau provocări ruse. Apărarea aeriană (ucraineană) se pregăteşte, statul (ucrainean) se pregăteşte şi cu toţii trebuie să ne pregătim. Vă rog, acordaţi atenţie sirenelor", a insistat el.

Convorbire la telefon cu premierul Indiei

În discursul său, Zelenski a informat şi despre conversaţia telefonică pe care a avut-o cu premierul Indiei, Narenda Modi, care preia în 2023 preşedinţia G20, căreia îi urează "să fie fructuoasă, nu pentru cineva în particular, ci pentru toţi cei care apreciază pacea în lume". "India poate fi mai activă în eforturile de a pune capăt agresiunii (ruse), aşa că sper că putem face mai mult împreună pentru stabilitatea globală în viitorul an", a subliniat Zelenski.

La rândul său, în discuţia pe care a avut-o cu Zelenski, Modi şi-a reiterat apelul la încetarea imediată a ostilităţilor pentru a pune capăt războiului dintre Rusia şi Ucraina.

Ambele părţi "trebuie să revină la dialog şi la diplomaţie pentru a găsi o soluţie durabilă la diferendele lor", i-a transmis Modi lui Zelenski, după cum a informat biroul prim-ministrului indian într-un comunicat de presă.

În discuţia sa cu Zelenski, Modi a transmis "sprijinul Indiei pentru orice efort de pace" şi a dat asigurări cu privire la angajamentul New Delhi de "a continua să ofere asistenţă umanitară populaţiei civile afectate". Totodată, Modi şi Zelenski au analizat "oportunităţile de a întări cooperarea bilaterală".

De la începutul conflictului, India a adoptat o poziţie neutră faţă de invazia rusă în Ucraina şi, în pofida apelurilor aliaţilor săi din Occident de a se opune şi a se distanţa de Rusia, gigantul asiatic este unul dintre puţinele state care şi-a reafirmat şi adâncit alianţele cu Moscova.

Însă, deşi uneori strânsa relaţie pe care Modi o are cu Rusia este văzută ca un fel de sprijin implicit, liderul indian şi-a exprimat public în septembrie îngrijorarea faţă de război, după o întrevedere cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#razboi ucraina rusia retragere comandament kremina , #Razboi Ucraina